Amintiri dintr-o țară bananieră (5)      

amintiri dintr-o țară bananieră
Distribuie:
Motto: Avem trecut glorios și viitor de aur. Doar prezentul ne lipsește mereu.

Băieții deștepți și-au atins scopul și au devenit mai eficienți ca niciodată în ultimii 30 de ani. Folosindu-se de lipsa evidentă a unui suport doctrinar al partidelor politice, au izbutit să-i amestece pe cei ce se declară de stânga cu cei ce se pretind de dreapta și să aducă astfel la putere un guvern asemănător cu conducerile unice de dinainte de 1990.

Faptul că plimbarea de la un partid la altul a devenit caz comun n-a făcut decât să demonstreze lipsa de principii a aleșilor și interesul personal drept far călăuzitor. Urmarea este că în lipsa unui adevărat pluripartitism nu mai poate fi vorba de democrație. Și nu mai poate fi vorba de democrație nici într-un spațiu unde intruziunea este la tot pasul între puterile statului.

Așa că băieții deștepți impun zâmbind tot ce pot mușchii lor:

de la creșterea aberantă a prețurilor la jaful operat de bănci, de la înlocuirea celor competenți cu marionetele slugarnice în poziții decizionale, de la măsurile cele mai nepopulare la inducerea spaimei în rândul populației. Iar una dintre maladiile tradiționale ale țărișoarei noastre, lipsa oricărei valori a cuvântului, permite ca tot ceea ce ni se spune ferm acum să fie contrazis (de aceiași și la fel de ferm!) peste doar două minute. Rezultatul este că orice dialog cu autoritățile nu mai are nicio consecință. Cine să te ajute în lupta cu balaurul?

Mentalitatea indusă de „a nu te băga” pentru a nu-ți periclita și puținul care ți-a rămas așterne un val de tăcere peste tot și peste toate, iar revolta la colț de stradă nu are decât efectul unor șoapte în mijlocul vacarmului manelelor biruitoare.

Povestea cu Teatrul Hirschl a fost aplaudată de la început cu mii de aprecieri. Dar doar atât. Acele aprecieri lipsite de acțiune au permis să se întâmple ceea ce s-a întâmplat, iar HUB-ul preconizat de domnul Cheșa nu face decât să împuște trei iepuri dintr-un singur foc: să arate că ingineria cu Teatrul Vechi poate fi reparată, să elimine proiectul unui muzeu al tehnicii care ar fi scos în evidență ce am avut, ce am distrus și nu mai avem și, în sfârșit, să mai ofere niște locuri calde celor care trebuie să le ocupe, desigur prin concurs.

La tableta 4 am primit din nou multe aprecieri, iar când am spus că voi continua și singur lupta cu balaurul mi s-a replicat că nu sunt singur. Numai că nu este importantă singurătatea mea, ci important ar fi ca și băieții deștepți să simtă că nu sunt singur. Ceea ce, e drept, nu se vede.

Categorie: Editorial
Etichete: Amintiri dintr-o țară bananieră, băieții deștepți, Gheorghe Schwartz
Distribuie:
Articolul anterior
Glasspandoor și Cetatea Voluntarilor: „Împreună oferim o șansă, oferim speranță”
Articolul următor
DSP Arad: Informații cu privire la centrele de permanență din județul Arad

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

virgil florea

Evoluție vs cinism 2-0

Pentru nevoile noastre firești, imediate, am făcut totul. Născocirile și invențiile ne-au adus astăzi la un nivel foarte ridicat. Dacă pentru a mânca, la început, ne ajutam de bâte acum…
gheorghe schwartz

Răspunzându-le prietenilor

Nici nu mai este necesar un cutremur pentru a se prăbuși clădirile. Îngrozită, proprietara unei firme mi-a spus că pereții au început să crape. ATENȚIE! ÎN FOSTA PIAȚĂ A CATEDRALEI…