marți, noiembrie 29, 2022

Aradului i s-a înmânat, prin intermediul elevei de la Liceul German, Cristina Daria Toderici, elevă în clasa a VII-a, Premiul I și medalia de aur la Olimpiada Națională de Limbi clasice

În 21 aprilie 2022, după exact 2775 de ani de la întemeierea cetății Roma, a avut loc, la Târgu Jiu, festivitatea de premiere a Olimpiadei Naționale de Limbi clasice (limba greacă veche, limba latină).

Astfel, într-un cadru festiv și încărcat de emoții, la cea de-a 34-a ediție a Olimpiadei, Aradului i s-a înmânat, în sfârșit, prin intermediul reprezentantei Liceului Teoretic „Adam Muller Guttenbrunn”, Cristina Daria Toderici, elevă în clasa a VII-a, Premiul I și medalia de aur.

În spatele acestei reușite se regăsește un puternic parteneriat între profesorul coordonator, prof.dr. Dana Lăpădat-Nicola, și eleva câștigătoare, Cristina Daria Toderici,

un parteneriat bazat pe încredere, pe sprijin și încurajare permanentă din partea profesorului, pe ascultarea, respectarea recomandărilor și încrederea în forțele proprii din partea elevei.

În egală măsură, rezultatul extraordinar este rodul multor ore de muncă intensă și a suficientelor sacrificii.

Această mare realizare a noastră (a elevului, a profesorului, a liceului, a județului) rezidă în înțelegerea profundă a faptului că limba latină nu este o limbă moartă, ci una transformată de timp și de context, că ceea ce vorbim noi astăzi este în foarte mare măsură limba latină, că romanii ne-au transmis bunuri materiale și spirituale fără de care nu am fi putut progresa, că, prin literatura latină, prin mitologie, prin elementele de cultură și civilizație latină, ni s-au transmis adevărate modele comportamentale, menite a ne învăța să trăim în cinste și cumpătare, înconjurați de bine, de frumos, de adevăr și de credință și să căutăm permanent desăvârșirea intelectuală, morală și spirituală.

Cristina Daria Toderici, prin ușurința cu care transformă textul latinesc în text românesc, prin capacitatea extraordinară de a „zburda” prin etimologii, prin capacitatea de înțelegere și interpretare a legendelor, a simbolurilor și a valorilor romane, a dovedit perenitatea limbii, culturii și civilizației latine.

Ne exprimăm pe această cale mândria și fericirea, precum și încrederea în noi reușite în viitor! Sperăm ca mulți elevi de-ai noștri să-i urmeze exemplul!

O felicităm, în egală măsură, pe Luana Oarcea, reprezentanta Liceului Teoretic „Adam Muller Guttenbrunn”, Arad la clasa a IX-a pentru prestația ei la Olimpiada Națională de Limbi Clasice și o încurajăm să nu renunțe, deoarece per aspera ad astra.

Ultimele Știri

Related news