Alte două incendii cauzate de coșurile de fum necurățate

incendiu agrisu mare1 scaled
Distribuie:
Pompierii arădeni au intervenit luni după-amiază pentru stingerea a două incendii cauzate de coșurile de fum necurățate sau amplasate necorespunzător față de materialele combustibile.
Un incendiu la o casă din localitatea Agrișu Mare

Pompierii militari ai Detașamentului Ineu au intervenit cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă și un echipaj SMURD pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit la o casă din localitatea Agrișu Mare.

La sosirea echipajelor de intervenție incendiul se manifesta prin ardere generalizată la nivelul unei anexe, pe o suprafață de aproximativ 30mp, propagat la acoperișul casei, pe o suprafață de aproximativ 100mp, cu posibilitate de extindere la întreaga locuință cât și la casele învecinate.

Pagube materiale

După aproximativ două ore de intervenție incendiul a fost lichidat, pompierii salvând astfel casa cu bunurile aflate în interior, precum și casele din imediata proximitate.
În urma flăcărilor, anexa a fost distrusă în totalitate iar acoperișul casei a ars pe o suprafață de aproximativ 150 de metri pătrați.

Din fericire, nu s-au înregistrat victime, iar cauza probabilă de producere a incendiului a fost stabilită ca fiind efectul termic cauzat de burlanul metalic de fum, amplasat necorespunzător față de materialele combustibile.

Alt incendiu la o casă în Bocsig, aceeași cauză

Pompierii Detașamentului Ineu au fost alertați pentru stingerea unui incendiu izbucnit, cel mai probabil, tot din cauza unui coș/burlan de fum necurățat sau amplasat necorespunzător față de materialele combustibile, la acoperișul unei locuințe din localitatea Bocsig.

Forțele de intervenție au localizat și lichidat incendiul cu operativitate, împiedicând propagarea flăcărilor la întreaga casă și limitând pagubele la nivelul coșului de fum.

incendiu bocsig

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Vasile Goldiș” al județului Arad reamintește cetățenilor faptul că burlanele și coșurile de fum reprezintă una din cauzele frecvente de incendiu în lunile reci ale anului.

Împrejurările determinante ale unor astfel de evenimente sunt legate de:
  • necurățarea periodică a funinginii depuse pe coșurile de fum,
  • neîntreținerea coșurilor în urma utilizării lor îndelungate,
  • neizolarea față de materialele combustibile din structura acoperișurilor și planșeelor (grinzi, căpriori etc.),
  • neasigurarea etanșării burlanelor şi coșurilor de fum,
  • existența unor coșuri de evacuare a fumului cu terminație în spațiul podului pentru a menține o temperatură mai ridicată şi pentru afumarea cărnii.
Pentru asigurarea securității la incendiu, coșurile de fum necesită respectarea următoarelor condiții:
  •  când coșurile sunt lângă pereți de lemn sau alte materiale combustibile, se lasă între perete şi coș un spațiu de cel puțin 10 cm, protejând în același timp peretele cu materiale rezistente la foc;
  • la traversarea podului clădirii şi la străpungerea acoperișului, fețele exterioare tencuite ale coșurilor trebuie să fie la cel puțin 10 cm distanță de elementele din lemn;
  • în podurile clădirilor, coșurile se tencuiesc pe interior şi pe exterior şi se dau cu var, pentru a se putea observa cu ușurință eventualele fisuri;
  •  în podul clădirilor şi în încăperi nesupravegheate, pardoseala din dreptul ușiţei de curățare se protejează cu materiale incombustibile;
  • gurile de evacuare ale coșurilor de fum din clădirile cu învelitori combustibile se prevăd cu dispozitive de protecție contra scânteilor (grătare din sârmă);
  • se interzice racordarea focarelor alimentate cu gaze, la canalele de fum care deservesc şi focare cu combustibil solid sau lichid;
  • în spațiile cu pericol de incendiu şi explozie, nu se folosesc burlane din tablă pentru evacuarea fumului;
  • se interzice folosirea improvizațiilor la burlanele metalice de evacuare a fumului cu coturi multiple, montate pe lângă pereții combustibili sau în apropierea materialelor combustibile;
  • Coșurile și burlanele de fum trebuie să fie verificate și curățate periodic, iar dacă este cazul, reparate, de către personal specializat.

 

Biroul de presă al ISU Arad

Categorie: Știri
Etichete: Agrişu-Mare, bocsig, incendiu, ISU Arad
Distribuie:
Articolul anterior
Un autoturism care se afla în mers a luat foc, pe Calea Bodrogului
Articolul următor
Două victime au ajuns la spital în urma unui accident rutier la Felnac

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie