ȘTIRI

Atenție, cad… lucruri grele! Un HORN de pe clădirea Hotelului ARDEALUL s-a PRĂBUȘIT pe Bulevardul Revoluției, pe trotuar, strivind un autoturism

 

Starea infectă în care se află clădirile vechi de Bulevardul Revoluției începe să producă efecte… pre-catastrofice! Azi-noapte, pe fondul unei furtuni deja trecute, unul dintre hornurile celebrului Hotel „Ardealul” (odinioară prin oamenii care-l frecventau – astăzi, prin cei care-l ocolesc) s-a prăbușit peste un autoturism, respectiv în mijlocul trotuarului – șoferul acesteia aflându-se în mașină și scăpând miraculos cu viață.

„În jurul orei 21:30 a fost anunțat prin 112 în Dispeceratul ISU despre evenimentul conform căruia un horn de pe clădirea Hotelului Ardealul a căzut pe un autoturism de pe B-dul Revoluției, implicit pe aleea pietonală din zonă.
S-a solicitat sprijin la Poliția Locală Arad pentru balizarea zonei.
S-a deplasat de la Detașamentul de pompieri Arad cu o Autospeciala pentru salvări la înălțimi S42, 1 APIC, 1 ofițer și 4 Subofițeri care intervin pentru îndepărtarea elementelor de construcție rămase in pericol de cădere pe aleea pietonală. Intervenția este foarte dificilă, accesul cu nacela la horn este grea datorită faptului că acoperișul este în două ape. În consecință se va încerca accesul prin podul imobilului pentru îndepărtarea elementelor rămase în pericol de cădere.” – a informat ISU Arad aseară, imediat după constatarea evenimentului.

 

Clădirea Hotelului Ardealul din Arad (fostul Hotel Crucea Albă) este un monument istoric din peisajul arhitectural al Municipiului Arad (cod LMI AR-II-m-B-00558). Pe locul actualei clădiri se afla încă în secolul al XVIII-lea stația de poștalioane a Aradului. Clădirea actuală a fost construită între anii 1840-1841, după planurile arhitectului Franz Mahler.

În 1868 după inaugurarea căii ferate Arad – Alba Iulia, activitatea de poștalion pe Strada Eminescu încetează, astfel în clădire va funcționa Hotelul Crucea Albă. În 1872, în sala de festivități, s-au adunat peste 300 de fruntași români din vestul Transilvaniei, sub conducerea lui Alexandru Mocioni, pentru elaborarea unui program de revendicări naționale și realizarea unei organizații politice românești. Tot în această sală a avut loc, în 1863, adunarea generală de constituire a Asociației culturale arădene, care-și propusese scopuri similare cu ale Astrei de la Sibiu. În sala de festivități a hotelului au concertat personalități de renume mondial, ca Franz Liszt (1846), Johann Strauss-fiul (1847), Johannes Brahms (1879), Pablo Casals (1912) și alții. La hotel diferite personalități ale culturii române și internaționale au fost oaspeți, ca și George Coșbuc, Duiliu Zamfirescu, Octavian Goga, Cincinat Pavelescu sau George Enescu, Ion Luca Caragiale, Nicolae Iorga, Jules Massenet, Francois Coppee, Ady Endre și Arany János. Hotelul a suferit ample lucrări de restaurare, din perioada de început, în Muzeul din Arad, păstrându-se pianul din sala de festivități, la care a concertat Franz Liszt. (conform Wikipedia)

Critic Arad, 7 iunie 2019 7:00

hornhorn_ardealul2491B5F7-3948-4A54-A14E-B852472C91A6