miercuri, august 17, 2022

[ACTUALIZARE] Polițistul turc care l-a ucis pe ambasadorul rus avea 22 de ani și a lucrat la „Direcția pentru Intervenție Rapidă”

 

[ACTUALIZARE]

Bărbatul care l-a ucis pe ambasadorul Rusiei în Turcia Andrei Karlov avea 22 de ani, absolvise o şcoală de poliţie în urmă cu doi ani şi făcea parte din forţele antirevoltă din Ankara, scrie avazturk.com.

Mevlut Mert Altintaș s-a născut în 24 iunie 1994, în Aydin Soke și a absolvit Academia de Poliție din Izmir, fiind angajat apoi, timp de doi ani și jumătate, la Direcția pentru Intervenție Rapidă, a precizat ministrul de Interne turc, Suleyman Soylu, într-o declarație de presă, preluată de Cumhurriyet și Hurryiet Daily News.
În 15 iulie, când a avut loc lovitura de stat din Turcia, Altintaș și-a luat două zile libere, deși toți oamenii legii au fost chemați la datorie. El a fost suspendat din Direcție, între 4 octombrie și 16 noiembrie, perioadă în care a fost anchetat pentru implicare în puci. Șeful lui, Kahraman Sezer, care i-a aprobat cele două zile libere, a fost destituit și anchetat pentru legături cu mișcarea clericului Fetullah Gulen .

Luni seară, bărbatul, care era înarmat, a deschis focul la o expoziţie organizată în incinta unui centru cultural din Ankara. Atacatorul a reuşit să intre la expoziţia de fotografie cu ajutorul legitimaţiei de poliţist (foto – galerie). Martorii prezenţi la expoziţie susţin că atacatorul a tras iniţial un foc în aer, iar apoi l-a împuşcat în spate pe ambasadorul Rusiei Andrei Karlov. El a mai tras un foc de armă în ambasadorul rus, după ce invitaţii au început să fugă din galeria de artă din Ankara.

În momentul atacului, bărbatul a strigat „Allah akbar! Nu uitaţi Alepul, nu uitaţi Siria! Atât timp cât localităţile noastre nu sunt în siguranţă nici voi nu veţi simţi gustul siguranţei. Daţi-vă înapoi. Pe mine mă va lua de aici doar moartea. Toţi cei vinovaţi pentru această cruzime vor da socoteală!”, a strigat atacatorul în timp ce a deschis focul asupra ambasadorului, care ţinea un discurs în galeria din Ankara.

Autorităţile turce au anunţat că atacatorul a fost ucis în urma unui schimb de focuri cu forţele speciale.

Foto reprezentativ: www.sozcu.com.tr

…………………………………………………………………..

[TITLUL INIȚIAL] (19 decembrie, 2016) [NEWS ALERT] Ambasadorul Rusiei în Turcia a fost împuşcat mortal la Ankara. Atacatorul a strigat: „Noi murim în Alep, tu mori aici!”

Ambasadorul Rusiei în Turcia, Andrei Karlov, a fost împuşcat luni, în timp ce participa la o expoziţie, în oraşul Ankara. Ambasadorul a decedat la spital din cauza rănilor suferite, anunţă surse citate de agenţiile de presă ruse.

Există suspiciuni că atacul are caracter terorist islamist, relatează ziarul Hurriyet. În atac au fost rănite alte trei persoane, relatează postul NTV.

Potrivit unor surse, imediat după atacul de la Galeria de Artă Contemporană au izbucnit schimburi de focuri între presupuşi terorişti şi serviciile de securitate.

Atacatorul a evocat asediul lansat de armata siriană, cu sprijinul Rusiei, asupra oraşului Alep, situat în nord-vestul Siriei.

Incidentul intervine pe fondul protestelor masive care au avut loc în Turcia faţă de intervenţia militară a Rusiei în Siria.

Ambasadorul Andrei Karlov a fost ucis sub ochii soției sale.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a convocat toți șefii serviciilor de securitate din țară.

„Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a purtat o discuţie telefonică luni seara cu liderul Rusiei, Vladimir Putin, despre asasinarea ambasadorului Andrei Karlov, care a fost împuşcat mortal de un poliţist turc la o galerie din Ankara”, scrie News.ro.

„Rusia califică uciderea ambasadorului rus la Ankara, Andrei Karlov, drept atac terorist și va pune chiar astăzi (luni) problema la Consiliul de Securitate al ONU, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova”, informează TASS, citată de Agerpres.

Prezenţa ambasadorului Andrei Karlov la expoziţia de fotografii numită „Rusia prin ochii turcilor” era anunţată de mai multă vreme, ceea ce înseamnă că atacul a putut fi plănuit.

O înregistrare video apărută pe Youtube arată un bărbat îmbrăcat în costum, care ţine un pistol în mână, cu care gesticulează în timp ce vorbeşte. Atacatorul a intrat în clădire folosind o legitimaţie de poliţist şi, după ce l-a împuşcat pe ambasador, ar fi spus că acesta plăteşte pentru intervenţia militară a Rusiei din Siria. „Noi murim în Alep, tu mori aici”.

Bărbatul a vorbit şi gesticulat cu pistolul, lângă ambasadorul căzut la pământ, mai bine de un minut. Timp în care forţele de ordine au intervenit. Atacatorul a foct ucis în timp ce pleca din clădire. Surse din structurile de securitate ale Turciei şi primarul Ankarei afirmă că bărbatul era, într-adevăr, ofiţer de poliţie din Ankara.

Andrei Karlov era ambasador al Rusiei în Turcia din 2013 şi a participat, recent la negocxierile care au dus la acordul privind evacuarea civililor din Alep.

 

Critic Arad
Critic Aradhttps://criticarad.ro/
Cotidian din Arad cu prima aparitie in 8 aprilie, 2016, cuprinzând știri, reportaje, investigații de presa, opinii, pamflete, sport si publicitate

Ultimele Știri

Related news