POLITICE

[ACTUALIZARE] În „REPLICA” sa la acuzațiile care i se aduc, primarul Nădlacului CONFUNDĂ TERENURILE – dar deschide o altă „cutie a Pandorei”: celălalt bloc care putea fi ANL!

 

Replica primarului Ioan Radu Mărginean la acuzațiile pe care i le aduc nădlăcanii privind opoziția sa la construirea unui bloc ANL este de un comic involuntar ce stârnește râsul și plânsul împreună: PRIMARUL CONFUNDĂ LOTURILE LA CARE FACEM REFERIRE în articol… după care ne acuză că ne opunem dezvoltării.

„Fundația din centrul orașului Nădlac – subiect de campanie electorală!

De la Revoluție încoace a fost un loc oribil care strica imaginea centrului orașului iar acum când s-a construit un bloc de locuințe și s-a deschis magazinul PEPCO a devenit o problemă pentru unii, care puteau rezolva această problemă cu mult timp în urmă, dar nu a fost nici un interes.

Doresc să lămuresc de ce nu s-a construit bloc ANL pe acel teren.

Din adresa 854/2018 SEMNATĂ de către domnul VICEPRIMAR Somrak Dusan reiese clar că pe acel teren exista o fundație bloc a cărei dezafectare presupunea un volum mare de lucrări și costuri mari iar în cazul dezafectării procentul de ocupare a terenului ar fi fost doar de 20%, suprafață insuficientă pentru realizarea de locuințe colective.

Răspunsul de la ANL a fost că obiectivul de investiție nu se mai poate menține la finanțare din cauza fundației.

Sunt acuzat că din cauza mea nu s-a construit bloc ANL deși din documentele din poze reiese foarte clar de ce nu s-a făcut bloc ANL.

În aceste condiții era normal să caut o altă soluție, pe care am și găsit-o, adică construirea unui bloc de locuințe și spații comerciale.

Acum se pare că problema este: DE CE s-a construit blocul?

– Era mai bine pentru unii să lăsam locul în paragină.

– Era mai bine dacă nu încasam nici un ban pentru acea fundație.

– Era mai bine să nu încasăm impozite și taxe, care acum după construirea blocului și deschiderea magazinului Pepco reprezintă venit anual pentru bugetul local.

– Era mai bine să nu creăm 15 locuri de muncă.

– Era mai bine să nu putem cumpăra produse foarte ieftine.

– Era mai bine să nu aveam o parcare generoasă în spatele blocului.

–  Era mai bine să nu existe apartamente noi de vânzare sau de închiriat.

–  Era mai bine dacă nu făceam nimic!

P.S. Voi reveni cu lămuriri și pentru alte obiective…”

‼️Fundația din centrul orașului Nădlac – subiect de campanie electorală‼️De la Revoluție încoace a fost un loc oribil…

Publicată de Ioan Radu Marginean pe Miercuri, 16 septembrie 2020

Ei, bine, domnnul Mărginean face o confuzie demnă de cauze mai bune!

Articolul nostru se referea strict la clădirea abandonată din centru orașului, care putea fi transformată în bloc ANL sau accesate fonduri europene pentru diferite utilități, dar să rămână în patrimoniul orașului – să nu fie înstrăinată, deci…

Însă subiecul abordat de dumneavoastră (eroarea e intenționată sau nu?…) este la fel de interesant!

„Ce nu știu cetățenii orașului nostru este că în anul 2017, luna februarie, consilierii locali v-au pus la dispoziție suma de 100.000 de lei pentru a realiza, pe acea fundației pe care, pe bună dreptate, o numiți urâtă, un teren de sport multifuncțional pentru copii… dar banii nu au fost cheltuiți nici măcar acum, în perioada campaniei electorale.” – ne informează cunoscătorii buni ai acestui subiect.

Localnicii ar trebui să știe că s-au oferit de către investitorul care care a construit blocul de pe fosta fundație, în scris (adresa nr. 6703), 2 apartamente complet finisate orașului Nădlac.

Chiar Radu Mărginean afirma în ședința CLO Nădlac din 02.11.2017 că OFERTA ANL NU ESTE UNA SIGURĂ. În concret – dumneavoastră, domnule primar, ați refuzat aceste două oferte venite din partea statului și a comunității și ați propus realizarea unui bloc de către o persoană privată. Toate ar fi fost în regulă și în acest caz, dacă privatul nu oferea aceste apartamente în scris și dvs., în ședințele CLM, nu ați fi promovat asiduu acestă ofertă, afirmând că „oferta este una fermă”!


Ceea ce e suspect de dubios e că, până la urmă, Nădlacul s-a ales cu o sumă de 29.000 de euro – adică nici măcar valoarea fundației!

Cui anume aveau să le fie destinate aceste apartamente?! „Oare chiria încasată de doamna colegă de partid, Sanda Roskos, de la magazinul Pepco, nu era mai utilă în vistieria orașului? Dacă orașul rămânea cu cele două apartamente propuse de investitor, oare cei 600 de euro încasați lunar de Primărie din închirierea apartamentelor, nu era o sumă interesantă?… măcar pentru a acoperi o parte din salariile nesimțite plătite zecilor de angajați… dintre care o bună parte vin la serviciu câteva ore pe zi?!” – vă întreabă alegătorii… concret și punctual!

…………………………………………………

[TITLUL INIȚIAL] (15 septembrie, 2020) Nădlac – o eternă CIORNĂ la ORAȘUL care ar putea să fie… dacă ÎNTÂMPLĂTORUL PRIMAR MĂRGINEAN și manipulatorul său, contabilul Gondec, nu și-ar dori să rămână așa!

Lipit de granița cu Vestul civilizatOrașul Nădlac, cu cei 7000 de locuitori ai săi distribuiți (chiar dacă nu ideal) pe 133 de kilometri pătrați, lipiți de Ungaria, având o componență etnică, o diversitate de opinii și o deschidere aproape ideal-democratice (e necesară și suficientă statistica:  Români: 44,34%; Slovaci: 42,97%; Romi: 4,93%, Necunoscuți: 4,12%; Maghiari: 2,4%, Altă etnie: 1,21%) merită o soartă mai bună… încă de la distrugerea sa de către tătari, din 1241 încoace.
N-avem de gând s-o luăm cu istoria încă de-atunci (deși n-ar strica, măcar „de alegeri”, să ne recitim trecutul îndepărtat... măcar să comparăm „ce-am fost” cu „ce-am ajuns” și să încercăm să înțelegem „de ce?” – dacă nu de alta) – pentru că la ce ne-ar folosi, în circumstanțele date, „să dăm vina pe morți”… mai ales că, în Nădlac, chiar că despre morți n-ai ce să vorbești decât de bine… „erau cu 10 clase peste noi” – ți-o poate confirma oricine.
Cu viii avem probleme…

Probleme mari, cât RUINELE NĂDLACULUI, care gravitează în jurul Primăriei Orașului

Ioan-Radu Mărginean  a fost ales… cu noroc și din greșeala adversarilor, în demnitatea de primar al Nădlacului pe listele ALDE, în 2016, după un concurs de împrejurări murdare al cărui rezultat l-a surprins cel mai mult pe el însuși. Funcția i-a fost, în acești patru ani, incompatibilă cu calitățile nu atât din punct de vedere legal, cât moral și, mai ales, intelectual: l-a copleștit și a făcut din mediocritatea anonimă care era o submediocritate înfumurată (e suficent să îi studiezi contul de facebook și observi asta dintr-un scroll).
Componența Consiliului local al Orașului (Partidul Național Liberal – 5; Partidul Alianța Liberalilor și Democraților – 5; Uniunea Democratică a Slovacilor și Cehilor din România – 4; Partidul Social Democrat – 1) l-a favorizat politic… doar că de pe poziția unui partid care nu avea nicio influență dincolo de granițele orășelului de graniță, dar norocul care a dat peste el l-a mai pocnit o dată, la finele lui 2018, când deputatul Eusebiu Pistru, a făcut rost de cei 5 milioane de lei meniți să scape Primăria Nădlac de descinderea comisarilor europeni care, practic, erau cu OLAF-ul pregătit și era chestiune de ore până ce comisarii europeni antifraudă să calce acest peisaj deplorabil și să-l transforme dacă nu în penitenciar, cel puțin în condamnări penale…

„Primăria oraşului arădean Nădlac va trebui să returneze Uniunii Europene aproximativ patru milioane de lei în 2018, pentru lucrările executate cu bani europeni la un campus şcolar nefinalizat, proiect care a pierdut astfel o finanţare totală de 22 de milioane de lei. Lucrările la campus au început în urmă cu 11 ani şi sunt blocate de peste doi ani, în condiţiile în care administraţia locală plăteşte chirie 400.000 de lei pe an pentru clădiri în care funcţionează şcoli şi care aparţin unor culte religioase.” – scria news.ro în martie, 2018, iar în decembrie a aceluiași an, aradon.ro titra că «Pistru: „Guvernul a salvat Nădlacul de la faliment”»

Norocul l-a părăsit, însă, cu caracter cu tot, imediat după!… Puterea, după cum, se știe, a luat-o-n sus, înspre foștii săi dușmani; a fost lăsat baltă de toți consilierii și, după „lupte seculare care au durat vreo două luni”,  „REFUZAT de PNL, Ioan Radu Mărginean candidează INDEPENDENT la funcţia de primar al oraşului Nădlac” (conform newsar.ro, din 1 februarie, 2020)…
Ulterior „caracterul” l-a îndreptat spre PSD (care, nici ăia, nu-l suportă).
Ca trișorii la păcănele care au datorii în toate cazinourile și, normal, le vizitează pe alea mai nou deschise sau cu probleme.
Actualmente e la faza „Nu pot ține minte nădlăcanii cât poate promite Mărginean!” 

Pavel Gondec – ȘEF SERVICIU BUGET (o funcție de conducere administrativă creată de el și fostul primar Ciceac pentru el însuși, care nu mai există în aproape nicio altă U.A.T. din Arad!) în cadrul Primăriei Nădlac este cel care conduce din umbră aparatul administrativ, cu tot cu Mărginean, Ciceac… care-o mai fi fost și, foarte probabil, care o mai veni pe la conducerea Primăriei Nădlac.
Candidează, și el, la alegerile din 27 septembrie, pe lista de consilieri locali din partea  Pro România și, dacă planurile îi vor reuși, va ajunge VICEPRIMAR.

Subiectul care îl califică pe Pavel Gondec ca INCHIZITORUL FINANCIAR AL ORICĂREI INVESTIȚII în Nădlac este CLĂDIREA DISTOPICĂ de pe Strada „Victoriei”

și, ca să fim cât de oficiali posibil în abordare, să începem de la întrebările consilierilor adresate primarului acum nu mai departe de 4 luni de zile, asumate pe semnătură și ștampilă:

Pe cât de succint se poate formula un asemenea subiect, iată rezumatul său în detaliu, așa cum îl prezintă majoritatea consilierilor locali:

„Această clădire a intrat în patrimoniul orașului Nădlac în 27.02.2002 având o valoare contabilă de 294.920 lei (104.953 Eur). De la preluare până astăzi, având o poziție ultracentrală, acestei clădiri i-au fost atribuite mai multe destinații printre care: bancă, școală, centru administrativ (hotel „Ibis” – n.red.) etc.

Proiectul pentru realizarea școlii început în 2003 a fost finanțat în stadiu de proiect de către U.D.S.C.R., iar demararea investiției propriu-zise a fost respinsă de către consiliul local din acea vreme, considerând a fi mai importantă realizarea unui campus școlar.

În 29.03.2007, Consiliul local Nădlac hotărâște schimbarea destinației clădirii în centru administrativ (primărie). În anii următori în această clădire au fost investite sume importante din bugetul local, dar și din cel al Consiliului Județean Arad. Totalul sumelor investite după data de 30.06.2012 este de circa 350.000 de euro.

Având în vedere că este vorba despre ultima clădire importantă situată ultracentral, fiind încă în proprietatea orașului, considerăm a fi lipsă de responsabilitate și spirit gospodăresc din partea primarului care a propus direct vânzarea fără o consultare prealabilă cu consilierii locali în ședința din data de 30.04.2020. La această ședință majoritatea consilierilor au refuzat acordarea unui aviz favorabil și au solicitat un raport de specialitate pentru următoarea ședință. Raportul solicitat a fost trimis consilierilor incomplet, sumar și fără a răspunde la solicitările acestora și a fost prezentat în ședința din data de 16.06.2020.

La acea ședință s-a insistat din nou cu vânzarea clădirii de pe str. Victoriei. La întrebarea pusă de către consilierii locali dacă există o adresă sosită de la Agenția Națională pentru Locuințe prin care se comunică faptul că această clădire este eligibilă pentru construirea de locuințe ANL, d-l primar a recunoscut existența acestei adrese, considerând că nu era necesară prezentarea ei și consilierilor locali, chiar dacă finanțarea investiției ar fi fost suportată de către agenție. Astfel, considerăm că au fost ignorate familiile tinere din Nădlac, care sunt în căutarea unei locuințe .

În timp ce alte orașe atrag fonduri europene pentru dezvoltare, se pare că la noi în oraș vânzarea patrimoniului este principala sursă de venit pentru bugetul local…

Actualul primar nu a căutat o soluție pentru finalizarea acestei clădiri din fonduri europene, cu toate că au fost zeci de măsuri deschise. Enumerăm doar trei dintre ele care pot fi accesate și astăzi:

Regio POR axa prioritara 9 – sprijinirea regenerării economice și sociale a comunităților

POCU AP4 OS4.15 – dezinstituționalizarea persoanelor adulte cu dizabilități, tranziția spre serviciile sociale comunitare

POCU AP4 OS4.4 – program național de sprijin pentru victimele violenței în familie

Așadar, noi consilierii U.D.S.C.R. și P.N.L., având în vedere potențialul clădirii precum și sumele investite acolo din banii nădlăcanilor, considerăm că vânzarea acestei clădiri este inoportună pentru oraș și pentru cetățenii acestuia. Totodată, solicităm găsirea unei destinații și a surselor de finanțare  care să aducă orașului și cetățenilor beneficii chiar și peste ani și ani de zile.

Ceea ce nu apare în această (pentru stilul nostru de a vedea lucrurile, prea timidă) expunere este… tocmai esența: CINE și DE CE a avut și are interesul ca această clădire să fie vândută la un preț derizoriu în detrimentul CONSTRUIRII GRATUITE a unui bloc ANL? Ceea ce nu vroia Mărginean să se știe este faptul că prin adresa nr. 9762/19.05.2020, Agenția Națională pentru Locuințe (ANL) a solicitat ca până la data de 15.06.2020 să-i fie furnizate documentele necesare pentru a finanța construirea unui bloc de locuințe pentru tineri?!

Ei bine,  nici mai mult, nici mai puțin, DOCUMENTUL trimis de ANL A FOST ASCUNS – imediat după ce a fost văzut și semnat de primar!

Nu este întâmplător că ședința Consiliului local în care trebuia hotărâtă soarta clădirii a fost convocată tocmai LA O ZI DUPĂ expirarea termenului până la care se puteau trimite actele și informațiile solicitate de ANL!

Cine și de ce consideră oferta ANL una NESIGURĂ… când ea e gata formulată, întrunește toate condițiile eligibile pentru a beneficia de investiție, iar banii vin de la Guvern?!

Procesul-verbal al Ședinței C.L.O. Nădlac din data de 16 iunie, 2020, scoate la iveală această minciună – ce continuă să persiste… „Dl Kelo Milan întreabă care este motivul pentru care nu s-a prezentat în cadrul ședinței adresa care s-a primit din partea ANL, care are intenția de construire de apartamente ANL pentru tineri pe construcția de pe str. Victoriei, 45, această adresă influențând direct materialul care a fost pe ordinea de zi cu privire la evaluarea și vânzarea acestui imobil.
Dl primar susține că adresa s-a primit recent și va fi transmisă consilierilor.” – de la primire și până la această discuție trecând 3 săptămâni.

La acest link și la acest minut, puteți vedea și proba video care le demonstrează această rea intenție:

 

„Nu era «combinația» domnului Gondec… de aceea s-a ajuns aici! Nu-i pica nimic la afacerea asta – și în această cheie se explică cam tot ce se întâmplă în domeniul investițiilor mari din Nădlac.” – ne reduce la „esența tristă” explicația acestei idioțenii cineva care știe ce vorbește… Iar pentru că domnul Gondec nu vorbește din principiu (fiind un „low profile” de felul său – fapt pe care-l înțelegem și-l respectăm ca atare), așteptăm măcar să scrie un drept la replică la acuzațiile ce i se aduc aici… nu de noi, ci de alegătorii săi și ai marionetelor sale.

Notă.: Documentele sunt obțunite din surse publice: pagina web a Primăriei Nădlac, cele de pe rețelele de socializare și nt-tv.ro.

***

Acesta este doar un exemplu dintr-un întreg șir de inițiative păguboase pentru patrimoniul orașului instrumentate de tandemul Mărginean – Gondec în ultimii 4 ani dezastruoși pentru Nădlac, oraș care ar merita cu totul altceva… condiția necesară și suficientă fiind doar să fie CORECT ADMINISTRAT.
Ultimul deceniu a fost pentru ASPECTUL Nădlacului, în special, o regresie… o prăbușire în timp: NU AȘA TREBUIE SĂ ARATE UN ORAȘ CU POTENȚIALUL FINANCIAR-IMOBILIAR AL NĂDLACULUI! În afară de „ceva spoială de bitum pe străzi”, și ăla vandalizat, Radu Mărginean nu poate prezenta NIMIC palpabil în mandatul său (repetăm: produs al hazardului, nu al inteligenței politice). Comparativ cu orășelele din Vest… n-ai ce să compari: te faci de rușine.
Pare populat de oameni delăsători – deși nu oamenii din Nădlac nu sunt așa.
Pare plictisit de propria sa bătrânețe – deși n-are motive să fie complexat… e plin de tineri.
Pare ultrapolitizat – deși e condus de politicieni slabi.

Care uite cu ce se laudă și de ce se vaită:

„Bătaia de joc o vedem de la o poștă… dar munca altora unde s-o căutăm în pozele astea?!” – vorba unui comentator!

Radu Pandelea, 20 septembrie 2020 7:00

20A343D4-8387-432F-9787-1727154AC40C76F23BC5-3725-4157-8262-E420D39786FFnadlac-STRADA16C45934-E13B-4B68-B907-B0B9F63254FFlink-ntvGONDEC1bordeianucitatcerereioan_radu_margineansituatie3situatie-1situatie-2pv-anl-2pv-anl-1campus-nadlac1campus-nadlacbloc-nadlacanl-2bloc_anl_nadlacanl-1119515829_625224914859883_5212805197976202343_n119450825_612213289461499_4635690482289216477_n103355709_1763736197099598_4908292850543962000_o