Acasă ȘTIRI Alexandru Vlasiu despre creșterea importurilor și scăderea exporturilor: „În ritmul acesta, ne...

Alexandru Vlasiu despre creșterea importurilor și scăderea exporturilor: „În ritmul acesta, ne trasformăm într-o țară bananieră”

0

 

Alexandru Vlasiu, preşedinte interimar pe municipiu al PMP Arad şi candidat la alegerile parlamentare din această toamnă, ridică problema creşterii nivelului importurilor şi a scăderii exporturilor româneşti.
„România a consemnat în primele şapte luni exporturi în valoare de 32,9 miliarde de euro, în creştere cu 2,9% faţă de acelaşi interval din 2015, în vreme ce importurile au urcat cu 5,8%, până la 38,1 miliarde de euro, astfel că deficitul comercial al ţării noastre a a ajuns la 5,1 miliarde de euro în perioada respectivă, cu 1,1 miliarde de euro mai mare decât în aceeaşi perioadă din anul trecut, potrivit datelor INS. Aproximativ 75,5% din totalul exporturilor şi 77,7% din importurile realizate până la finele lunii iulie au fost realizate cu state membre ale Uniunii Europene, mai relevă Institutul Naţional de Statistică (INS), principala categorie fiind cea a maşinilor şi echipamentelor de transport, care reprezintă 47,4% din totalul exporturilor şi 37,7% din totalul importurilor. Segmentul care grupează alte produse manufacturate a consemnat 33,2% la export şi 31,4% la import. De asemenea, produsele agroalimentare, băuturile şi tutunul au reprezentat 7,9% din exporturi şi 8,5% din importuri, în timp ce produsele chimice au acoperit 4,5% din exporturi şi 14,1% din importuri. Pe de altă parte, exporturile de mărfuri româneşţi s-au redus în iulie pentru prima dată în ultimele şase luni, cu 4,6% comparativ cu aceeaşi lună din 2015,
Există pericolul de a ne transforma, în ritmul acesta, într-o ţară bananieră, chiar dacă suntem membri ai UE. Problematica transformării Româneii într-un exportator de materie primă şi bunuri manufacturate la preţ minimal, concomitent cu importarea de produs finit la preţuri mari, nu e nouă. Doar că nici un partid politic, cu excepţia Partidului Mişcarea Populară, nu doreşte să ia atitudine în această privinţă. Suntem o ţară a multinaţionalelor, a salariilor minime şi a profiturilor maximizate, care părăsesc România. E momentul unei schimbări de atitudine, către un patriotism sănătos, cu un stat care să intervină în apărarea intereselor antreprenoriatului românesc” precizează Alexandru Vlasiu.

 

 

 

Exit mobile version