[ACTUALIZARE] Lanul de ambrozie din spatele Consiliului Județean Arad. „Când o tragem pe nas, la voi ne gândim!”- este mesajul unui avocat

ambrozie1 1
Distribuie:

 

[ACTUALIZARE]

Coșmarul continuă pentru persoanele cu sensibilitate crescută sau cu alergie diagnosticată la ambrozie. Ziarele vuiesc de la sfârșitul lunii august cu privire la pericolul pe care-l reprezintă, indică locații precise cu dovezi foto, chiar așa-ziși oficiali au dat comunicate de presă încât să pară stăpâni pe situație și chiar mai mult… de-a dreptul implicați. Cu toate acestea, încă arădenii trag semnale de alarmă. Cel mai recent caz, despre „nesfârșitele lanuri de ambrozie de la Tricoul Roșu” este semnalat de Răzvan Mihuța care a postat pe pagina sa de facebook următorul mesaj: „ Nesfârșitele lanuri de ambrozie de la Tricoul Roșu… Mulțumim administrației locale că ne tratează cu ambrozia cândva rezervată doar zeilor din Olimp! Când o tragem pe nas, la voi ne gândim!

În data de 3 septembrie, consilierul local municipal PNL Arad, Bogdan Boca, declara pentru liniștea alergicilor: „Împreună cu responsabilii din cadrul Direcției Tehnice a Primăriei am verificat astăzi modul de intervenție al operatorilor de spații verzi pentru combaterea ambroziei (Ambrosia artemisiifolia) de pe domeniul public. Voi urmări activ în continuare aceste acțiuni, pentru a fi sigur că se desfășoară eficient. Cetățenii care dețin în proprietate terenuri sunt rugați să se alăture acțiunilor serviciilor edilitare, respectiv să se ocupe de îndepărtarea acestei buruieni puternic alergene de pe terenurile pe care le dețin pe raza municipiului Arad. Totodată, cei care constată prezența ambroziei pe domeniul public în zona în care locuiesc, sunt rugați să sesizeze Primăria. Sesizările pot fi transmise pe pagina www.primariaarad.ro, (link direct http://misc.primariaarad.ro/sesizari)”… și Ambrozia a rămas neclintită

……………………………………………………………………………………………

[TITLUL INIȚIAL]( 3 septembrie 2016): Ambrozia – un pericol major pentru sănătatea publică și la Arad – va avea o lege a ei (?)

În Arad, evident, avem culturi întregi – dar se pare că ne pasă puțin spre deloc de acest fapt… O găsim pe toate terenurile necultivate, pe marginea drumurilor, în șanțurile necurățate și-n fața caselor, pe malul Mureșului, în apropierea bazinului de înot în construcție – cartierul Subcetate, între podul Traian și fosta fabrică de zahăr. Cei care constată prezența ambroziei pe domeniul public în zona în care locuiesc, sunt rugați să sesizeze Primăria. Sesizările pot fi transmise pe pagina www.primariaarad.ro, (link direct http://misc.primariaarad.ro/sesizari).

În Timișoara se aplică deja amenzi în baza unei HCLM care precizează:„[…] Constituie contravenţie şi se sancţionează contravenţional următoarele fapte: […] nedistrugerea buruienilor şi în mod special a celor cu potenţial alergen (iarba pârloagelor – Ambrosia artemisiifolia, pelinul – Artemisia sp.) de pe spaţiile verzi, prin scoaterea rădăcinilor, smulgere, cosire; […] Nerespectarea acestor prevederi se sancţionează cu amendă contravenţională cuprinsă între 500 lei la 1.000 lei pentru persoanele fizice şi de la 1.000 lei la 2.500 lei pentru persoanele juridice”.

E suficient să-i inspiri polenul. Practic, te poţi îmbolnăvi fără să ştii de ce. Concentraţia e mult mai mare în zonele de la marginea orașelor, unde există mult mai multe terenuri necultivate, cumpărate de proprietari pentru a construi sau a le revinde (planta apare pe orice teren neîngrijit, dar şi pe marginile drumurilor). Cel mai grav pot fi afectaţi bolnavii de astm, care în cazul declanşării unor crize pot ajunge chiar la urgenţe pentru oxigen. Grav este faptul că, mai devreme sau mai târziu, toate persoanele expuse zilnic la asemenea cantităţi de polen vor ajunge alergice. La cei deja alergici, simptomele de strănut repetat reapar anual , după 10-15 zile de contact cu polenul, la jumătatea lunii august. În faza critică obstrucția nazală îi împiedică pe bolnavi să se mai odihnească, de teama asfixierii (obstrucția crește în poziția întins și după strănuturi). Maximul cantităţii de polen eliberat se atinge la începutul lunii septembrie.

Medicii susţin că planta produce dureri sau usturimi ale ochilor, astm bronşic, sau chiar dermatite sau eczeme pentru cei care ating frunzele buruienii. „Ambrozia poate produce alergii, iar oamenii trebuie să meargă imediat la doctor când încep ochii să mănânce, apare tusea sau greutatea la respiraţie. Este important ca pacienţii să fie diagnosticaţi corect”, avertizează alergologii.

Pentru evitarea simptomelor neplăcute pacienţii alergici sunt sfătuiţi: să evite activităţile exterioare, în aer liber; să păstreze ferestrele închise pe timpul zilei, atât acasă cât şi în maşină; să îşi schimbe hainele după ce ies afară pentru perioade mai lungi de timp; să facă duş la sosirea la domiciliu; să se spele frecvent pe faţă şi mâini; să evite/ să consume cu precauţie fructe şi legume crude dacă au prezentat manifestări de sindrom de alergie orală (până la evaluarea alergologică). Pentru confirmarea alergiei la ambrozie se pot face două tipuri de teste: test alergologic sangvin  sau test alergologic cutanat.

Fiecare proprietar de teren trebuie să fie responsabil și să-l curețe de această plantă. Terenurile publice aflate în administrarea primăriilor, ar trebui să fie curățate de acestea. Mai mult, primăriile ar trebui să intervină iar consiliile locale să adopte hotărâri prin care să poată fi aplicate amenzi proprietarilor care nu se conformează și nu curăță terenul.

În cazul lipsei de iniţiativă a primăriilor ar fi de aşteptat ca instituția Gărzii de mediu să intervină dar, evident, nu poate pentru că, încă, în România nu există legislaţie. Primăriile (poate exceptând-o pe cea din Timişoara) nu se grăbesc să ia hotărâri de Consiliu Local sau să aplice amenzi.

În lipsa legislației, numai presiunea publică a cetăţenilor îi poate obliga să ia hotărâri locale referitoare la combaterea plantei (inclusiv alocarea de fonduri pentru distrugere din timp, de multe ori planta este pe domeniul public) şi apoi să dea dovadă de  transparenţă. Cum se poate face asta? Simplu… trebuie făcute publice, măcar pe site-urile primăriilor, terenurile pe care s-a constatat că e prezentă planta (cu dovezi foto și constatări scrise), cine sunt proprietarii terenurilor și faptul că au fost somaţi să-l curețe, iar apoi să se comunice la care proprietăţi aceştia nu s-au conformat, numele şi ce amendă li s-a aplicat. La plata impozitului oricum vor fi obligaţi s-o plătească. Astfel vor avea şi bani pentru combaterea plantei în viitorul sezon. Doar să existe voinţă pentru  a rezolva problema.
Demersul trebuie continuat şi către legislativ, pentru alinierea legislaţiei la cea existentă în ţări civilizate. Sunt și în România organizații care luptă să convingă că această plantă este un pericol real pentru sănătate dar, din păcate, fără suport din partea autorităților, nu au șanse de izbândă.

Ca să combată această plantă dăunătoare, doi deputați vorbesc deja de o iniţiativă legislativă privind obligativitatea distrugerii ambroziei. Pentru că această buruiană este răspândită în întreaga ţară pe zone din ce în ce mai mari, scopul legii este de a diminua semnificativ numărul îmbolnăvirilor şi de a determina autorităţile şi populaţia să ia măsuri. Articolul 1, alineatul 2 din proiectul de lege arată: «Deţinătorii de terenuri, atât privaţi, cât şi cei de stat, vor desfăşura periodic, cel puţin o dată pe an, lucrări de întreţinere a terenurilor prin cosire, smulgere şi erbicidare a plantei Ambrosia Artemi Siifolia».

Până la apariția unei legi care, deocamdată, e numai la faza de intenție, singura soluție ar fi ca administrația locală, poliția locală,  să identifice terenurile pe care crește planta și să ceară proprietarilor să o stârpească iar , dacă este pe domeniul public, să acționeze.

Poze din galerie: Ambrozie pe malul Mureșului, în apropierea bazinului de înot, în construcție – cartierul Subcetate și cartierul Aurel Vlaicu  (spațiul public din perimetrul ghenelor de gunoi din capătul străzii Ștefan Luchian), respectiv din incinta spațiului viran rămas după demolarea „Tricoului Roșu”

Categorie: Știri
Etichete: alergie, ambrozie, pericol de îmbolnăvire
Distribuie:
Articolul anterior
[CRONICĂ DE CARTE] Poezia ca mod de exprimare
Articolul următor
Doamna Ministru Raluca Prună minte poporul cu televizorul

1 comentariu. Leave new

  • In Arad, pe langa linia de tren aflata in spatele strazii Onisifor Ghibu, la doar cateva sute de metrii de podul spre Gradiste si de Gara Arad, tufele de ambrozie se inalta cat gardul.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

actiune santana4 large

Acțiune a polițiștilor, la Sântana

Polițiștii orașului Sântana a desfășurat o acțiune, la data de 21 aprilie a.c., împreună cu polițiștii orașului Pâncota, Serviciul Rutier și Secția 3 Rurală Chișineu-Criș. În cadrul acțiunii, desfășurată pe…