POLITICE

[ACTUALIZARE] Încă un GOL istoric marcat de Primăria Sebiș în „meciul inegal” dintre Spitalul Orășenesc și echipa de fotbal. Consilierii opoziției cer AUDIT EXTERN!

 

Administrația orașului Sebiș are un soi de umor pe care nu și-l permit mulți – iar cea mai recentă ședință de Consiliul Local (datată ieri – 25 septembrie, 2019) e despre asta: aprobarea unei suplimentări de buget la clubul de fotbal C.S. Național Sebiș – proiect de hotărâre supus încă de două ori consilierilor și, tot de atâtea ori, neaprobat („baza” acestui articol). Neaprobat din motive pe care toți sebișenii le cunosc, le trăiesc și le simt pe pielea lor: Primăria înregistrează datorii (deja) istorice la instituțiile pe care le are în subordine – Spitalul Orășenesc e la un pas să fie deconectat de la energia electrică pentru neplata către ENEL a  facturilor (fiind deja „pe mâna recuperatorilor”), societatea de furnizare și canalizare a apei (Termoconstruct – în fapt, o „moștenire de familie” și „locul de joacă al familiei Feieș”) e, practic, în faliment – dacă e să vorbim doar despre cele mai „groase”.
A treia oară, iată, a fost cu noroc pentru vajnicii apărători ai orgoliului „Național”(Liga a III-a, locul 8)… cu un lot de jucători care se plimbă, pe gratis, de la o pseudo-echipă de fotbal la alta, prin diviziile inferioare ale clasamentului (fix ca în politică și administrație).

„Azi, consilierii locali s-au înfruntat într-un „MECI DE FOTBAL” în care 6 consilieri PNL și 2 ALDE au marcat 330.000 LEI (din care 260.000 lei datorii din 2018), dăruind astfel un GOOL mare bugetului local. Așadar până în prezent s-au alocat 1.180.000 lei. Asta în timp ce Spitalul din Sebiș are datorii din 2018 și lista poate continua. Sunt împotriva desființării echipei de fotbal dar aceste bugete sunt de neacceptat. Probabil un audit extern o să facă lumină și în orașul nostru. Drumul spre normalitate…” – este opinia publicată de unul dintre localnici, candidatul USR la funcția de edil-șef pentru scrutinul de anul viitor, Daniel Țole, împotriva proiectului pe care îl puteți (re)citi sub titlul inițial.

„PNL-istii BARNA, TOMA, VEKAS, BĂTRINA, SCHIOP, GAVRILĂ și de la ALDE – ZBÎRCEA si SIRCA” sunt cei care au votat „pentru”… unul mai microbist ca altul, se vede treaba – probabil și influențați de imaginea spitalului văzută de sus, din sala de ședințe… de unde arată a „edificiu în regulă”.

Doar văzut de sus… de foarte sus… arată Sebișul în regulă!

 

………………………………………………..

[TITLUL INIȚIAL] (28 august, 2019) TĂMBĂLĂU cât Palatul Administrativ la Primăria Sebiș… sau cât poate să mănânce un fotbalist de la o echipă mediocră încât să dea peste cap bugetul unui orășel care nu mai are bani nici de apă?!

Sebișul este un orășel „varză” la capitolul administrație publică: apa care le vine la robinet cetățenilor trece prin conducte de azbociment îngropate pe vremea când nu se știa că sunt cancerigene, nu există gaz și apă caldă, rețeaua de canalizare este praf, impozitele și taxele sunt uriașe depășindu-le pe cele din municipiu, salubritatea e doar un mit, mijloace de transport în comun – ioc, primarul și viceprimarul sunt declarați incompatibili de ANI și suspendați „de jure”, toate afacerile locale sunt politizate…
În schimb, oamenii care-l locuiesc sunt buni, ospitalieri și le-a mai rămas atâta spirit civic încât, dacă le cheltuiești banii publici, să iasă în fața Primăriei pentru a protesta – cum  s-a întâmplat în prefața ședinței de Consiliu Local de ieri, când, pentru a „n”-a oară, s-a pus la cale o „sifonare” de 400.000 de lei în „chiuveta neîncăpătoare” a clubului de fotbal din localitate.

A ieșit un tămbălău de toată frumusețea… care s-a lăsat cu suspendarea ședinței – de altfel, ilegală!

Neîndoielnic, echipa de fotbal C.S. Național Sebiș este una iubită de sebișeni – mai ales că este o ditamai „instituție publică aflată în subordinea Primăriei orașului”- și, la fel de neîndoielnic, fotbaliștii săi trebuie să mănânce ca să poată să trăiască și să joace fotbal – dar cam aici se opresc normalitățile privitoare la ea.
Cu rezultate mediocre (dacă nu chiar rușinoase, având în vedere ultimele meciuri) în  Liga a III-a și, practic, „o oarecare” printre iubitorii sportului-rege care trăiesc în altă parte decât în „orașul dinastiei Feieș”, echipa din orașul de pe Crișul Alb era cât pe ce să dea peste cap bugetul primăriei (și așa, plin de găuri, amenzi și penalități) dacă ieri, 27 august, consilierii locali ar fi votat rectificarea bugetară solicitată de directorul clubului care, obișnuit cu sume ce frizează penalul pe parcursul zecilor de ani de „domnie” a lui Gheorghe Feieș, cere nu mai puțin de 400.000 de lei „ca să fie bine ca să fie bine pentru toată lumea” după cum urmează:

 

Solicitarea pe care ați citit-o (și care nici măcar nu se încadrează în prevederile Legii 215, a Administrației Publice Locale) a fost de natură să indigneze mai mulți locuitori ai orașului care, și ei, își iubesc „echipa de suflet”… „dar ce are sufletul cu sifonarea banilor publici și cât de justificate sunt sumele respective încât să merite efortul”- vorba unuia dintre protestatarii care, marți dimineața, când trebuia să se voteze „rectificarea”, s-au adunat în fața Palatului Administrativ și au fost la un pas să-i ia la bătaie (gratis!) pe edilii care, de ani de zile, își bat joc de ei în acest fel.

Unul dintre ei este tânărul politician Daniel Ioan Țole, care a sintetizat ceea ce s-a petrecut pe platoul dintre primărie și spital într-o postare pe facebook astfel:

„Deoarece credem cu tărie în transparența procesului de alocare a banilor publici, astăzi, am participat la ședința extraordinară a Consiliului Local Sebiș, care a avut pe ordinea de zi printre altele rectificarea bugetară și modificarea statului de funcțiuni al Spitalului de Boli Cronice Sebiș. Am participat în calitate de cetățean preocupat de sumele tot mai mari dăruite de primărie echipei de fotbal. După o încercare eșuată, săptămâna trecută, astăzi era programată discutarea și cel mai probabil alocarea unor sume suplimentare clubului sportiv local. Lipsa unor consilieri și probabil prezența mea percepută ca o piedică mișcărilor de culise pregătite, au dus la amânarea alocării de fonduri pentru echipa de fotbal pentru o dată ulterioară, cerându-se o fundamentare din partea președintelui clubului sportiv pentru sumele solicitate.
Ca o promisiune personală a domnului primar interimar, data viitoarelor ședințe de consiliu cât și procesul verbal întocmit la sfârșitul acestora, vor fi afișate ONLINE pe site-ul primăriei. Aștept cu nerăbdare intrarea in normalitate în ce privește transparența decizională a urbei noastre.”

Chiar așa… „cât poate să mănânce, frate… și unde mănâncă ăștia?… Îi duce în fiecare zi cu limuzina la Continental la masă?”… vorba unui alt localnic, care ne-a asigurat că, în caz că fotbaliștii vor rămâne fără acest buget și vor cere de mâncare pe străzi, se vor găsi destui sebișeni care că nu-i lase să moară de foame și îi vor invita, cu rândul, la masă.

Lucian Valeriu, 26 septembrie 2019 9:40

sebis942D76BA-37F0-42D2-A135-9EC39AFD2264116939E2-8B6A-407C-BEB3-2B2272DDEA35EFF1FBBD-02DE-43C8-A2BE-E3CA2AE9A179