Am văzut un show cu un „TRIPolar” despre POLITICA SCHIZOFRENICĂ de la noi din județ povestită de „EL înșiși”

 

Noul trend în politică e s-o faci din și cu disperare. Să faci show, să ai invitați care latră un non-discurs, sau, cel mai bine, să ai un singur invitat, același invitat, care și latră, care și are în genă non-discursul și care, inevitabil, face și show. De marți a-nceput promovarea cu surle și trâmbițe a „premierei” Aradul Alege 2020, și ni se promitea un show de zile mari, cică o dezbatere electorală la care vor participa trei dintre candidații la primăria Arad, respectiv Călin Bibarț (PNL), Adrian Wiener ( USR-PLUS) și Alexandru Meszar (UDMR). Doar trei, că studioul e mic și neîncăpător când e vorba de candidați independenți sau de la partide „dușmane”. Arădenii s-au pregătit pentru emisiune, și-au făcut programul astfel încât la ora 21 fix să ocupe canapeaua, și-au cumpărat popcorn și bere și așteptau cu sufletul la gură să crească raitingul TV Arad.
Și vine joi, 10 septembrie, cu surpriza pentru arădeni.  La dezbaterea electorală (de fapt un monolog isteric, ca-ntr-o partidă de șah pe care vrei s-o închei repede că ești nervos și scoți nebunul la înaintare) invitaţi au fost: Adrian Wiener, candidat USR PLUS / Gheorghe Falcă, susţinător PNL / Alexandru Meszar, candidat UDMR. Și a-nceput showul unui tripolar politic, care i-a șocat pe arădenii naivi, care-l așteptau pe Bibi însuși, războinicul și independentul, să-l „felicite”, aveau deja mesajele de susținere și încurajare gata scrise numai să le dea „send”. Doar că, pe locul lui Bibi, cum de altfel eram obișnuiți, stătea Gheorghe Falcă din postura de „susținător PNL”… hahahahahahahahahahahahahahahahaha… care vorbea convingător, pentru locatarii unui așezământ psihiatric destinat dependenților de politică anonimi, despre planurile mărețe ale sale, cealaltă personalitate, Călin Bibarț. Blablablablabla și bruiaj de semnal de la Digi, bruiaj parcă comandat special de Ghilea ca să-și scoată pârleala în fața telespectatorilor fideli. Pica și revenea (semnalul) ca bursa, și o dată vorbea GhițăBibi, o dată vorbea GhițăAdi și mai trăgea concluzii și GhițăSusținătorul PNL.
Singurul normal din platou a mai rămas Meszar, dar și el năucit că a nimerit, în loc de dezbatere, la psihiatrie. Tot discursul electoral i s-a tulburat și s-a diluat în mișcări de cap și de priviri din tenis, când urmărea „mingea” pe care Ghiță și-o pasa singur, între cele trei personalități ale sale, două de doctor și una de pădurar trimis la plimbare să se prefacă că muncește. Pentru naivi, a fost chiar o „premieră” pentru că o dovadă mai evidentă că în Arad un singur păpușar trage sforile, le încurcă și le descurcă, face jocuri, ia decizii, pune oameni pe poziții, schimbă oameni din poziții și-i manevrează cum vrea el, când vrea el numai din cheiță, nu cred că există.
Toată emisiunea a fost un fel de cutie ventrilocă, vorba lui Topîrceanu: „ Eu sînt un mecanism, precoce, Sînt o cutie ventrilocă, Un fericit concurs de piese cu acțiune reciprocă” (Romanța gramofonului). Evident, din „premiera” săptămânii, dezbaterea a degenerat în miștoul săptămânii, din toate punctele de vedere: mișto la adresa telespectatorilor, mișto la adresa susținătorilor naivi care mai cred că cineva din proximitatea lui Gheorghe Falcă este „independent” și face ce vrea el, mișto la adresa inteligenței, mișto la adresa emisiunilor TV electorale, mișto la adresa politicii, mișto la adresa candidaților pe rețelele sociale. Un mișto la care ne-am imunizat în masă, cum ar spune cei „doi doctori Ghiță”. Un mișto general dar extrem de trist care ar trebui să ne dea de gândit.

Reacțiile arădenilor simpli, ai susținătorilor pe față ai candidaților promiși în emisiune sau ai celor cu carnet de partid pe bune, au fost cele ale unui șoc post-traumatic și s-au manifestat în online, tot la mișto. Unii politicieni au reacționat și ei cu niște concluzii, tot în online. Dar de trezit, încă, nimeni nu s-a trezit cu adevărat și, de 16 ani, trăim aceeași dimineață somnoroasă, cu cafeaua aburindă în mână și așteptăm să-și facă efectul să ne apucăm de treabă…

Mihai Fifor, pe pagina sa de facebook – Despre o dezbatere televizată corectă, care nu avea cum să fie. Nici măcar corectă.

„ Și asta pentru că în orașul nostru, așa cum îl vede Falcă, lucrurile nu au cum să se întâmple corect, iar în Arad, așa cum îl vede Adrian Wiener lucrurile se întâmplă exact așa cum zice Falcă.

Despre un Arad după cum îl vede Bibarț nici nu pomenim pentru că Bibarț nu reprezintă decât o umbră neînsemnată a aceluiași Falcă.

Am căutat să mă definesc cât mai corect în această campanie electorală ca om și personaj politic, pentru a le arăta arădenilor un Mihai Fifor autentic, capabil sa-și pună la bătaie și experiența și capacitatea de muncă și inima, pentru ca împreună cu ei, să scoatem Aradul din cenușiul acesta urât și să îl ducem acolo sus, între orașele importante ale acestei tari. Aranjate, frumoase și importante. Și, mai ales viu. Cu suflet.

Am sperat, în acest sens bineînțeles, să am parte, de-a lungul campaniei, și de o dezbatere televizată, una în mai multe episoade chiar, pentru că, în asemenea situații, alegătorul are ocazia
să-și vadă favoritul într-o confruntare directă cu ceilalți competitori. O confruntare de idei și de caractere, care să îl ajute să îl identifice pe cel mai bun, dincolo de sloganuri și de etichetări.

Nu vă ascund că, având în vedere participarea mea la sute de emisiuni pe posturile naționale de televiziune în compania unor adversari redutabili, de ținută, am știut că dezbaterea televizată va fi unul dintre punctele forte ale campaniei mele electorale.

Primele discuții însă pe această temă aveau să îmi arate că adversarii mei politici văd în această modalitate frumoasă, bărbătească, de exprimare politică doar posibilitatea unei cacialmale de doi bani, a unui fake mediatic.

M-am trezit sau că posturile de radio și televiziune, care ar fi trebuit să le găzduiască sunt fie proprietate a liderilor locali liberali sau a apropiaților lor, fie că moderatorii erau nici mai mult nici mai puțin decât angajați la cabinetele lor europarlamentare sau prin cine știe în ce societăți subordonate primăriei Arad.

Am zâmbit și mi-am spus că voi continua campania fără să ating acest subiect și fără sa beneficiez de această posibilitate de exprimare.

Mascarada emisiunii de aseară mi-a confirmat că decizia mea a fost o decizie corectă. Un straniu personaj, necandidat(!!!), cu un candidat, într-o televiziune de casă, cu un realizator de casă, care a abdicat de prea multa vreme de la deontologia profesiei de jurnalist… domnilor, cu tot respectul și cu toată dragostea, eu nu aveam ce căuta acolo!

Domnule Wiener ați fost parte din mascaradă!
Faptul că ați acceptat să intrați în platou, în asemenea condiții, mă face să cred ce se spune despre dumneavoastră și anume că sunteți doar un instrument în mâna liberalilor pentru a lua din procentele nemulțumiților, pentru dezastrul din Arad și a le converti în nimic. Cu părere de rău constat asta. Un senator al României, care vrea să conducă destinele Aradului, domnule Wiener, nu poate sa accepte un pseudo-dialog cu cel care, de 16 ani, jefuiește Aradul. Și care de 16 ani batjocorește tot ce e mai de preț în orașul acesta: demnitatea și sufletul arădenilor.

Ați sugerat că Mihai Fifor se teme să participe la dezbateri. Nu. Ați scăpat din vedere ca Mihai Fifor a condus Ministerul Apărării Naționale și a fost prezent în teatre de operațiuni alături de militarii noștri, a rezolvat situații de criză din acelea extrem de reale, a condus Ministerul Afacerilor Interne, atunci când nimeni nu își asuma aceasta misiune. Mihai Fifor a învățat ceva de la militarii români: să nu se teamă. Și să aibă onoare!

Cât despre candidatul liberal, cel din buletinul de vot, acesta s-a anulat cu totul. Bibarț aseară aproape și-a pierdut dreptul de a i se mai pomeni numele.”

 

Facebook Comments Box

1 Comentariu

  1. 3 sunt jalnici, iar al patrulea are „calitati” care te fac sa ridici din sprancene si sa iti put 100 de intrebari. Toate incep cu „de ce”, sau „care motiv”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.
I accept the Privacy Policy