Acasă POLITICE Primăria Arad: „Considerăm nejustificată afirmația doamnei consilier local municipal USR, Daniela...

[ACTUALIZARE] Primăria Arad: „Considerăm nejustificată afirmația doamnei consilier local municipal USR, Daniela Sabău, potrivit căreia Primăria Municipiului Arad nu respectă «minimele standarde de transparență și digitalizare»”

0

 

[ACTUALIZARE] Primăria Arad: „Considerăm nejustificată afirmația doamnei consilier local municipal USR, Daniela Sabău, potrivit căreia Primăria Municipiului Arad nu respectă «minimele standarde de transparență și digitalizare»”

Primăria municipiului Arad a transmis un punct de vedere cu privire la afirmațiile consilierului local al USR, Daniela Sabău. Printr-un comunicat de presă (vezi mai jos textul în articolul inițial), USR Arad acuza primăria de „lipsă de transparență”, pe motiv că PUG-ul vechi al Aradului nu ar fi disponibil în variantă electronică pe site-ul instituției.

Ce spune primăria

PUNCT DE VEDERE

„Ca urmare a informațiilor apărute în spațiul public prin intermediul comunicatului de presă remis de USR Arad referitor la faptul că „Planul Urbanistic General al Municipiului Arad nu este prezent pe site-ul instituției”, Primăria Municipiului Arad face următoarele precizări:

Conținutul Hotărârii nr.98/26 mai 1998 privind aprobarea Regulamentului aferent Planului urbanistic general al Municipiului Arad poate fi consultat, fără costuri și fără niciun fel de restricții, atât pe site-ul vechi al Primăriei Municipiului Arad (https://portal1.primariaarad.ro/index.php), la secțiunea Activități normative/Hotărâri, cât și pe noul portal primariaarad.ro, la secțiunea Consiliul Local/Hotărâri.

Hotărârea nr.98/26 mai 1998 a fost postată pe site-ul instituției noastre la scurtă vreme de la aprobarea sa în Consiliul Local Municipal.

Conform prevederilor legale în vigoare, la momentul respectiv, se afișau doar hotărârile
nu și anexele acestora. Acest lucru însă nu a îngrădit în niciun fel accesul celor interesați la documentele respective.

Orice solicitare de punere la dispoziție a documentelor referitoare la Planul Urbanistic General al Municipiului Arad era soluționată cu celeritate.

În aceste condiții considerăm nejustificată afirmația doamnei consilier local municipal USR, Daniela Sabău, potrivit căreia Primăria Municipiului Arad nu respectă „minimele standarde de transparență și digitalizare”, pe motiv că nu afișează pe site-ul instituției documentele referitoare la vechiul Plan Urbanistic General al Municipiului Arad.” – a transmis Primăria Arad printr-un comunicat de presă.

***

[Articol inițial] (19 aprilie 2022): USR Arad: PUG-ul vechi, disponibil în variantă electronică

[COMUNICAT DE PRESĂ]

Există trei documente importante pentru un oraș: Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană (SIDU), Planul de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD) și Planul Urbanistic General (PUG).

Cel din urmă este de departe cel mai solicitat pentru că pe baza lui se construiește în oraș.

PUG-ul este documentul de care au nevoie toți arhitecții, proiectanții și urbaniștii care planifică orice bloc, casă, stradă sau gură de canal din oraș.

Acesta este motivul principal pentru care orice administrație căreia îi pasă de orașul ei și de
locuitorii din el ar trebui să pună la dispoziția tuturor, transparent, fără costuri și fără restricții, cel mai folosit document de planificare urbanistică al unui oraș. Al oricărui oraș, altul decât Aradul, unde PUG-ul nu este disponibil oricând celor care au nevoie de el, nu poate fi consultat online și, ca atare, nu poate fi folosit de specialiștii care au nevoie de el zi de zi.

Consilierul local USR Arad, Daniela Sabău explică:

„Foarte mulți arhitecți din Arad cer acces la PUG pentru activitatea lor curentăm iar USR a cerut Secretariatului Primăriei Arad să scaneze documentul încă din vara anului 2021.

Am insistat foarte mult pe acest subiect la funcționarii din aparatul administrativ, deoarece vechiul PUG, chiar dacă este expirat, el este aplicabil, în lipsa unuia actualizat. ”

Lipsa unei versiuni electronice complete a PUG-ului este dublată de o altă problemă, și mai mare, cea a vechimii prevederilor acestuia, fără ca administrația locală să manifeste cel mai mic interes pentru eliminarea acestei a doua probleme.

Consilierul local, Dorian Curcanu:

„Au trecut 17 ani de când vechiul P.U.G nu a mai fost actualizat. Coincidență sau nu, atâta timp a trecut și de când a fost ales Gheorghe Falcă primar al Aradului.

Lipsa unui Plan Urbanistic General actualizat crează nevoia intervențiilor urbanistice bazate pe Planuri Urbanistice Zonale (PUZ). Situația Aradului este paradoxală: PUG-ul, care e “vederea de ansamblu”, e vechi de 17 ani, dar planurile pe zone restrânse, PUZ-urile, trebuie să țină cont de standarde urbanistice și constructive actuale!

În plus, lipsa aducerii la zi a PUG-ului implică mai multe PUZ-uri decât ar fi în mod normal necesar, acesta fiind și un rezultat scontat de administrația PNL: PUZ-uri multe făcute de «cine trebuie», în lipsa unui PUG actual și transparent.”

La cererea consilierilor locali ai USR, documentul de 800 de pagini ne-a fost pus la dispoziție, fără ca el să fie prezent și pe site-ul Primăriei, așa cum ar cere minimele standarde de transparență și digitalizare.

Astfel, USR solicită Primăriei să-și țină promisiunile privind transparența, și să creeze o secțiune separată referitoare la P.U.G, care să conțină toate documentele necesare informării atât a specialiștilor, cât și cetățenilor interesați.

Până atunci, documentația poate fi accesată pe link-ul următor, pus la dispoziție de către USR Arad:

https://drive.google.com/drive/folders/152fua1L1nr7jx-nUJugc-9HdjAO1_CP8?usp=sharing

__________

Notă: titlul și intertitlurile sunt singurele intervenții ale redacției în comunicatul de presă al instituției publice care l-a remis; acest tip de comunicate se publică selectiv, integral și gratuit.

Exit mobile version