[ACTUALIZARE] PREMIERĂ COSMICĂ: Sunetul VÂNTULUI de pe Marte a fost înregistrat de sonda InSight [VIDEO]

insight marte
Distribuie:

[ACTUALIZARE]

Sunetul vântului de pe Marte a fost înregistrat pentru prima dată de către sonda InSight a NASA, care a ajuns pe suprafaţa Planetei Roşii pe 26 noiembrie.

NASA a dat publicităţii vineri înregistrările audio care conţin sunete de joasă frecvenţă captate de sonda marţiană în prima sa săptămână pe suprafaţa planetei Marte.

Viteza estimată a vântului ale cărui sunete au fost înregistrate este cuprinsă între 16 şi 24 de kilometri pe oră. Acestea sunt primele sunete înregistrate pe Marte care sunt perceptibile pentru urechea umană. Zgomotul este produs de vântul care loveşte panourile solare ale sondei NASA şi care produce o vibraţie în intreg corpul robotului. Sunetul a fost înregistrat cu ajutorul unui senzor de presiune atmosferică din interiorul robotului, care este parte componentă a unei mici staţii meteo de la bordul sondei, dar şi de seismometrul aflat pe puntea robotului InSight.

Frecvenţele joase ale sunetului sunt rezultatul densităţii foarte reduse a atmosferei marţiene care este aproape în întregime alcătuită din dioxid de carbon, dar şi al utilizării seismometrului, care este construit pentru a detecta unde seismice subterane a căror frecvenţă este mult sub pragul perceptibil de urechea umană. De altfel, seimometrul va fi mutat pe solul marţian în următoarele săptămâni, dar până atunci oamenii de ştiinţă vor să-l folosească pentru a mai înregistra sunetele produse de vânt.


 


[TITLUL INIȚIAL] (02.12.2018): „Oameni pe Marte” este misiunea reală a Modulului Spaţial InSight, lansat de NASA într-o regiune plană a Planetei Roșii

Modulul spaţial InSight, lansat de NASA, a amartizat cu bine, în ultima săptămână din noiembrie, într-o regiune plană a planetei Marte, după o călătorie în spaţiu de şase luni şi jumătate care a totalizat 480 de milioane de kilometri, cu misiunea de a analiza, timp de 2 ani, structura internă a Planetei Roşii, informează agenţiile internaţionale de presă. InSight (Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport), o misiune din cadrul Programului NASA Discovery,  prevedea amplasarea unui modul autonom la suprafaţa lui Marte pentru a studia interiorul acestei planete. Echipa de control a misiunii, de la Jet Propulsion Laboratory (JPL), în apropiere de Los Angeles, a anunţat că succesul amartizării a fost confirmat de semnalele transmise spre Pământ de unul dintre cei doi microsateliţi ce fac parte din misiune şi au rămas pe orbita planetei Marte.

Membri echipei de control a misiunii au izbucnit în urale după ce au primit confirmarea amartizării reuşite. În primele ore echipa a verificat modul de funcţionare al tuturor instrumentelor de bord ale sondei. Apelând la arsenalul său de instrumente geofizice sofisticate, InSight va explora interiorul Planetei Roşii în căutarea urmelor caracteristice procesului de formare al planetelor telurice. Modulul InSight va evalua „semnele vitale” ale lui Marte şi îi revine sarcina de a determina dacă nucleul planetei este solid sau lichid şi de ce Marte nu are o suprafaţă formată din plăci tectonice mobile, la fel ca Terra. „Exploratorii noştri ştiinţifici roboţi, aşa cum este InSight, pregătesc drumul pentru ambiţioasa misiune de a trimite oameni pe Planeta Roşie”, conform lui Geoff Yoder, administrator asociat al NASA Science Mission Directorate, din Washington.

Amartizarea propriu-zisă este un proces foarte greu, căruia nu-i supravieţuiesc decât două treimi din sondele trimise către Planeta Roşie. „Sunt mii de paşi care trebuie parcurşi de la intrarea în atmosferă până pe suprafaţa lui Marte, iar fiecare trebuie să decurgă perfect”, a precizat, în timp real,  Rob Manning, Inginer-Şef la NASA JPL şi responsabil cu misiunea InSight.

Odată ce sonda InSight a pătruns în atmosfera lui Marte, aceasta a declanşat o paraşută supersonică, pentru ca viteza să se reducă rapid. Pe măsura ce robotul s-a apropiat de „sol”, acesta a calculat momentul oportun la care să „iasă” din capsula de protecţie, pentru ca apoi să se folosească de rachetele propulsoare pentru a atinge suprafaţa planetei într-un mod lin, fără a se răsturna.

Coborârea pe planetă a fost transmisă în direct de către Nasa. Sonda a plasat pe orbită lui Marte doi sateliți cu rol de releu pentru comunicații. Misiunea NASA InSight a costat 830 de milioane de dolari.

Prima poză capturată și transmisă de InSight către centrul de comandă de pe Pământ:


Sursa /foto: Nasa.gov


 

Categorie: Științe
Etichete: Geoff Yoder, InSight, Marte, NASA, sunet Marte, vant
Distribuie:
Articolul anterior
Remiză CORECTĂ în ultimul joc oficial al acestui an al UTA-ei… și un RECORD
Articolul următor
ALIANȚA VESTULUI cică: Boc, Bolojan, Falcă și Robu pun mână de la mână ca să facă mai multe mâini… [POZIȚII]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

petrolul uta large

ERA LOC DE MAI MULT… Petrolul – UTA: 1-1

PETROLUL – UTA: 1-1 (1-0) Au marcat: Grozav (11) – Micovschi (82) 22.04.2024, ora: 19,00, stadion: „Ilie Oană”, temperatura: 12°C, spectatori: 5120. Petrolul (antrenor Laszlo Balint): Zima – Hanca, Papp,…