[ACTUALIZARE] Primăria Arad a răspuns solicitării cu privire la furnizarea energiei termice și asigură populația că „nu vor fi probleme” și „prețul nu va crește”

cet arad
Distribuie:
[ACTUALIZARE](ora 13.00):

Primăria Arad ne-a comunicat răspunsurile la solicitări cu privire la furnizarea energiei termice, asigurându-ne de faptul că nu vor exista probleme și agentul termic va fi furnizat către populație la fel ca în anii anteriori.

În legătură cu cel mai important aspect pentru consumatori, legat de o posibilă creștere a prețului, ni s-a comunicat faptul că acesta „nu va crește”.

În legătură cu capacitatea CET-ului de a produce și furniza agentul termic, s-a precizat că „ CET Hidrocarburi are capacitatea de a asigura energia termică necesară pe toată durata anului”.

În legătură cu demersurile făcute de primărie pentru modernizarea / retehnologizarea sistemului centralizat de încălzire, „ în prezent sunt in curs de aprobare SF-ul si Caiet de Sarcini pentru instalarea unor noi unități de producere constând în 4 CAF-uri de 25Mw fiecare”.

Răspunsul integral: 

***
[TITLUL INIȚIAL](ora 10.00): Acum ne e bine, înjurăm căldura. Dar la iarnă? Este pregătit CET-ul să producă și să distribuie către populație agentul termic?
Pentru că se prefigurează o perioadă sumbră din punct de vedere economic atât pentru cetățeanul de rând cât și pentru administrația locală, furnizarea agentului termic în municipiu în sezonul rece care va veni nu poate decât să îngrijoreze.
Cel puțin trei aspecte sunt importante pe acest subiect:

Primul, dacă CET Hidrocarburi (care a preluat integral această activitate de la CET Arad SA) are capacitatea de a gestiona producția și distribuția către populație a agentului termic.

Al doilea, dacă administrația locală este pregătită să suporte costurile (nici măcar nu ne raportăm la deja lansata petardă politică conform căreia „o nouă tranșă mare de bani, 40,9 milioane de lei, a fost alocată de Guvern pentru Arad, pentru a susține furnizarea de căldură și apă caldă în sistem centralizat”).

Al treilea, dacă populația va putea suporta costurile cu încălzirea, sau va fi nevoită s-o oprească de bunăvoie, apelând la soluții alternative.

În ceea ce privește soluțiile găsite la nivel individual cu raportare la bugetul disponibil și maniera în care și-l distribuie pe necesități fiecare gospodărie nu avem cum să ne pronunțăm. Totuși, în ceea ce privește capacitatea CET-ului de a produce și de a furniza agentul termic dar și capacitatea administrației locale de a suporta enormele costuri pentru asigurarea distribuției, încercăm să ne dumirim. O altă îngrijorare ar fi dacă spitalele și școlile din municipiu vor face față și în acest sezon.

Problemele CET-ului sunt aceleași dintotdeauna 

Suntem obișnuiți cu dezbateri și scandaluri pe tema CET. De 15 ani, în fiecare început de sezon rece avem parte de aceleași abordări exclusiv politice, fără nicio soluție concretă. Gheorghe Falcă a-ncălecat acest cal răpciugos de nenumărate ori (deși este principalul vinovat că s-a ajuns aici… în prea multele lui mandate de primar, nu a fost capabil să facă nimic, lăsând CET-ul să ajungă în pragul colapsului), opoziția (fosta, actuala nu există) a profitat de subiect făcând exclusiv gargară și doar de dragul imaginii. De fiecare dată, soluția a fost doar de moment, cu costuri enorme pentru bugetul local.

CET Arad SA s-a dus pe apa sâmbetei, CET Hidrocarburi a preluat integral această activitate

Doar că, problemele de fond sunt aceleași. Nici CET Hidrocarburi nu e într-o situație mai bună. Tot instalații vechi, multe cazane defecte (din informațiile noastre doar 2 cazane sunt funcționale), fără Autorizația Integrată de Mediu valabilă (ceea ce presupune sistarea furnizării către populație dacă nu se va reînnoi), cu datorii față de terți și la un prag de colaps.

La rigoare, nici nu există soluții

Singura viabilă, dar care va dura până la implementare, este construirea unei centrale noi, tehnologizată la standarde de calitate. Bineînțeles că nu pot fi ignorate costurile pe care le presupune această soluție…

Și pentru sezonul rece care vine suntem nevoiți să acceptăm soluția de moment, ca să nu-nghețăm de frig în case, în sălile de clasă și-n saloanele de spital

Doar că, în acest an situația se complică din cauza creșterii necontrolate a prețurilor din domeniul energiei și a carburanților. Acest fapt se suprapune peste problemele grave de tehnologizare a CET-ului, care și până acum abia a făcut față întregului proces de producție și distribuție.

Pentru a vedea cât suntem de pregătiți pe plan local, printr-o cerere în baza Legii 544/2002 am solicitat Primăriei Arad următoarele informații:
  1. Care este strategia adoptată de primăria municipiului Arad în ceea ce privește producția și distribuția către populație a agentului termic în sezonul rece care va urma.
  2. Dacă CET Hidrocarburi (care a preluat integral această activitate de la CET Arad SA) are capacitatea de a gestiona producția și distribuția către populație a agentului termic.
  3. De câte cazane funcționale dispune CET Hidrocarburi și dacă sunt suficiente pentru acoperirea procesului de producție/distribuție în municipiu, la capacitate maximă.
  4. Dacă Autorizația Integrată de Mediu mai este valabilă, cu raportare la orele de funcționare, sau a expirat. Dacă a expirat, vă rugăm să ne comunicați dacă a fost depusă documentația pentru prelungirea/reînnoirea acesteia.
  5. Dacă la această dată există sume restante de plată către CET Hidrocarburi. Dacă există, vă rugăm să ne comunicați cuantumul acestora și din ce se compun. Mai mult, vă rugăm să ne comunicați dacă există posibilitatea ca acestea să fie achitate.
  6. Ce demersuri a făcut primăria Arad pentru modernizarea și retehnologizarea sistemului centralizat de termoficare, în calitate de acționar unic al CET Hidrocarburi. Dacă se mai încadrează în termenele pentru accesarea unor fonduri nerambursabile și dacă nu care sunt motivele.
  7. Care este cuantumul datoriilor la zi pe care CET Hidrocarburi le are față de terți, în speță CET Arad SA. Dacă există riscul real al intrării CET Hidrocarburi în colaps consecință a debitelor prea mari înregistrate.
  8. Dacă „Strategia de alimentare cu energie termică a municipiului Arad 2020-2030” ( adoptată prin HCLM nr. 95/28.02.2020) poate fi implementată.
  9. Dacă prețul gigacaloriei pe care îl vor suporta consumatorii casnici / agenții economici va crește și în acest an, sau există posibilitatea unei plafonări. În cazul unei creșteri semnificative a prețului, va crește și subvenția suportată din bugetul local. În acest caz, cum va fi afectat bugetul local și dacă pot fi suportate aceste costuri fără a apela la împrumuturi rambursabile.

Până la data publicării acestui articol, Primăria Arad nu ne-a transmis răspunsurile. Nu spunem că nu vrea să le transmită, doar că nu prea are ce să răspundă astfel încât să nu-i dăuneze.

Vor profita mulți de această problemă să-l pună la colț pe primarul Călin Bibarț în următoarea perioadă. „Colegul” lui de partid, Sergiu Bîlcea, a și-nceput cu gargara. Vor urma consilierii locali, cel puțin cei din USR. Va fi plin internetul de postări menite să-i scadă din popularitate. Și principalul vinovat de dezastru, Gheorghe Falcă, va posta și se va-mpăuna că el „a dat căldură arădenilor”. Nu-i costă nimic să facă asta, doar că este exclusiv manipulare în scop electoral și atât.

Vom reveni…

Categorie: Administrație
Etichete: agent termic, CET Arad, furnizare agent termic, primaria arad
Distribuie:
Articolul anterior
Și fostul primar din Zăbrani, Marian Toader, vrea afară din pușcărie profitând de Decizia CCR privind prescripția
Articolul următor
De ce nu avem o ECHIPĂ MARE compusă din ARĂDENI și de ce nu vrea Meszar să lase UTA să evolueze? Din cauză că fotbaliștii sunt TERORIZAȚI și BĂTUȚI de mici, a șpăgilor constând în mașini, purcei, lemne, ceasuri și sex, iar interesele celor care „păpușează” clubul sunt exclusiv POLITICO-FINANCIARE! [Episodul 2]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie