CULTURĂ

[ACTUALIZARE] MII de OCHI de preoți și credincioși s-au concentrat, suspendați ÎNTRE CER ȘI PĂMÂNT, la drama unei fetițe care trăiește într-o pivniță și singura ei plăcere e CITITUL

 

În seara zilei de 12 noiembrie, în sala cea mai oficial-festivă din acest județ, vreme de două ore, ochii a sute de preoți orodocși, credincioși și simpli politicieni au privit, suspendați cu gândul undeva între pământ și cer, la destinul neortodox al  unei fetițe de 8 ani, părăsită de „mamă” la naștere și crescută de străbunica sa, de 70 ani, plină de datorii, într-o pivniță din acest oraș plin de case goale. 

Conform raportului întocmit de Alina Ștefănuț, asistent social principal la Arhiepiscopia Aradului, cea care a preluat efectiv cazul și care se ocupă cel mai mult de nefericita familie, avem:

Jivan Maria – 70 ani
Jivan Adriana (strănepoată) – 8 ani

„Adriana – un copil vesel și plin de viață dar totodată plin de tristețe. Persoana care i-a dat viață a abandonat-o în spital și nu a vrut să mai știe nimic de ea. Protecția copilului, a înaintat proces, dar mama nu s-a prezentat. La a doua înfățișare, străbunica a decis să o ia spre îngrijire, deși foarte săracă fiind, nu știa cu ce și cum o va crește. La vremea aceea copilul avea un an și opt luni.
Pentru a putea lua copilul spre îngrijire trebuia să aibe condițiile minimale, însă nu le avea. Străbunica locuia la subsolul unei clădiri vechi, a luat un împrumut din bancă și a renovat interioarele casei, făcând o bucătărioară, a montat într-un colț al camerei o chiuvetă și o toaletă.
Dar nu a renunțat la Adriana.
Venitul străbunicii constă într-o pensie de 1000 lei la care se mai adaugă alocația micuței de 84 lei. Din venitul lunar trebuie să-și achite toate utilitățile la care se adaugă și cheltuielile cu manuale, rechizite și haine, pentru ca Adriana să-și continue neapărat școala. Străbunica este suferindă de mai multe boli, pentru care lunar plătește un minim de 600 lei pentru medicamente.
Cu toate greutățile cotidiene, d-na Maria nu renunță la visul ei de a o vedea pe Adriana mare și realizată. Adriana este un copil inteligent, ambițios și dornic de cunoaștere.”

Evenimentul de aseară, privit atât din punct de vedere mistic, cât și social și – deloc ignorabil! – organizatoric, girat de Episcopul-vicar P.S. Emilian Crișanul, s-a bucurat de prezența elitelor și ar fi bine să se constituie într-un „manual de bune practici în ajutat APROAPELE” Aradului – o spunem în nume propriu și răspundem polemic pentru asta, dacă-i cazul.

Cert e că s-au adunat suficienți bani la manifestarea de aseară încât Arhepiscopia Aradului să plătească o parte din datoriile străbunicii la bancă și să-i rămână și fetiței de câteva cărți (pentru că, așa cum micuța Adriana însăși a declarat la microfonul celei mai oficial-festivei săli din acest județ plin de case goale, „mie cel mai mult îmi place să citesc”

***

CRONICA LANSĂRII, conform cu www.episcopiaaradului.ro

În seara zilei de luni, 12 noiembrie 2018, sala Regele Ferdinand din sediul Primăriei Municipiului Arad a devenit neîncăpătoare întrucât a găzduit lansarea unei noi lucrări a Preasfințitului Părinte Dr. Emilian Crișanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Aradului, intitulată: ,,Unitatea dragostei între cer și pământ”, apărută la Editura Reîntregirea din Alba Iulia. Această lansare deschide seria evenimentelor organizate de Primăria Municipiului Arad prin Centrul Municipal de Cultură, în perioada 12 – 30 noiembrie, având drept scop manifestarea credinței, a respectului, a admirației și a recunoștinței față de cei care, în urmă cu 100 de ani, au făcut posibilă crearea Statului Național Unitar Român, transformând Aradul în Capitala Politică a Marii Uniri.Evenimentul din această seară s-a desfășurat cu binecuvântarea și în prezența Înaltpreasfnțitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, care a rostit pentru început un cuvânt de apreciere și felicitare pentru noua lucrare semnată de către Preasfințitului Părinte Emilian Crișanul. De asemenea, Chiriarhul arădean în cuvântul său a făcut referire și la alte lucrări semnate de Preasfințitul Părinte Emilian.

Moderatorul evenimentului a fost Părintele Arhim. Dr. Teofan Mada, vicarul eparhial al Arhiepiscopiei Aradului.

În continuarea evenimentului a luat cuvântul Părintele Prof. Univ. Dr. Cristinel Ioja, Decanul Facultății de Teologie Ortodoxă ,,Ilarion V. Felea” din Arad, care a vorbit despre conceptul de operă deschisă şi despre dominanta operei PS Părinte Emilian. ORICE OPERĂ ARE O DOMINANTĂ: aici dominanta este TEOLOGIA care organizează cartea în perspectivă pastorală, misionară şi apologetică.

Doar titlul descoperă o veritabilă teologie a iubirii. ACEASTĂ TEOLOGIE A IUBIRII o descoperim centrată în Evanghelia Sfântului Ioan, Teologul iubirii şi în toată Tradiţia şi spiritualitatea Răsăritului creştin de la Părinţii Apostolici, trecând prin alexandrini (Origen), capadocieni, Dionisie, Ioan Scărarul care pun ca ultimă treaptă a Scării (30) iubirea, Maxim (capete despre dragoste) şi până la IMNELE IUBIRII DUMNEZEIEȘTI ale Sfântului Simeon Noul Teolog şi iubirea unirii cu Dumnezeu în lumină a Sfântului Grigorie Palama. Pentru un necredincios titlul contrariază prin spațialitatea pe care autorul o acordă unităţii dragostei. ÎNTRE CER ŞI PĂMÂNT, adică nici în cer, nici pe pământ! Dar autorul prin imaginea pe care o aşează ca fundal al titlului explică tacit adâncimea teologică la care s-a gândit:

  1. UNITATEA DRAGOSTEI – DUMNEZEU ŞI OMUL – s-a realizat pe Cruce, între Cer și Pământ
  2. UNITATEA DRAGOSTEI s-a realizat nu simplu la nivel conceptual sau de sistem filosofic și metafizic, ci într-o Persoană, care a asumat în iubire umanitatea, atâta iubire până la jertfă și a împărtășit iubirea dumnezeiască umanității.

Fundamentul reflecţiilor din această carte, a acestor texte „scrise din suflet şi cu sufletul, în atitudine de rugă” este Sfânta Scriptură.

Este o carte scrisă despre om şi pentru om, PS Părinte Emilian amintind prin conţinutul textelor publicate că premisa oricărei antropologii este hristologia, iar locul realizării şi desăvârşirii omului este Biserica.

Concizia ideilor, sistematizarea unei problematici vaste, cu implicaţii variate şi profunde pentru transmiterea ethosului Bisericii în contemporaneitate, îndemnul pentru asumarea şi cultivarea valorilor spiritualităţii ortodoxe, îl menţin şi confirmă pe autor în congenialitate cu gândirea biblică, patristică şi cu marii teologi ai neopatristicii secolului XX. Şirul temelor cu implicaţii imediate în viaţa personală şi socială continuă cu analiza complexă a contextului actual al lumii, autorul accentuând, într-o lume a dezbinărilor şi disoluţiei spiritual-umane, importanţa prieteniei şi a solidarităţii umane dintr-o perspectivă hristologică şi eclesiologică. Astfel, lucrarea Preasfinției Sale se prezintă ca un veritabil reper teologic-istoric şi misionar-pastoral, indispensabil celor ce doresc să aprofundeze temele centrale ale teologiei şi spiritualităţii ortodoxe din perspectiva celor mai actuale provocări şi interogaţii ale lumii.

  1. autorul radiografiază contextul actual al lumii căreia se adresează
  2. autorul identifică realitatea perenă a Evangheliei
  3. autorul identifică valorile tradiţionale, spirituale ale neamului românesc
  4. autorul dovedeşte o excepţională cunoaştere a teologiei

Ca și o concluzie, Părintele Decan a subliniat faptul că aceasta este o carte scrisă în compania sfinților pe care i-a însoțit în țară sau i-a întâmpinat în diverse biserici; este o carte care descoperă responsabilitatea ierarhului pentru actul cultural, pentru școală, pentru patrimoniul cultural al poporului român.

La final Părintele Teofan Mada a dat citire unei aprecieri pentru carte, transmisă de domnul Dr. Dumitru-Ion Steflea, Directorul general al Tipografiei Conphis din Râmnicu Vâlcea, apropiat colaborator al Preasfințitului Părinte Emilian și care a tipărit toate cărțile Preasfinției Sale.

La final, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul a mulțumit ÎPS Părinte Timotei pentru susținerea duhovnicească, tuturor oficialităților, auditoriului, preoților, profesorilor, studenților și elevilor pentru participarea la acest eveniment important din viața eparhiei și a oferit tuturor noua sa lucrare, amintind totodată că prezenta carte nu se va pune în vânzare, dar orice sumă oferită pentru carte, ca donație benevolă, va intra în contul unei fetițe cuminți și bune la învățătură, care a rămas fără părinți, este crescută de o bunică grav bolnavă și cu foarte mari probleme financiare. Fetița a fost prezentă în sală alături de bunica sa și a fost prezentată de către Preasfinția Sa tuturor celor de față.

Grupul psaltic ,,Sfântul Ioan Damaschin” a susținut în cadrul evenimentului un moment muzical religios – patriotic.

Protos. Iustin Popovici

……………………………………………………….

[TITLUL INIȚIAL] (11 noiembrie, 2018) Eveniment cultural cu scop CARITABIL. Episcopul-vicar Emilian Crișanul lansează o carte despre ipostazele OMULUI care vorbește cu CERUL

„Unitatea dragostei dintre cer și pământ” este titlul volumului de meditații creștin-ortodoxe despre relația dintre cer și pământ pe care P.S. Emilian Crișanul, Episcopul-vicar al al Arhiepiscopiei Aradului le-a adunat în 350 de pagini tipărite în condiții grafice demne de un asemenea text.

„Lucrarea de față surprinde mai multe ipostaze ale omului care privește dintru înălțime creația lui Dumnezeu, o interpretează, o sfințește, îi dă măsură între cer și pământ, și face din fiecare zi o sărbătoare a darurilor binecuvântate de prezența Mântuitorului Iisus Hristos (…).
Omul este frământat de dor, un dor ce îl sfâșie între dorințe împlinite și neîmplinite, integrându-l în familie și comunitate sau izolându-l în istorie ca pe o icoană nevernisată” – este descrierea succintă pe care o face autorul însuși, aflat la al 10-lea volum publicat (a debutat în 2009 – vezi fișa blibliografică în galeria foto).

Luni, 12 noiembrie, la Sala „Regele Ferdinand” a Palatului Administrativ, de la ora 18.00, se lansează această carte, programul fiind selectat conform orizontului de așteptare al publicului specific acestui fel de evenimente.

Cartea nu se va pune în vânzare, dar orice sumă oferită pentru carte, ca donație benevolă, va intra în contul unei fetițe cuminți și bune la învățătură, care a rămas fără părinți, este crescută de străbunica ei grav bolnavă și cu foarte mari probleme financiare.

Critic Arad, 13 noiembrie 2018 2:00

p.s.emilian-22p.s.emilian-21p.s.emilian-20p.s.emilian-19p.s.emilian-18p.s.emilian-17p.s.emilian-16p.s.emilian-15p.s.emilian-14p.s.emilian-13p.s.emilian-12p.s.emilian-11p.s.emilian-10p.s.emilian-9p.s.emilian-8p.s.emilian-7p.s.emilian-6p.s.emilian-5p.s.emilian-4p.s.emilian-3p.s.emilian-2p.s.emilian-1p.s.emiliancarte-emilianemilian_crisanul