Amintiri dintr-o țară bananieră (30)

amintiri dintr-o țară bananieră
Distribuie:

Ne aflăm în Orașul Second Hand unde din vârful celui mai înalt bananier ne sunt prezentate mărețele planuri pentru A.D. 2023. Spațiul nu ne îngăduie să abordăm decât două dintre subiectele de toată fala.

Primul se referă la „refacerea Pieței Catedralei” (care nu mai este piață lângă Catedrala cu un turn și jumătate).
Cum, după ce piața agroalimentară a fost demolată împotriva opiniilor scrise a mii de localnici de la baza celui mai înalt palmier și cum în spiritul aceluiași dispreț pentru aceștia nu s-a anunțat ce se va întâmpla cu locul acum viran, preluăm din media intențiile surpriză ale edilului: „În situaţia prezentată presei, primarul a informat că proiectului «Regenerare urbană Piaţa Catedralei» îi este alocată suma de 8 milioane de lei, în timp ce pentru proiectul «Modernizare Parc Eminescu» s-au alocat 4 milioane de lei. Desigur, aceste sume nu reprezintă valoarea integrală a celor două investiţii. Proiectul din Piaţa Catedralei valorează 24 de milioane de lei, în timp ce modernizarea Parcului Eminescu a fost evaluată la aproape 12 milioane de lei. Diferenţa dintre cifrele prezentate de primar şi cele din documentaţiile aferente investiţiilor ar urma să fie acoperită la rectificarea bugetară”.

 

Prostul de jos înțelege doar că se vor aloca sume substanțiale

(care deocamdată nu sunt identificate decât în mică măsură) pentru a înlocui ceea ce a fost și a funcționat de zeci de decenii, pentru a fi înlocuit… cu ce? Nicio grijă! Suntem informați prompt: „Evenimentele din Parcul Eminescu, vor fi mutate în noua Piaţă a Catedralei” (care nu mai este piață). Da numai că a intervenit o „inadvertență” în legătură cu numărul de arbori care ar urma să fie extraşi din parc – „inadvertență” sesizată de aleșii USR – potrivit căreia „peste jumătate dintre arborii din parc vor dispărea”

Cei de jos, cei care nu sunt întrebați – în cel mai democratic stil și nici măcar de formă – despre ce se pregătește în imediata lor apropiere, nu știu ce „evenimente vor fi transferate” acolo

unde tradiția a fost să vină să cumpere legume, fructe lactate și flori de la producătorii autohtoni. Dar, desigur, în orașul Second Hand ei nu contează. (Despre „Noua Piață Mare” vom reveni în alt material. Ca și despre Teatrul Vechi pentru care „nu s-au găsit bani”. Ca și despre avortonul mArta etc..)

Dar trebuie să respectăm profesionalismul: când un inginer forestier este gata să taie „peste jumătate dintre arborii din parc”, dacă doar poate să-i treacă prin minte așa ceva, nu putem decât să scandăm în cor: „Mândră corabia-oraș Second Hand, mândru cârmaciul Second Hand!”

 

Categorie: Editorial
Etichete: Amintiri dintr-o țară bananieră, Gheorghe Schwartz, Orașul Second Hand, piata catedralei, planuri pentru A.D. 2023
Distribuie:
Articolul anterior
Ușile din PVC: o alegere inteligentă pentru case moderne și eficiente energetic
Articolul următor
Trei motive să alegi bucătăriile pe comandă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

virgil florea

Subgenerația

Mai mult ca sigur acesta este subiectul despre care îmi este cel mai greu să scriu. Războiale s-au purtat în general cu militari. Soldați, oameni tineri capabili de eforturi și…
florin remetan

[Profile în câteva linii] FLORIN REMEȚAN

Nereușind să-i găsesc CV-ul, întreb un important ziarist din presa arădeană despre studiile lui FLORIN REMEȚAN și aflu că „nu prea are studii”. Cum nicicând nu consider suficientă doar o…
virgil florea

Nu veți reuși…

Să stricați tot… Și știți de ce? Pentru că noi ne încăpățânăm să trăim. Care noi? Cei care mai știm ce înseamnă normalul și bunacuviință. Ați încercat să ne omorâți…
teodor caciora

[Profile în câteva linii] TEODOR CACIORA

Compozitor, profesor universitar doctor, dirijor, organist, pianist, producător, TEODOR CACIORA constituie o personalitate complexă, pentru care muzica nu este numai o profesie, în sine, ci un MOD DE EXISTENȚĂ. A…