marți, iulie 5, 2022

Agricultura – strategică în timpul pandemiei COVID 19

 

[COMUNICAT DE PRESĂ]

„Ordonanțele adoptate pe timpul stării de urgență trebuie să permită sectorului agricol să rămână activ și nerestricționat și în același timp să ofere un sprijin consistent acestui sector. Agricultura este fundamentală în cadrul economiei românești și, din fericire, lucrările de sezon nu sunt în măsură să reprezinte un risc pentru sănătatea publică în contextul pandemiei COVID-19. Caracterul specific al activităților agricole de primăvară permite desfășurarea acestora fără a deveni un pericol sanitar pentru populație.
Dacă celelalte sectoare ale economiei românești sunt afectate, iar unele chiar blocate de extinderea exponențială a virusului COVID-19, agricultura trebuie să devină motorul economiei naționale în 2020. Tocmai de aceea este crucial ca statul să nu impună restricții care să blocheze sau îngreuneze activitățile specifice, ci, dimpotrivă, să ofere sprijin acestui sector pentru că la acest moment este șansa României de a reduce sau chiar a compensa pierderile suferite în celelalte sectoare economice. Astfel, este necesar ca agricultorilor să le fie permis să lucreze fără limitări, să aibă acces la combustibil, semințe, îngrășăminte și toate produsele fito-sanitare de sezon. Totodată este vital ca sistemul subvențiilor să funcționeze fără sincope, iar proiectele în derulare să nu fie afectate.
Sprijinul pentru agricultura românească nu are doar importanță economică, dar și strategică. În ipoteza unei crize alimentare mondiale post-pandemice, România are capacitatea de a acoperi nevoile propriei populații și nu numai, cu condiția ca sectorul agricol să fie neîngrădit în activitate și sprijinit cu atenție.
Așadar, plasându-mă în afara oricărei dispute politice, îndemn factorii decizionali să își asume o guvernanță pragmatică, inteligentă și eficientă în domeniul agriculturii.” – a declarat Daniel Trifon, președinte interimar ALDE Arad.

 

Critic Arad
Critic Aradhttps://criticarad.ro/
Cotidian din Arad cu prima aparitie in 8 aprilie, 2016, cuprinzând știri, reportaje, investigații de presa, opinii, pamflete, sport si publicitate

Ultimele Știri

Related news