sâmbătă, aprilie 1, 2023

[ACTUALIZARE] Practic fără NICIUN VOT ÎMPOTRIVĂ, REFORMA ADMINISTRATIVĂ a lui Călin „Nu renunț!” Bibarț a fost RETRASĂ

 

Deja notoriu de controversatele proiecte 13, 14, 15 și 16 privind reorganizarea administrativă în Primăria Municipiului Arad (vezi mai jos în articolul principal, în detaliu) au căzut rușinos astăzi, în ședința CLM Arad. Consilierul local Cristian Galea (PMP) a cerut retragerea de pe ordinea de zi a proiectelor în cauză, iar decizia  a fost votată de consilierii USR PLUS, PSD și UDMR. PNL s-a abținut.

Chiar dacă această măsură este necesară, graba și maniera în care s-a dorit au eliminat șansele de a fi realizată cât mai repede. Cu puțină înțelepciune și tact, Călin Bibarț ar fi putut pune în aplicare această decizie. Deocamdată rămâne în stand-by și, sperăm, după o analiză serioasă și conformă cu realitatea și nevoile arădenilor dar și cu perspectiva de dezvoltare a Aradului, această temă să fie reluată în dezbatere și materializată într-o formă de necontestat.

Călin Bibarț primarul municipiului Arad:Nu renunț!

„În consecință, am refuzat retragerea proiectului privind restructurarea aparatului administrativ de pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local Municipal. O parte a consilierilor locali au hotărât prin vot să retragă acest proiect, ratând astfel șansa unei reforme administrative în Arad!

Deși se face mereu trimitere la eficientizare, dându-i exemplu pe alții, când propun la noi acasă, unii consilieri se opun.
Am propus o restructurare care ne aducea o economie anuală de circa 2 milioane de euro, economie care ar fi trebuit să se concretizeze, între altele, în investiții destinate arădenilor, precum parcul din cartierul Aurel Vlaicu, pe care nu-l vom mai putea începe în acest an.
Circulă o vorbă care spune că „nicio intenție bună nu rămâne nepedepsită”. Optimist cum mă cunoașteți, voi spune mai degrabă că „nicio intenție bună nu trebuie abandonată”. Și nici nu va fi.#tobecontinued
Nu pentru ambițiile politice ale unora sau altora, ci pentru arădeni și #pentruARAD.” – a postat primarul Călin Bibarț pe pagina de Facebook.

***

Ilie Cheșa – consilier local PSD: „Nu știu dacă trebuie sau pot să interpretez ca un gest de bunăvoință din partea primarului Bibarț retragerea de pe ordinea de zi a ședinței CLM, a celor 4 puncte privind restructurările serviciilor din Primărie. Hai să-i spunem mai degrabă un act de luciditate. În același timp s-a constituit un grup de lucru cu reprezentanți ai tuturor partidelor politice reprezentate în Consiliu. Noi ne menținem poziția că nu se pot face restructurări pe «repede înainte» și cu atât mai puțin cu tăieri din zona asistenței sociale sau a siguranței publice.”

***

Dorian Curcanu – consilier local USRPLUS: „ Meci de barbut între Bibarţ şi Falcă cu aparatul administrativ al Primăriei Arad.

Se pare că Dl. Bibarţ încurcă Consiliul Local Municipal cu Consiliul de Administraţie al Ocolul Silvic din Lipova, unde a fost şef şi făcea ce-l tăia capul. În loc să aplice legea, să vina cu criterii clare şi evaluări corecte pentru reorganizarea Primăriei Arad, el joacă barbut cu vieţile a câtorva sute de oameni.
Ce-a făcut azi Dl. Bibarţ mai pe înţelesul tuturor?
A luat lista cu angajaţii Primăriei Arad şi a zis ,,pe domnul angajat X îl dăm afară că nu ne place faţa lui. Pe domnul Y îl ţinem că e din gaşca noastră, iar pe Xilescu de la Direcţia Tehnică îl punem pe liber că avem un văr de gradul II care trebuie să intre pe ţeavă.”
La nivel de principiu cam asta s-a întâmplat cu pompoasă reorganizare a domnului primar.
Realitatea cruntă este că reorganizarea dorită de primarele nost va duce la câteva sute de procese.
În baza Codului Administrativ, art. 518, alin. 5, trebuie să demonstrezi că atribuţiile unui angajat s-au schimbat cu 50% ca să poţi să faci ceva cu el. În schimb, Dl. Bibarţ a făcut o românească, o treabă discreţionară, o reorganizare demnă de invidiat chiar şi pentru fostul Partidul Comunist Român.
Şi eu îmi doresc o eficientizare a aparatului, dar una făcută pe baza legii şi a unor evaluări corecte, nu una în funcţie de luptele cu topoare şi furci din PNL Arad.”

………………………………………………………………

[TITLUL INIȚIAL] (29 iunie, 2021) Bibarț se va reorganiza singur: „Noua organigramă” va fi retrasă de pe Ordinea de zi a ședinței CLM!

USR, PSD, PMP și UDMR nu vor vota proiectele de hotărâri în forma propusă, motiv pentru care sunt retrase de pe ordinea de zi

De pe ordinea de zi a ședinței ordinare CLM din 30 iunie, vor fi retrase punctele „cu cântec” privind reorganizarea (Proiectul nr. 13 – Proiect de hotărâre nr. 311/2021 privind reorganizarea aparatului de specialitate al Primarului Municipiului Arad – inițiativa primarului; proiectul nr. 14 – Proiect de hotărâre nr. 312/2021 cu privire la reorganizarea Serviciului public de interes local Direcţia de Asistenţă Socială Arad de sub autoritatea Consiliului Local al Municipiului Arad – inițiativa primarului; proiectul nr. 15 – Proiect de hotărâre nr. 313/2021 cu privire la reorganizarea activității serviciului public de interes local Centrul Municipal de Cultură Arad – inițiativa primarului, proiectul nr. 16 – Proiect de hotărâre nr. 290/2021 cu privire la reorganizarea Centrului Social Cantina Municipală Arad – inițiativa primarului).

Această decizie a fost luată în urma dezbaterilor în comisii, de marți 29 iunie, când, în fața consilierilor locali, Adriana Sobaru (șef serviciu Resurse Umane)Lilioara Stepănescu (secretar general al municipiului) și Bogdan Boca (administrator public) nu au putut susține proiectele de hotărâre cu argumente solide și nu au i-au putut convinge pe consilieri nici de necesitatea acestora dar, mai ales, de legalitatea lor.

Reorganizarea a ridicat semne de întrebare încă din faza de intenție și, ulterior, s-au născut suspiciuni chiar în rândul consilierilor locali care trebuie să își asume efectiv această reorganizare votând proiectele de hotărâri. Odată cu protestul spontan al fostului șef al Serviciului Circulație din cadrul Poliției Locale Arad (vezi articol asociat) unii consilieri locali și-au luat în serios atribuțiile și au aprofundat problema, mai ales din punct de vedere juridic.

Deși toți au căzut de acord că o reorganizare la nivel administrativ se impune, aceștia vor însă ca decizia pe care o vor lua să fie una legală, fundamentată corect și eventualele disponibilizări se vor face urmând principii demne și criterii bine definite. Astfel, consilierii locali din partea PSD, USR, PMP și UDMR au votat împotriva organizării propuse ori s-au abținut, arătându-se de acord cu retragerea de pe ordinea de zi a proiectelor privind reorganizarea.

 

Articole asociate:

Am descifrat utilitatea trotinetei în Arad: să aibă cu ce fugi directorul Poliței Locale, Adrian Toma, de responsabilitatea de a-i explica unui angajat de ce vrea să-i concedieze soția!

Noua ORGANIGRAMĂ a Primăriei Municipiului Arad se va supune votului consilierilor locali în ultima zi din iunie

Ultimele Știri

Related news