[ACTUALIZARE] ZI DE FOC azi, în CLM: SRL-ul „Falcă & co.” vrea să-și impună proiectul de desființare a Pieței Catedralei cu „majoritate simplă”. Miile de oameni care au semnat pentru menținerea actualei destinații sunt așteptați în fața Primăriei [FOTO]

catedralei1 1
Distribuie:

 

[ACTUALIZARE]

Peste 8000 de semnături s-au depus de către cetățeni ai Aradului la secretariatul Primăriei Municipiului Arad în cauza privind Proiectul de Hotărâre înaintat de primarul Gheorghe Falcă ce prevede  mutarea Pieței Catedralei într-o locație… după părerea deja a tuturor părților implicate în subiect, improprie… jignitoare, de-a dreptul: pe strada Ioan Rusu Șirianu, la nr. 6A.
Tabelele cu semnături au fost atașate unui proiect de hotărâre întocmit chiar de liderii cetățenilor, acest adevărat „eveniment edilitar” încadrându-se la INIȚIATIVA CETĂȚENEASCĂ  – respectiv la Articolul nr. 111 din Legea Administrației Publice Locale și respectând toate prevederile acestei legi-biblie a oricărei unități administrativ-teritoriale din România.

În fața Primăriei sunt așteptați, începând cu ora 15:00, cei 8.000 de arădeni care care au semnat pentru nedesființarea Pieței Mari.

Inițiativa cetățenească, odată aprobată în CLA, este singura „piedică” ce mai poate opri „isteria subiectivă” a primarului

8023 de oameni au semnat, cu nume, prenume și CNP pe listele pe care inițiatorii Proiectului de Hotărâre privind menținerea actualei destinații, de piață agroalimentară, a Pieței Catedralei l-au depus, în temeiul Legii 215/2001, astfel:

initiativa

Referitor la PARTEA JURIDIC-ADMINISTRATIVĂ a Proiectului

Pentru a fi bine documentați juridic (când vorbim despre o asemenea problemă, care implică mii de cetățeni și multe milioane de euro, e obligatoriu să știm exact despre ce vorbim), să citim articolele la care se încadrează inițiativa cetățenească – o practică extrem de rară, spre deloc, în urbea noastră… de aceea meritând citarea:

Inițiativa cetățenească

Art. 109

(1) Cetatenii pot propune consiliilor locale si consiliilor judetene pe a caror raza domiciliaza, spre dezbatere si adoptare, proiecte de hotarari.

(2) Promovarea unui proiect de hotarare poate fi initiata de unul sau de mai multi cetateni cu drept de vot, daca acesta este sustinut prin semnaturi de cel putin 5% din populatia cu drept de vot a unitatii administrativ-teritoriale respective.

Art. 110

(1) Initiatorii depun la secretarul unitatii administrativ-teritoriale forma propusa pentru proiectul de hotarare. Proiectul va fi afisat spre informare publica prin grija secretarului unitatii administrativ-teritoriale.

(2) Initiatorii asigura intocmirea listelor de sustinatori pe formulare puse la dispozitie de secretarul unitatii administrativ-teritoriale.

(3) Listele de sustinatori vor cuprinde numele, prenumele si domiciliul, seria si numarul actului de identitate si semnaturile sustinatorilor.

(4) Listele de sustinatori pot fi semnate numai de cetatenii cu drept de vot care au domiciliul pe raza unitatii administrativ-teritoriale respective, al carei consiliu local sau judetean urmeaza sa dezbata proiectul de hotarare in cauza.

Art. 111

Dupa depunerea documentatiei si verificarea acesteia de catre secretarul unitatii administrativ-teritoriale, proiectul de hotarare va urma procedurile regulamentare de lucru ale consiliului local sau judetean, dupa caz.

Edilitar, politic și financiar punând problema…

Prin urmare, având în vedere că proiectul oamenilor ălora pe lângă faptul că are cap și coadă – prevede modernizarea pieței actuale, are în vedere și o parcare generoasă, sub și supraterană, iar la hală este dispus să renunțe – oricum, nejustificându-se în context -, împacă și toate părțile: pe Falcă și Bognar cu „pietonala” Mețianu – Poliție („presimt ăștia doi că o să aibă drumuri dese pe acolo?” – cum întreabă oamenii din cartier), pe Cosma și Țucudean cu parcarea hotelului lor de 5 stele, pe oameni cu piața („părți” care, de fapt, nici nu s-au certat) și, ce contează mai mult pentru politicieni, pușculițele partidului și a membrilor lui se vor umple tot cu atâția bani. 5.590.628,35 lei e doar „prima strigare”… așa că are balta pește!

De asemenea, tot pentru a ști exact care sunt coordonatele exacte ale subiectului, să explorăm teritoriul pe care SRL-ul de uderground „Falcă și prietenii” și l-au marcat ca „spațiu de făcut și mai mulți bani decât cu parcarea.”
Conform datelor culese din Memoriul D.A.L.I. (întocmit de una dintre „firmele de casă și partid” ale lui Falcă)–  Reabilitare cladiri spatii comerciale (AMENAJARE PIAȚĂ AGROALIMENTARĂ),„Municipiul Arad detine in proprietate privata un teren de 1159 mp pe strada I.R.Sirianu nr.6A, teren pe care Teatrul Clasic Ioan Slavici detine in proprietate doua  constructii aflate in stare de degradare, dar cu o structura buna, care in momentul actual nu sunt folosite.” (descarcă, integral, actul de pe articolul asociat)

Reportericește vorbind, 

locația de pe strada Ioan Rusu Șirianu în care vrea Falcă & co. să mute Piața Catedralei este, în fapt, o hală în care, în afară de șobolani și pisici, în ultimele decenii n-a intrat nimeni decât maxim accidental sau ca s-o vândă. Graffiti-urile de protest de pe ușa de fier în spatele căreia  nici dracu n-a știut vreodată ce e sunt de pe vremea când Goron era șef la SRI, iar orașul era plin de oameni cu șablonul, markerul, sprayul și, mai ales, curajul la ei.
În această ruină, a cărei soartă, demult apusă, merita… de exemplu un parc cu vegetație și locuri de joacă și popas (ceea ce lipsește total din zonă!), a decis Falcă amenajarea unui… aprozar.

piata catedralei 6 1

Poziția consilierului independent Marin Lupaș [COMUNICAT DE PRESĂ]

Lupaș: „Oprim desființarea Pieței Catedralei”

„Mutarea pieței nu se poate decide fără miile de arădeni care au semnat o petiție și fără reprezentanții piețarilor! Cei 14 ani de abuzuri trebuie să ia sfârșit luni”, scrie Marin Lupaș, când la Primărie sunt așteptați, începând cu ora 15:00, cei 8.000 de arădeni care care au semnat pentru nedesființarea Pieței Mari. Amenajarea a două clădiri de pe strada Ioan Rusu Șirianu ca piață agroalimentară nu este considerată o soluție fezabilă de către consilierul local independent.

„Am propus în urmă cu un an ca administrația locală să identifice posibile variante pentru mutarea etapizată a activităților desfășurate în zona agroalimentară din Piața Catedralei. Spuneam atunci că avem nevoie mai întâi de consultare reală cu arădenii impactați de proiectele Primăriei, apoi luarea deciziilor importante. Primarul actual nu doar că nu a venit cu niște variante, ci încearcă să impună propria voință în chestiuni de patrimoniu cu majoritate simplă în loc de majoritatea de 2/3, interpretând legea după cum îi convine”, subliniază Marin Lupaș.

Consilierul invocă, în primul rând, mai multe probleme evidente, legate de spațiu și accesibilitate. Marin Lupaș susține că spațiul identificat de Primărie este inadecvat unui flux de circulație pe care îl presupune o piață, iar varianta forțată de primar printr-un abuz al legii în vigoare privind deciziile pe patrimoniu va duce practic la desființarea pieței.

„Ce interese sunt să nu se discute o soluție cu oamenii din piață? Ce afaceriști din Arad și poate chiar din administrația locală vor să elibereze zona într-un mod abuziv? Transformarea pieței agroalimentare într-un fel de aprozar înseamnă din start o mare lovitură dată unor activități economice care susțin sute de familii de arădeni. Vă dați seama ce probleme de aprovizionare vor fi, accesul în acele clădiri fiind făcut doar prin strada Rusu Șiranu, una destul de îngustă. Și nu cred că lucrurile vor sta mai bine după amenajarea unei parcări subterane în Piața Mare, proiect care de-altfel este din categoria himerelor povestite de ani de zile de către conducerea Primăriei. Dar până atunci, locurile de parcare și traseele de aprovizionare vor rămâne o problemă care nu văd cum ar putea fi rezolvată. Activitatea economică va deveni din ce în ce mai neatractivă pentru arădeni, iar cu timpul nu va mai rămâne nimic”, mai adaugă Lupaș.

O soluție mai conciliantă, din punctul de vedere al consilierului local independent, ar putea fi împărțirea actualei Piețe a Catedralei în două zone, una de agrement și una dedicată activităților economice, în zona actualei hale. Propunerea sa va trebui, de asemenea, discutată cu cei din piață înainte de a fi implementată.

„Cred că hala poate fi reaccesibilizată, ori chiar demolată și construită alta nouă, astfel încât să existe spațiu pentru toate categoriile de comerț. Nu este imposibil să se amenajeze Piața Catedralei într-un mod care să îi scoată în evidență arhitectura, dar în același timp să fie menținută o activitate comercială cu propriul ei istoric ce pornește dinaintea momentului 1918. De la această idee de compromis, de conciliere, trebuie pornit în discuții, nu cu împingerea celor din piață într-o clădire fără a fi măcar întrebați ce părere au”, concluzionează Marin Lupaș.

………………………………………………….

 

[TITLUL INIȚIAL] (12 iulie, 2918) Piața MARE se mută din fața Catedralei Vechi pe strada Ioan Rusu Șirianu. 5, 6 milioane de lei plătește municipalitatea… să aibă noul HOTEL parcare

A fost aleasă locația noii piețe agroalimentare care până acum funcționa în Piața Catedralei. Noua „piață” – de fapt, un mic aprozar, ar urma să se amenajeze, în caz că ideea edilului-șef va fi pusă în practcă, pe strada Ioan Rusu Șirianu, la NR. 6A – o locație aparținând Primăriei Arad (după un schimb de imobile realizat cu Teatrul de Stat „Ioan Slavici”). Costul investiției conform datelor făcute publice de Primărie, este de 5.590.628,35 lei. Aceste sume sunt prevăzute pentru reabilitarea construcțiilor existente și nu pentru demolare și reconstruirea altora noi.

Astfel, este supus aprobării consiliului local în ședința programată luni, 16 iulie, proiectul de hotărâre privind documentaţia tehnico-economică faza DALI pentru obiectivul de investiţie  „Reabilitare clădire spaţii comerciale str. Ioan Rusu Şirianu”, scenariul A. Finanţarea obiectivului de investiţie se va face din fonduri ale bugetului general şi alte surse atrase în condiţiile legii .

piata catedralei doc

MEMORIU faza D.A.L.I. a fost întocmit de STACONS SRL (firma liberalului Dorin Stanca și „abonată” la întocmire de SF-uri pentru proiecte ale primăriei, multe dintre ele nerealizând-se niciodată).

Vom urmări cu atenție acest proiect.

Deocamdată, întregul plan, oficial și în detaliu, poate fi descărcat urmând linkul de mai jos

DALI Rusu Sirianu – Memoriu de prezentare

Categorie: Știri
Etichete: CLM Arad, FALCA SRL, Gheorghe Falca, piata catedralei, proiect de hotarare
Distribuie:
Articolul anterior
UTA a pierdut la limită în amicalul de la Debrecen
Articolul următor
Adrian Todor: „Falcă și PNL calcă în picioare istoria Aradului“

2 comentarii. Leave new

  • avatar of ioan teudan
    Ioan Teudan
    12 iulie 2018 17:35

    Rusine olteanului demolator ”dottore” falca !

    Răspunde
  • Cum sa bagi o piata, pe o strada atit de ingusta si atit de aglomerata, cu politia, alaturi?
    Acordul populatiei riverane, l-ati cerut???
    Suntem obligati sa suportam zgomot si mizerie, dupe capriciile primarului ???

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie