CAMPANII

ALEXANDRU ȘIPOȘ: Oprind exportul gratuit de inteligență, vom salva România

 

Cândva, în anii nouăzeci, eram din punct de vedere educaţional în apropierea marilor puteri, dar la trei decenii distanţă, și în urma a ceea ce s-a numit „Nu ne vindem ţara”, am rămas mult, mult în urmă. Din câte se observă, cei care au condus România și au acuzat că vrem să fim cotropiţi de străini au greșit flagrant discursul și motivația, fiindcă e posibil ca ținta să nu fi fost neapărat fiarele economiei naționale sau pământul patriei, ci deficitul educațional. Pentru că un creier e mult mai valoros decât un baril de petrol. Şi, ca de obicei, simţurile poporului au bătut viziunea conducătorilor. În ultima parte a anilor ’90, cuplurile au învins nesiguranța indusă de societate și au început, cu bună intenție, să aibă copii pe care au început să-i educe. Fac parte din acea generație.

În paralel, românii au plecat în străinătate pentru a căuta individual investitorii care lipseau din țara lor. Adică, au taxat instinctiv nu ne vindem țara, conștienți că bunăstarea depinde de cantitatea de capital investită pe locuitor. Acum fug din România cei care nu doresc să cadă victimele handicapului cultural, prin intermediul căruia am fost manipulați de niște politicieni ce nu și-au dat seama că au primit un măr otrăvit. Acei politicieni care s-au erijat în salvatorii țării și care, în fapt, ne-au aruncat într-o austeritate experimentală, din care nimeni nu a câștigat, cu excepția lor și a stăpânilor din afară, mult prea fericiți să ia exodul de creiere și să îl pună la treabă. În fond, statul român a pregătit specialiștii europeni, pe banii statului român.

Într-un final, când reușim să înțelegem ipocrizia unui sistem care ne-a prostit, înțelegem și durerea aceluiași sistem, atunci când, după atâția ani, există voința politică de a modifica în bine aspectele legate de educație. Adică, ceea ce se întâmplă acum, pe toate palierele societății românești. Infuzia de capital în educație, cercetare și cultură, promovată de ALDE în cadrul coaliției de guvernământ, nu poate fi percepută decât ca o amenințare de către cei cu o singură cifră procentuală în sondaje.

Oprind exportul gratuit de inteligență, vom salva România.

Alexandru Șipoș, 12 noiembrie 2018 7:58