Adrian Wiener: „Populația României are cea mai mare rezistență la antibiotice din UE pentru anumite tipuri de stafilococ, E. Coli și alte bacterii”

adrian wiener
Distribuie:

 

Rezistența antimicrobiană (RAM) reprezintă pentru sănătatea populației, conform Organizației Mondiale a Sănătății unul dintre cele mai mari riscuri la nivel mondial. Se estimează că dintre cele 700.000 de decese anuale la nivel global, datorate strict rezistenței antimicrobiene, 25.000 au loc în Europa, cu un cost de 1,5 mld euro pe an. Rata mortalitatii datorata RAM poate fi semnificativ ameliorata, însă necesită atenție și coerență decizională.

[COMUNICAT DE PRESĂ – USR ARAD]

Senatorul Adrian Wiener se adresează Ministerului Sănătății și solicită un calendar de implementare al planului național de acțiune în domeniul RAM, cu obiective și termene precise, cu responsabili și evaluări standardizate.

România are cea mai mare rezistență la antibiotice din UE pentru anumite tipuri de stafilococ, E. Coli  și alte bacterii. Chiar dacă au existat situații dramatice în trecut, la nivel colectiv și personal, autoritățile nu arată că ar urgenta soluționarea acestei probleme grave. Alianța Europeană pentru Sănătate Publică arată că România reprezintă chiar un exemplu sistemic negativ, care dacă nu implementează măsuri și politici efective, va conduce la dezvoltarea și răspândirea bacteriilor rezistente într-un mod alarmant. Încă din 2011, Comisia Europeană a propus un Plan de acțiune împotriva creșterii amenințării rezistenței antimicrobiene, document ce include 12 priorități si o perioadă de implementare de 5 ani (2011-2016). Planul a fost reiterat în 2017, cu recomandări specifice și sublinierea recuperării decalajelor semnificative pe care țara noastră le înregistrează!

Senatorul USR, Adrian Wiener, abordează problema și cere măsuri din partea Ministerului Sănătății. Printre liniile de acțiune universal cunoscute și incluse în planul Comisiei Europene se numără optimizarea prescrierii de antibiotice, cu ghiduri și instruire reiterate constant, precum și accesibilizarea determinării rezistenței și antibiogramelor în medicina umană și veterinară, lucruri pe care parlamentarul arădean le-a inclus în interpelarea adresată Executivului.

Adrian Wiener: „Proiecția pentru 2050, dacă nu se intervine decisiv în problema rezistenței anti-microbiene, este de 10 milioane de decese evitabile anual, la nivel mondial si costuri de 100 triliarde de $ până în 2050 cu o amprentă de 3,8% din PIB-ul global. România fiind fruntașă în UE la astfel de rezistență este lesne de prevăzut că va fi printre cele mai afectate. Avem nevoie de pași concreți cu date exacte pentru a începe să rezolvăm o problemă la care oricum am rămas în urmă.

Categorie: Știri
Etichete: Alianța Europeană pentru Sănătate Publică, decese, RAM, Rezistența antimicrobiană, rezistență la antibiotice, România, senator adrian wiener, usr arad
Distribuie:
Articolul anterior
[ACTUALIZARE 2] BESTIA DIN COMLĂUȘ care a violat șase copii în luna martie a fost depus în Penitenciarul Arad. Va sta după gratii 16 ani
Articolul următor
I.P.J. Arad este partener în cadrul campaniei de informare privind traficul de persoane „Viața înseamnă libertate. Împreună pentru viață”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie