[ACTUALIZARE] Secvențe pozitive la Zilele Aradului – OMAGIEREA PERSONALITĂȚILOR cu merite deosebite [FOTO]

 

[ACTUALIZARE]

Nu au fost doar secvențe negative pe parcursul Zilelor Aradului – o recunoaștem până și noi, în calitate de „critici oficiali” ai primarului Aradului și administrației sale. Și facem acest efort de empatie nu cu Gheorghe Falcă – în nicio idee administrativ-politică nu reușim să fim în consens… cum bine se știe -, ci cu oamenii de calitate care au beneficiat nu material (material n-a beneficiat nimeni de pe urma acestei „chermeze cu circuit închis”), ci emoțional, recunoscuți fiind de administrația orașului lor ca niște cetățeni exemplari.

Așadar, chiar dacă am decis să punem aceste Zile ale Aradului lui Gheorghe Falcă „pe silent”, considerăm că premianții care s-au bucurat de titluri și distincții cu prilejul ședinței festive care a avut loc în această săptămână merită să ocupe un loc în arhiva oricărui ziar tipărit sau virtual, indiferent cine e cel care a purtat cocarda tricoloră la recepția propriu-zisă (L.V.)

[COMUNICAT DE PRESĂ]

Titluri şi distincţii de „Zilele Aradului”

Ca în fiecare an, sedinţa festivă organizată cu ocazia „Zilelor Aradului”, este un bun prilej de omagiere a unor personalităţi cu merite deosebite din municipiul Arad. Nu mai puţin de 11 titluri de excelenţă şi distincţii au fost înmânate marţi, 22 august 2017, în cadrul întâlnirii festive a Consiliului Local al Municipiului Arad .

„Indiferent de câte obstacole voi întâlni în drumul meu, voi rămâne acelaşi om cu mare respect pentru această comunitate, frumoasă, deschisă, cu nivel de cultură ridicat. Ziua de azi este despre respectul faţă de cei care au pus rădăcinile oraşului liber regesc şi l-au făcut să înflorească. Ziua de azi este despre  aprecierea faţă cei care au trecut frumos prin viaţă, au  făcut bine comunităţii locale şi chiar celei naţionale, iar la rândul ei  comunitatea le arătat respectul şi aprecierea“, a afirmat în deschiderea festivităţii  primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă.

Diploma de onoare în domeniul artei culinare i-a fost înmânată maestrului cofetar  Ioan Gui, pentru întreaga activitate şi profesionalismul de care a dat dovadă.

„Parcă nu am cuvinte să mă exprim, pentru mine este o onoare extraordinară şi mulţumesc din suflet celor care m-au onorat”, a declarat Ioan Gui.

Anul acesta au fost înmânate două titluri  Pro Urbe :  Ecaterina Jager, pentru dăruirea şi întreaga activitate pusă în slujba persoanelor cu handicap neuromotor şi Constantin Ciuce, medic chirurg şi personalitate academică de renume internaţional.

„Am încercat prin proiectele pe care le-am făcut în ultimii ani să ne scoatem din anonimat, să dovedim că nu suntem invizibili, că putem să facem şi noi lucruri mari, dacă dvs. Ne întindeţi o mână ”, a spus Ecaterina Jager.

„Mulţumesc pentru distincţie. Aceasta mă onorează cu atât mai mult cu cât nu sunt locuitor al oraşului Arad, un oraş al eleganţei”, a spus Constantin Ciuce.

În ceea ce priveşte titlurile de excelenţă, acestea s-au împărţit în cinci domenii. În domeniul Artelor Vizuale, titlul de excelenţă i-a fost conferit graficianului Margareta Simo, iar în domeniul Artei Dramatice,  actriţei Adrianei Ghiniţă.

„Sunt profund impresionată de acordarea acestui titlu onorofic. În cursul firesc al lucrurilor, visele preced realităţile.  În cazul meu a devenit realitate un vis nevisat. Autodepăşirea mi-a fost călăuza de-a lungul zilelor, în tot ceea ce am făcut, fără a mă gândi la recunoştinţă. ”,  a spus Margareta Simo.

„Când am venit în Arad în urmă cu foarte mulţi ani, am venit ca un om plin de speranţe şi plin de vise. Datorită dvs,, datorită Aradului, datorită acestui frumos oraş, mare parte dintre ele mi le-am îndeplinit atât eu, cât şi copiii mei şi asta contează foarte mult pentru mine. Mulţumesc tuturor celor care s-au gândit la mine. Sunt onorată”, a spus  Adriana Ghiniţă.

La secţiunea „Sport”, Marius Copil şi Leszay Magdalena au fost distinşi  cu titluri de excelenţă de către Primărie, pentru meritele sportive deosebite, promovarea imaginii Aradului şi pentru sprijinul acordat sportului arădean de performanţă.

„Vă mulţumesc că nu m-ati uitat. Vă asigur că voi continua să lucrez pentru înălţarea tinerelor talente, în continuare ”, a spus Leszay Magdalena

Tot două titluri de excelenţă au fost acordate  şi în domeniul Educaţiei, unul mergând către prof. Mariana Tocaciu, pentru profesionalism şi dedicaţie, iar cel de-al doilea  pentru prof. Ion Stan, pentru întreaga carieră didactică.

„Mă onorează această festivitate, această recunoaştere, şi-mi confirmă faptul că am făcut o alegere bună venind în Arad ca şi profesor în 1980, eu fiind din Maramureş. Am devenit parte a acestei urbe. Privind în urmă, nu pot fi decât mulţumită şi am certitudinea că mi-am îndeplinit menirea de educator. Mă simt onorată că sunt cetăţean al acestei urbe. Pentru mine această recunoaştere este un echivalent al Oscarului pentru educaţie ”, a spus Mariana Tocaciu

Un titlu special de excelenţă i-a fost oferit poliţistului Marius Ţîrle, cel care în luna iunie 2017 a salvat un copil de 11 ani de la înec. „Îmi servesc patria cu mândrie, cu atât mai mut oraşul natal, sper ca acţiunea mea să fie un exemplu pentru societatea civilă, de a avea mai multă încredere în noi, de a fi mult mai uniţi ”, Marius Ţîrle.

Doctorul Eftimie Miuțescu – cetățean de onoare al orașului

De 36 ani, doctorul Eftmiu Miuţescu îşi pune în slujba cetăţenilor municipiului şi judeţului Arad întreaga dăruire, salvând nenunărate vieţi. În semn de respect şi apreciere pentru întreaga sa implicare, singurul  titlul de „Cetățean de Onoare al Municipiului Arad“ acordat anul acesta a revenit lui Eftimiu Miuţescu, una dintre marile valori ale medicinei arădene, profesionist desăvârşit.

Biroul de presă al Primăriei Municipiului Arad

…………………………………………………………………………….

[TITLUL INIȚIAL] (25 iulie, 2017) PERSONALITĂȚILE ANULUI 2017: Ecaterina-Ani JAGER, Constantin CIUCE, Margareta SIMO, Adriana GHINIŢĂ, Marius COPIL, LESZAY Magdalena, Mariana TOCACIU, Ion STAN și Marius ŢÂRLE sunt propunerile consilierilor locali arădeni

Consilierii locali Ionel Bulbuc, Mariana Cismaşiu, Laura Andreş, Gheorghe­ Oto Furău, Antoanela­ Luciana Naaji, Adina-Liana Dumitrean, Anca­Patricia Stoenescu sunt autorii Proiectului de Hotărâre Nr. 48.139/20.07.2017, „ținând seama de intenţia de omagiere a unor personalităţi cu merite deosebite din municipiul Arad, în cadrul întâlnirii festive a Consiliului Local al Municipiului Arad ce va avea loc cu prilejul „Zilelor Aradului”, ediţia  2017 pentru contribuţia deosebită la dezvoltarea economică a Municipiului Arad (…).

 

EXPUNERE  DE  MOTIVE

Titlul PRO URBE: Doamna Ecaterina-Ani JAGER pentru dăruire şi întreaga activitate pusă în slujba persoanelor cu handicap neuromotor.
Doamna Jager Ecaterina Ani,  este  practician programare Neuro-Lingvistică şi Vicepreşedinte al Asociaţiei Persoanelor cu Handicap Neuromotor din România. Se remarcă printr-o bogată activitate de susţinere a persoanelor cu handicap neuromotor, atât din Arad cât şi din România. Implicarea domniei sale în mediul social se evidenţiază în mod deosebit prin numeroase proiecte adresate exclusiv persoanelor cu handicap neuromotor, a căror coordonator a fost, desfăşurate în colaborare cu diferite Asociaţii.
Printre acestea enumerăm câteva din importantele acţiuni şi proiecte dedicate persoanelor cu nevoi speciale: „Cum să ne ajutăm părinţii”, „La punctul ZERO”, „Nu suntem invizibili”, „Viaţa pe roţi” şi multe altele.
Doamna Jager Ecaterina Ani a primit  Premiul de Excelenţă „Femeia Anului 2006”, la categoria „Iniţiativa în ajutorarea Semenilor”, alături de Alteţa Sa Regală Principesa Margareta a României pentru Implicare şi Responsabilitate Socială.

TITLUL  PRO URBE: Domnului Constantin CIUCE, medic chirurg şi personalitate academică de renume internaţional universitar – Disciplina Chirurgie I, în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu”, Cluj-Napoca.
Experienţa profesională a domnului Constantin CIUCE este deosebit de vastă şi acoperă o  întreaga   arie de specialitate, îndeplinind pe rând funcţii precum: –           Secretar ştiinţific , la Facultatea de Medicină Generală – UMF “Iuliu Haţieganu, Prorector, Prorectorat Evaluare Academică şi Integrare Europeană, şi mai apoi Rector al Universităţii de Miedicină şi Farmacie “Iuliu Haţieganu” din  Cluj- Napoca.
Domnul prof.univ.dr. Constantin Ciuce a fost de asemenea onorat cu numeroase premii, decoraţii şi distincţii, dintre care amintim următoarele:
Premiul la a XVII – a Reuniune a Chirurgilor din Moldova, Piatra Neamţ;
Premiul la XIX –a Reuniune a Chirurgilor din Moldova, Piatra Neamţ pentru transferuri tisulare libere în patologia chirurgicală;
Premiul “Ion Chiricuta”, al Universităţii de Medicină şi Farmacie Iuliu Haţieganu;
Ordinul „Meritul pentru învăţământ în Grad de Ofiţer”, Decret nr. 1097/10.12.2004;
Premiul „Ion Chircuta” al Universităţii de Medicină şi Farmacie Iuliu Haţieganu pentru organizarea Congresului European al Societăţilor de Microchirurgie;
„Profesorul Bologna”, Gala Bologna;
Trofeul şi medalia „Senior al Cetăţii”, Cluj – Napoca ;
„Premiul Juriului pentru medic implicat Dr. Alexandru Pesamosca”, Colegiul Medicilor din România, Gala Medicilor 2013, ed. a V-a Bucureşti;
Doctor Honoris Causa al UMF Gr. T. Popa, Iaşi 27.11.2014;
Premiul „Ion Pavel” al Academiei de Ştiinţe Medicale România pentru lucrarea „Tratat de chirurgie – Chirurgie pediatrică, vol. III”;
Premiul la al V-lea Congres al Fundaţiei Europene a Societăţilor de Microchirurgie, Coimbra, Portugalia;
„Cel mai bun poster”, 1st Central European Congress of Surgery, Praga ;

Titlul de EXCELENŢĂ:

În domeniul ARTELOR VIZUALE

Doamna Margareta SIMO, grafician, născută la Arad, în data de 21 noiembrie 1952, este Membru fondator al „Societăţii pentru Ex Libris România” şi Membru de onoare al Societăţii „Durer” Gyula, Ungaria.
A urmat cursurile  Facultăţii de Desen a Universităţii din Timişoara, promoţia 1975, este Membră a  Uniunii Artiştilor Plastici din România, secţia Grafică, Filiala Arad şi deţine  o bogată activitate artistică începând cu anul 1978.

Expoziţii personale :
1975, Casa Studenţilor Timişoara;
1978,  Arad, Clubul Presei;
1984, Galeria ALFA Arad;
1998, Galeria HELIOS, Timişoara;
1996 şi 2000, Muzeul de Artă Arad;
1999, Haifa, Israel, Casa Artiştilor Plastici.

Expoziţii de grup :
1998, Gravură românească contemporană, expoziţie de grup în SUA, Iowa, MILLS Gallery
2000, Expoziţia Filialei UAP, Arad, la Heidelberg, Germania.
Expoziţii Internaţională de Grafică Mică şi „Ex libris” : România, Belgia, Franţa, Cehia, Ungaria, Italia, Luxemburg, Germania, Ucraina, Argentina, Iugoslavia.

Premii în ţară şi peste hotare, pentru gravură:
1989, Premiul I „ac rece”, Oradea ;
1991, Premiul III „ac rece” Bacău;
1992, 1993, Premii speciale în tehnicile „aquaforte” „aquatinta” şi ac rece, Gyula, Ungaria;
1994 Beiuş;
1987 Bacău;
1998 Arad, România.

În domeniul ARTEI DRAMATICE:

Doamna Adriana GHINIŢĂ s-a născut la Arad, la 20 octombrie 1960, a absolvit în anul 1983 Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică ,,I.L.Caragiale” Bucureşti, clasa prof. univ. Octavian Cotescu, asistenţi Nicolae Iliescu si Gheorghe Visu.

Activitate sa profesională cuprinde roluri ca:
– Maşa – „Pescăruşul” de A.P. Cehov, regia Ion Manzatu, 1990;
– Pia – „Hai să ne dezbrăcăm” de Dimitros Psathas, regia Radu Dinulescu, 1991;
– Cunigunda – „Candid” de Voltaire, regia Radu Dinulescu, 1991;
– Serafina – „Fuga” de Mihail Bulgakov, regia Ion Manzatu, 1992;
– Margaret – „Woyzeck” de G.Buchner, regia Alexa Visarion, 1995;
– Liubov – „Evenimentul” de Vladimir Nabokov, regia Sabin Popescu, 1996;
– Dona Elvira – „Don Juan” de J.B. Moliere, regia Laurian Oniga, 1997;
– Hangiţa – „Castelul” de Franz Kafka, regia Radu Dinulescu, 2002;
– Veta – „O noapte furtunoasă” de I.L.Cragiale, regia Ion Mircioagă, 2002;
– Anna Morgenstern – „Ghiaţa şi orhidee” de Robert MacDonald, regia Alexander Hausvater, 2002;
– Ella – „Blestemul muritorilor de foame” de Sam Shepard, regia Alexandru Berceanu, 2003;
– Sostrata – „Mătrăguna” de Niccolo Machiavelli, regia Radu Dinulescu, 2003;
– Ragnar – „Cheek to cheek” de Jonas Gardel, regia Ana Mărgineanu, 2004;
– Cecilia – „Stela” de J.W. Goethe, regia Ştefan Iordănescu, 2006;
– „Gara de Vest” de Adrian Horobeţ, regia Adrian Horobeţ, 2006;
– Mama – „Vis.Toamna” de Jon Fosse, regia Radu Afrim, 2007;
– „Sala de bal” de Achille Roselletti, regia Achille Roselletti, 2007;
– Scriitoarea – „Cercul de persoane 3 : 1” de Lars Noren, regia Zoltan Schapira, 2007;
– Madame Pernelle – „Tartuffe” de Moliere, regia Dan Vasile.

În domeniul SPORTIV
Domnul Marius COPIL
s-a născut la Arad, la 17 octombrie 1990, Arad şi este jucător de tenis în circuitul ATP Challenger Tour şi component al echipei României de Cupa Davis. Pe 19 iunie 2017, a atins cea mai bună clasare în circuitul masculin profesionist ATP şi anume locul 83. A început să joace tenis la vârsta de 7 ani, jucând în paralel şi fotbal până la 12 ani. Provine dintr-o familie de sportivi. Tatăl său, Crăciun Copil a jucat în echipa naţională de rugby, iar mama sa a fost handbalistă. Suprafaţa lui preferată este hard, iar lovitura serviciul. Turneele sale preferate: Beijing, US Open, Madrid Open. Este fan înfocat al lui Bayern Munchen, iar idolii copilăriei sale erau Pete Sampras şi Roger Federer

Doamna LESZAY Magdalena, antrenor, se remarcă printr-o prezenţă activă în promovarea sportului de mare performanţă a tenisului de masă, la nivelul comunităţii arădene. Astfel, LESZAY Magdalena ca sportivă de mare performanţă a făcut parte din Echipa de Aur a Aradului, care a adus glorie oraşului nostru în perioada anilor 1970 – 1981.
Din anul 1981 până în LESZAY Magdalena îşi desfăşoară activitatea la CSM Arad, ca antrenor emerit. În această ipostază şi-a pus amprenta în formarea, lansarea şi promovarea unor jucători de tenis de masă de excepţie: Cojocaru (Olaru) Georgeta, multiplă campioană europeană de junioare, fraţii Dodean şi alţii.
LESZAY Magdalena este multiplă campioană naţională şi balcanică, a obţinut bronz pe echipe la Campionatele Europene din 1970, bronz la dublu la Campionatele Europene din 1974 şi este participantă cu echipa la Cupa Campionilor Europei.
Cu ocazia organizării Zilelor Aradului, vă rugăm sa luaţi în calcul propunerea de atribuire a titlului de excelenţă pentru întreaga carieră, doamnei antrenor LESZAY Magdalena

În domeniul EDUCAŢIE
Doamna Mariana TOCACIU,
Domnul Ion STAN,
profesor de Fizică şi Chimie, pentru întreaga activitate didactică este onorat cu numeroase distincţii, între care„Titlul de profesor evidenţiat”, Diploma „Gheorghe Lazăr” şi Ordinul „Meritul pentru Învăţământ  în grad de Ofiţer”.

ALTE DOMENII

Domnul Marius ŢÂRLE este agent principal de poliţie din cadrul Biroului de Ordine Publică a Poliţiei Municipale Arad, înzestrat cu un spirit civic deosebit, a preîntâmpinat producerea unei tragedii, salvând de la înec o fetiţă de 12 ani.
Gestul sau curajos a fost apreciat şi aplaudat de cetăţenii arădeni şi de către autorităţile locale.

Proiectul se află în faza de transparență decizională,

iar începând cu data de vineri, 21.07.2017, la intrarea în Primăria Municipiului Arad, sunt afişate documentele ce-l susțin. „Până la data de 03.08.2017, la registratura Primăriei Municipiului Arad, cei interesaţi pot depune în scris recomandări, sugestii şi opinii privind aceste documente.
Informaţii suplimentare pot fi solicitate începând cu data 21.07.2017, între orele 8,00 – 18,00, la Serviciul Relaţii cu Publicul, camera 5.
Cei interesaţi pot solicita în scris şi pot primi copii contra cost după aceste acte, care pot fi studiate şi pe site-ul Primăriei Arad, la adresa www.primariaarad.ro”, se arată într-un comunicat de presă semnat de primarul Aradului, ing.Gheorghe Falcă.

Articol asociat

PROGRAMUL COMPLET al „ZILELOR ARADULUI”

Facebook Comments Box
Despre Critic Arad Articolele 6514
Cotidian din Arad cu prima aparitie in 8 aprilie, 2016, cuprinzând știri, reportaje, investigații de presa, opinii, pamflete, sport si publicitate

1 Comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.
I accept the Privacy Policy