duminică, martie 26, 2023

America

 

Da, sunt pro-american. Sunt pro-american nu pentru că America e „răul cel mai mic” și nici pentru că „e mai bine cu ei decât cu rușii”. Nu. Lumea de astăzi, cu toate neajunsurile, e mai bună decât lumea de ieri. Se moare mai puțin de foame, se moare mai puțin datorită criminalității și se moare mai puțin chiar din pricina conflictelor armate. În ciuda turbulențelor din ultimii ani, statisticile spun clar: lumea de astăzi e mai sigură decât lumea de ieri. Tot mai multe popoare se bucură de libertate și democrație. Alfabetizarea la scară globală a crescut la 85% față de 12% în 1820.

Dar toate acestea nu se datorează Americii, sau numai Americii. Datorăm această evoluție Civilizației Occidentale. Statele Unite sunt doar imaginea acestei civilizații din ultimul secol. Nu a fost întotdeauna așa. Civilizația Occidentală a avut și alte expresii, și alți lideri: Au fost Spania, Olanda. Apoi Franța a dominat cultura, economia și politica lumii. Germanii au revoluționat tehnica, industria, artele și filosofia. Marea Britanie a creat cel mai întins imperiu dar și cel mai evoluat sistem democratic, inventând sintagma care va elibera energiile secolelor 18, 19 și 20: „Nici o taxă fără reprezentare”.

Când Statele Unite au devenit putere globală, în 1917, ele deja reprezentau cea mai mare putere economică și nu numai. America era deja un model de democrație și de libertăți individuale. America avea puterea de a inspira alte națiuni. Idealismul politicii externe americane avea să creeze instituții globale. La început Liga Națiunilor, mai apoi Națiunile Unite. La sfârșitul Marelui Război, America impunea un nou model de gestionare a conflictelor, un model bazat, nu pe balanța intereselor marilor puteri, ci pe asumarea în comun a unor valori fundamentale.

E important să înțelegem că America a devenit mare la ea acasă înainte de a deveni mare în lumea largă. Nu a fost invers. America nu și-a extins influența politică și militară înainte de a fi ea însăși o civilizație, o forță care inspiră alte popoare și o economie robustă. Nu și-a creat o putere economică în urma influenței geopolitice ci a dobândit o poziție geopolitică datorită puterii economice. E o mare diferență dacă ne uităm la Rusia care clamează o recunoaștere de „first-class player” dar este incapabilă să creeze la ea acasă democrație, libertate și prosperitate și astfel să inspire astfel alte națiuni. Căci o putere globală nu trebuie să inspire prin mărimea flotei sau numărul de focoase nucleare ci prin valorile pe care le practică.

Statele Unite au creat, e adevărat, un imperiu. Nimeni nu poate nega astăzi că lumea depinde de americani. Iar din această poziție America ne pare (și este) de multe ori un jucător pragmatic, chiar cinic. Idealismul wilsonian a rămas în inima politicii externe americane dar odată cu „ieșirea în lume” din 1917, America nu a fost ferită de practicare acelei politici consacrate de Otto von Bismark ca fiind Realpolitik. Cu toate acestea Statele Unite au înțeles lecția potrivit căreia „o dată cu puterea vin și responsabilitățile”. Nu doar unde e vreun conflict își trimite America fii și resursele ci și acolo unde e foamete, malarie, sau catastrofe naturale. Americanii sunt cei care alocă cele mai multe resurse organizațiilor umanitare și cauzelor majore: lupta împotriva cancerului, a HIV, Ebola, etc.

Civilizația Occidentală bazată pe democrație, libertate și capitalism nu este un sistem perfect. Imperfect fiind, este singurul sistem care acceptă perfecționarea. Acest sistem crede în reguli, în rigoare, în domnia legii. El vine în mod natural omului, om care peste tot în lume aspiră la libertate, la cunoaștere, la demnitate. Acest sistem creează prosperitate printr-un mecanism relativ simplu: inițiativa, piața liberă, antreprenoriatul punând în valoare creativitatea cu care suntem înzestrați.

Dar Occidentul de astăzi nu poate fi imaginat fără America. Libertatea, democrația sau pacea nu sunt valori abstracte care se susțin prin ele însele. Responsabilitatea e acea forță care le ține vii, care le conservă. America înțelege acest lucru așa cum l-a înțeles și în cele două ocazii în care a salvat Europa de barbarie.

Sunt pro-american pentru că cred în Civilizația Occidentală iar națiunea cea mai responsabilă pentru Occidentul de astăzi rămân americanii. La mulți ani America!

© www.claudiucristea.ro

Ultimele Știri

Related news