[ACTUALIZARE] Robu, Ciuhandu și alți trei (foști) edili timișoreni – inculpați oficial în dosarul „mafia imobilelor”. „Miza” DNA ar fi premierul Grindeanu [COMUNICAT DNA]

robu ciuhandu grindeanu
Distribuie:

 

[ACTUALIZARE]

Actualul primar, fostul, doi viceprimari și un fost director din Primăria Timișoara au fost inculpați oficial ieri și trimiși în judecată de DNA sub acuzațiile de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, însă „miza/ţintă dosarului cu retrocedările de la Timişoara, care e investigat de structura centrală a DNA, nu sunt primarii oraşului ori recuperarea vreunui prejudiciu, ci Grindeanu”, susţine Chris Terhes, preşedintele Coaliţiei Românilor pentru Combaterea Corupţiei într-un interviu acordat cotidianului Evenimentul Zilei. Teza sa a fost preluată ulterior de mai multe ziare și posturi de televiziune și întoarsă pe toate fețele.

„Dacă citiţi comunicatul DNA o să vedeţi că perioada pe care o acoperă faptele investigate este 1996-2015. În comunicat se menţionează că deja doi viceprimari sunt suspecţi, însă «în cauza se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane care, la data faptelor erau funcţionari în cadrul Primăriei Timişoara»”, relatează Chris Terhes.

Preşedintele Coaliţiei Românilor pentru Combaterea Corupţiei adaugă: „Remarcaţi apoi că nu se vorbeşte în comunicat de vreo infracţiune tipică de corupţie, mai exact că persoanele cercetate ar fi luat mită, ar fi făcut trafic de influenţă ori ar fi obţinut vreun beneficiu personal din vânzarea acelor imobile. Comunicatul DNA menţionează că toţi aceştia ar fi comis abuz în serviciu încălcând Legea 112/1995 pentru că primăria a vândut case unor chiriaşi care, în viziunea procurorilor DNA, nu ar fi avut dreptul. Păi ce treabă are anticorupţia cu povestea asta? Dacă primăria a vândut nelegal case unora, Ministerul Public poate ataca în instanţă contractele de vânzare-cumpărare, să le desfiinţeze dacă sunt nelegale, iar casele să revină în proprietatea statului”.

Sorin Grindeanu a fost consilier local la Timişoara, din anul 2004 şi a ocupat funcția viceprimar în ultimul mandat al lui Gheorghe Ciuhandu, mai exact din iunie 2008 până la alegerile parlamentare din 2012, când a fost ales deputat. Cât a fost adjunctul celui mai longeviv edil al Timișoarei, actualul premier a avut în subordine Direcția edilitară (devenită între timp Direcția tehnică), Direcția Fiscală (pentru scurt timp) și Direcția Economică. În aceeași perioadă, Adrian Orza, viceprimarul din partea PNȚCD, a avut în subordine Direcția de patrimoniu (devenită între timp Direcția clădiri, terenuri și dotări diverse).

***

[COMUNICAT DNA]

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus efectuarea urmăririi penale față de suspecții:

CIUHANDU GHEORGHE-CORIOLAN, fost primar al municipiului Timișoara
ROBU NICOLAE, primar al municipiului Timișoara,
STAIA MARTIN, fost director în primăria Timișoara
pentru infracțiunea de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, în formă continuată;

DIACONU DAN, viceprimar al municipiului Timișoara,
STOIA TRAIAN CONSTANTIN, fost viceprimar al municipiului Timișoara
pentru infracțiunea de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul.

Din ordonanțele întocmite de procurori au rezultat aspecte ce conturează suspiciunea rezonabilă potrivit căreia:

În perioada 1996 – 2015, mai mulți funcționari publici din cadrul Primăriei municipiului Timișoara, precum și alte persoane, și-au încălcat atribuțiile legate de aplicarea Legii 112/1995 și au deposedat Statul Român de 967 de imobile, majoritatea aflate în centrul vechi al orașului, producând un prejudiciu estimat la 40 de milioane euro în dauna statului.
Contextul desfășurării activităților infracționale este următorul: în luna ianuarie 1996 a intrat în vigoare Legea 112/1995 pentru reglementarea situației juridice a unor imobile cu destinația de locuințe, trecute în proprietatea statului în perioada regimului comunist.
Această lege le dădea drept foștilor proprietari și moștenitorilor lor să își redobândească imobilele confiscate în mod abuziv de regimul comunist sau să primească despăgubiri pentru acele imobile.
Totodată, legea a dat dreptul chiriașilor să cumpere imobilele în care locuiau, dar numai acelor chiriași care dovedeau că, la data intrării în vigoare a Legii 112/1996, aveau contracte de închiriere a acelor imobile și le ocupau la acea dată.
Cu toate acestea, funcționarii publici din cadrul primăriei Timișoara au încheiat sute de contracte de vânzare-cumpărare cu persoane influente în mediul social din municipiul Timișoara care nu au avut calitatea de chiriași la data intrării în vigoare a Legii 112/1995 și care, prin urmare, nu aveau nici un drept să dobândească respectivele imobile.
Funcționarii din cadrul primăriei Timișoara au vândut în mod fraudulos imobilele persoanelor în cauză, la preturi modice stabilite în baza Legii 112/1995 și HG 20/1996, deși cunoșteau că respectivele dispoziții nu aveau nici o aplicabilitate în privința acelor persoane.

Prejudiciul total cu referire la deposedarea statului de cele 967 de imobile este estimat la aproximativ 40 de milioane euro.
Suspecților Ciuhandu Gheorghe-Coriolan, Robu Nicolae, Stoia Traian, Staia Martin și Diaconu Dan li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

În cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane care, la data faptelor erau funcționari în cadrul Primăriei Timișoara.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

……………………………………………………………

[BREAKING NEWS] (17 febriarie, 2017) Actualul și fostul primar al Timișoarei – audiați la DNA în dosarul privitor la mafia retrocedărilor de imobile

Primarul Timișoarei, Nicolae Robu, viceprimarul Dan Diaconu și fostul secretar al Primăriei Timișoara, Ioan Cojocari, sunt audiați la DNA București într-un dosarul privind retrocedări ilegale pe Legea 112. La audieri este prezent și fostul primar, Gheorghe Ciuhandu, dar și fostul viceprimar Traian Stoia.

Edililor timișoreni li se aduc acuzații privind mai multe fapte de abuz in serviciu.

DNA a descins și a ridicat mii de dosare de la Primăria Timișoara, în primăvara lui 2015, legate de vânzările de locuințe – inclusiv monumente istorice – pe legea 112, după ce Corpul de Control al primului ministru a făcut un control legat de modul în care s-au realizat aceste tranzacții în ultimele decenii…

Avocatul lui Stoia a spus la ieșirea din sediul DNA că, în acest dosar, clientul său are calitatea de suspect.

Procurorii au documentat un prejudiciu de peste 40 de milioane de euro în urma unei anchete vizând perioada 1995 – 2005 și retocedarea a circa 1000 de imobile.

 

 

Categorie: Știri
Etichete: audiati, dna, Gheorghe Ciuhandu, Nicolae Robu
Distribuie:
Articolul anterior
Poziţionare, loialitate şi control (1)
Articolul următor
Ponta, Falcă și Boghicevici la București – sau „masa cu luzări patetici” denunțată de hackerul de serviciu al Consilului Județean Arad

1 comentariu. Leave new

  • Când mă uit la acest român pur cum se pricepe el la toate evenimentele care se întâmplă în România și le comentează la A3, RTV, și B1 tare mă tem că lucrează cu jumătate de normă la aceste televiziuni citind comentarii scrisese de Radu Tudor și Mănăstire.
    Dacă el reprezintă românii din America am un mare semn de întrebare.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie