[ACTUALIZARE] Peste 5000 de arme, monede, statuete și unelte datând din neolitic și perioada medievală au fost furate de gruparea organizată destructurată ieri de polițiști

braconaj
Distribuie:

 

[ACTUALIZARE]

În urma percheziţiilor de ieri, 10 octombrie, anchetatorii au ridicat aproximativ 5.000 de bunuri culturale mobile de factură arheologică, cu posibilă proveniență din sit-uri arheologice (fragmente vase ceramice, obiecte de podoabă), peste 300 de monede antice și medievale, mai multe arme și statuete medievale, unelte și statuete din perioada Neolitică şi 18 detectoare de metale, din care 12 neautorizate.

Verificările de specialitate, pentru a se stabili dacă bunurile fac parte din patrimoniul cultural național mobil, sunt continuate de specialiști arheologi din cadrul Muzeului Banatului Montan.

Cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracţiunilor de acces cu detectoare de metale sau utilizarea lor în zonele cu patrimoniu arheologic, fără autorizare prealabilă, furt și constituirea unui grup infracțional organizat.

Reamintim că la acțiune au participat și luptători de la Serviciul pentru Acțiuni Speciale și polițiști din cadrul inspectoratelor de poliție județene Arad, Bihor și Timiș.

………………………………………………………………..

[TITLUL INIȚIAL] (10 octombrie, 2017) BRACONAJ ARHEOLOGIC avem! Descinderi cu mascaţi în Arad şi județele vecine. Suspecţii au furat bunuri datând din epocile romană şi medievală

În această dimineață (10 octombrie a.c) , polițiștii Serviciului de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Caraș-Severin, cu sprijinul Direcției Operațiuni Speciale, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Caraș-Severin, efectuează 14 percheziţii pe raza județelor Caraș-Severin, Bihor, Timiș și Arad, la persoane bănuite că au săvârșit infracțiunea de braconaj arheologic.

În fapt, conform Poliţiei Române, „începând din 2015, bănuiții ar fi efectuat săpături neautorizate în situri arheologice, de unde ar fi prelevat bunuri culturale mobile de epocă romană și medievale.

Vor fi puse în executare 10 mandate de aducere, persoanele depistate urmând a fi conduse la audieri şi dispunerea măsurilor legale” – conform unui comunicat de presă remis de Inspectoratul General al Poliției Române.

La activităţi participă și luptători de la Serviciul pentru Acțiuni Speciale și polițiști din cadrul inspectoratelor de poliție județene Bihor, Timiș și Arad.

Categorie: Știri
Etichete: braconaj arheologic, descinderi, IGPR, mascati, poliția română
Distribuie:
Articolul anterior
Consiliul Județean Arad pune „tunurile” pe „fenomenul” ENDURO… O deranjează pe Claudia Boghicevici!
Articolul următor
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Arad – implicare activă în procesul de atragere a investitorilor chinezi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie