[ACTUALIZARE] În cea de-a doua zi a Simpozionului „Dialoguri româno-chineze” s-au citit lucrări ale arădenilor dedicate marii puteri, s-a lansat o carte și s-a vernisat o expoziție de fotografie

china foto 6
Distribuie:

 

22 de personalități arădene și-au citit lucrările pregătite pentru ce-a de-a treia ediție a Simpozionului „Cultura şi civilizaţia chineză. Dialoguri româno-chineze” în Sala „Ferdinand” a Palatului Administrativ miercuri, în dimineața celei de-a doua zi dedicată evenimentului. După-amiaza a fost dedicată lansării oficiale a cărții „Cultura si Civilizaţia Chineză. Dialoguri culturale româno-chineze” și prezentării expoziției de fotografie „China azi”, de la Secția de Artă a Complexului Muzeal Arad.
A fost, desigur, ziua cea mai bogată în acțiuni – practic între orele 9.00 și 19.00 acestea derulându-se una după alta.

Îi enumerăm în ordine alfabetică  pe cei care au conferențiat despre China și valorile ei

Alexa Tabita: China, portret subiectiv; Ando Karina: Industria Chinei in faţa provocărilor viitorului;  Bran Liliana: China, terapie pentru minte si suflet; Bucur Adrian: Istoria Chinei in paginile revistei „Magazin istoric”; Crişan Corina: Promovarea unui stil de viaţă din perspectiva medicinii tradiţionale chineze; David Mădălina: China, ţara performanţelor umane; David Octavian: China,o experienţă personală de excepţie; Dragoş Ana Maria: O admirabilă prietenie: România-China; Funeriu Ionel: Reverii chineze in Rondelurile lui Alexandru Macedonski; Ignuţa Geanina: China,o aspiraţie personală; Ilica Anton: Virtutea din perspectiva pedagogică. De la Confucius la Comenius; Mureşan Mirela: Inter si transculturalitate. Studiu de caz; Inţelepciunea în proverbele chinezeşti si româneşti; Marinescu Daciana: China: Sărbătoarea culorilor; Martin Antoniu: Elita românească si chinezească în ultimul deceniu:demers academic si discurs politic; Matiuţ Ioan: Editura Casa Româno-Chineză, o autentică punte culturală; Notaros Ludovic: Idei fundamentale ale filozofiei chineze; Pencea Ramona: China, ca un porţelan spiritual; Pădureanu Cornel: Comunism si reformă în China post Mao; Popescu Viorica: Câteva aspecte privind poezia chineză in epoca modernă; Schwartz Gheorghe: După 17 ani…; Sinaci Doru: Provocări culturale româno-chineze la începutul sec.al XX-lea; Varga Glad: Proiecte de colaborare bilaterală privind energia regenerabilă.

De la ora 17, la Complexul  Muzeal Arad. Secţia De Artă (Str.Gheorghe Popa De Teiuş Nr.2-4,Et.II – se poate vizita oricând) s-a vernisat Expoziția de fotografie: „China azi”. Moderator a fost prof.univ. dr. Lizica Mihuţ, prezentator, dr. Andrei Ando, director, Consiliul Judetean Arad și dl. Nelu Scripciuc, președinte al Foto Club Pro Arad și curatorul expoziției. „O privire jurnalistică asupra unor metropole chinezești, în cadrul expoziției „China, un stat, două sisteme”, organizată de Casa Româno – Chineză, Filiala Arad și Complexul Muzeal Arad, în parteneriat cu FotoClub Pro Arad. O ocazie bună să observăm detaliile vieții din Beijing, Xiamen, Fuzhou, puțin cunoscute la noi, dar metropole de nivel mondial” – conform descrierii acestuia.

PROGRAMUL ultimei zile:

JOI, 23 noiembrie  2017 CASA ROMÂNO-CHINEZĂ,Bd. REVOLUŢIEI nr.59

10:00-13:00               

*Editura Casei Româno-Chineze.- Proiecte editoriale

                 Prezintă:prof.univ.dr.Lizica Mihuț

                                poetul și editorul Ion Matiuț, coordonatorul Editurii

*Încheierea Simpozionului.

*Câteva concluzii

…………………………………………………………………….

[TITLUL INIȚIAL] (22 noiembrie, 2017) Prima zi a Simpozionului „Dialoguri româno-chineze” s-a deschis în prezența reprezentanților AMBASADEI și a fost onorată de o bună parte a ELITEI Aradului [FOTO]

Nume precum Eli Lăslean, Gheorghe SchwartzGheorghe Cosma, Marius Țucudean, Caius Parpală (cităm doar „fugitiv” din primele rânduri ale sălii de conferințe a Casei Româno-Chineze, Fliliala Arad din seara de 21 noiembrie) au onorat cu prezența lor prima seară din cadrul Simpozionului „Dialoguri româno-chineze”. Oameni de afaceri de succes, oameni de cultură și din aministrația politico-administrativă a orașului, profesori universitari și directori de școli, psihologi, conducători de ONG-uri au participat la primul reper al Simpozionului.

În prezența înalților reprezentanți ai Ambasadei Chinei la București –

respectiv șeful secției politice a Ambasadei, dl. Zhang Zheng, și atașatul din cadrul Ambasadei Republicii Populare Chineze, dl. Lu Yuxun.

„Ne bucurăm în mod deosebit de succesul pe care îl are acest simpozion pe care Casa Româno-Chineză Arad îl organizează de trei ani. Ne propunem ca pe viitor să putem organiza Zilele Româno-Chineze la Arad și să atragem tot mai mulți participanți”, a punctat în deschiderea lucrărilor prof. univ. dr. Lizica Mihuț – amfitrioana și organizatoarea principală a evenimentului ce se derulează, timp de 3 zile, la Arad.

Dl. Zhang Zheng a subliniat că „Ambasada este alături de toți cei care doresc și au inițiative cu privire la relațiile româno-chineze. Ne bucurăm că există interes pentru China și sperăm într-o colaborare cât mai bună și pe viitor”.

Au vorbit (frumos) despre China majoritatea celor 50 de oameni care au încăput în sala de conferințe a Casei Româno-Chineze – și tuturor li s-a răspuns, din partea oficialilor chinezi, prin vocea d-lui Zhang Zheng – care vorbește o Limbă română absolut impecabilă! – cel puțin la fel de frumos.
Ceea ce nu poate să fie decât de salutat în acest spațiu… prea puțin obișnuit cu manifestările publice în care consensul e în mintea tuturor participanților.

Simpozionul a continuat aseară cu prezentarea programului „China, portret de suflet” – ce a avut loc la Colegiul Național Moise Nicoară și continuă astăzi după următorul program:

 

AICI VEZI ÎNTREGUL PROGRAM

SIMPOZIONUL „Cultura şi civilizaţia chineză. Dialoguri româno-chineze” [PROGRAM]

Categorie: Știri
Etichete: casa romano chineza arad, China, cultura si civilizatia chineza, Lu Yuxun, nelu scripciuc, prof. univ. dr. Lizica Mihuț, republica populara chineza, simpozion, Zhang Zheng
Distribuie:
Articolul anterior
DKMT a împlinit 20 de ani! Proiecte transfrontaliere de anvergură urmează să fie implementate
Articolul următor
Medalia de aur FIAP, pentru fotograful arădean Nelu Scripciuc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

incendiu turnu

Incendiu la un lan de grâu, în satul Turnu

În aceste momente pompierii acționează pentru stingerea unui incendiu la un lan de grâu, în localitatea Turnu la iesire spre orașul Pecica. Intervin pompierii militari ai Detașamentului Arad cu o…