ȘTIRI

APATEU: MII de SUINE depistate cu Pestă porcină africană sunt INCINERATE în această zi de duminică. SMITHFIELD a făcut economii, închiriind CINCI INCINERATOARE MOBILE și folosind combustibil în exces

 

Mii de porci, depistați cu P.P.A. – conform comunicatului de presă ascociat, în care Direcția Sanitar-Veterinară Arad arată că „în data de 01.04.2021, la efectivul de porci din exploatația comercială S.C. SMITHFIELD ROMÂNIA S.R.l. – ferma Satu Nou din localitatea Satu Nou, comuna Mișca, Jud. Arad, s-a confirmat boala pestă porcină africană”– sunt incinerați chiar în aceste momente în condiții (cel puțin după părerea localnicilor) improprii, în extravilanul comunei Apateu.

Conform surselor noastre (primarul nu ne răspunde la telefon), cei de la Smithfield au închiriat 5 incineratoare mobile, în dotare având încă două, autorizate chiar în respectiva localitate, dar insuficiente în a face față unui asemenea flux, astfel încercând să facă față problemei cu care se luptă de la începutul lunii încoace. Soluția găsită de uriașul concern este una de compromis… respectiv cea mai ieftină.

„Procesul nu este unul menit să producă un alt fel de tip de poluare în afară de cea olfactivă – deci nu este periculos. Fumul gros este rezultatul faptului că vor să scape mai repede de această sarcină, așa încât folosesc mult combustibil (motorină)”, conform unui expert în domeniu.

Viorica Graur – directorul Gărzii de Mediu Arad – după ce am trimis filmarea: „S-a procedat la identificarea sursei, iar cei de la Smithfield au confirmat că e de la ei. S-a dispus oprirea incineratorului care emană fumul negru și îndepărtarea sursei de poluare.”

Articol asociat:

Pestă porcină africană și la ferma din Satu Nou, în exploatația SMITHFIELD

Critic Arad, 11 aprilie 2021 10:46