Atenție, CONSILIERI LOCALI! Proiectul de Hotărâre în CLM Arad ARATĂ CLAR că NU S-A FĂCUT SORTAREA gunoiului reciclabil decât la nivel de „bani încasați de la ARĂDENI”! [DOCUMENTE]

clm nou arad
Distribuie:

 

Taxa de mediu și tariful pentru sortarea deșeurilor bani pe care îi plătim în fiecare lună dar care până acum nu se justifică în țintele de reciclare! Proiect de Hotărâre în CLM Arad care confirmă că nu s-a făcut sortarea gunoiului reciclabil decât la nivel de „bani încasați”!

În octombrie s-au împlinit deja trei ani de la semnarea primului contract de colectare și transport a deșeurilor pe zona I din cadrul Proiectului Județean „ Sistem integrat de gestiune și management a deșeurilor în județul Arad” . În cel de-al treilea an în care ni se spune că este operațional și funcțional și probabil că se și raportează la finanțator (U.E.) aflăm că va începe și sortarea deșeurilor în stația de sortare de la Arad. Nu stăm aici să disecăm de ce nu s-a sortat gunoiul din zonele arondate Stației de Sortare a Deșeurilor de la Arad. Amintim că, după predarea ei de către Polaris către Primăria Arad, stația a trecut printr-o odisee administrativă, după vreo 6 sau 7 încercări eșuate de a se încredința Recons-ului pentru a opera sortarea într-un final a ajuns la acesta. Amintim doar că după încredințarea la Recons ea a mai „paradit” peste 7 milioane de lei din bugetul municipiului Arad – adică de la toți locuitorii orașului Arad, deși ea va deservi în vederea atingerii țintelor de reciclare – care facem pariu că nu se vor atinge – toate orașele din Zona 1 dar și Zona 2 Chișineu Criș precum și zona 5 Lipova. De ce acest mic istoric?

Pentru că trebuie să știm cu toții pe ce dăm banii! Iar când spunem „bani” ne referim la facturile de gunoi
pentru care plătim fiecare dintre noi lună de lună. Iar la o privire mai detaliată am aflat că din cei 11.28 lei/persoană pe lună în orașele zonei 1 și 242,45 lei metru/cub (deșeu rezidual) pe lună la firme și instituții (că la celelalte categorii de deșeuri reciclabile- sticlă, hârtie și carton, metal și plastic – sunt alte tarife la colectare pentru firme) pe care le facturează și încasează firma care adună gunoiul, o parte sunt pentru operațiunea de colectare și transport a deșeurilor), altă parte pentru compostarea deșeurilor care s-ar face dacă firma care adună gunoiul ar aduna deșeurile biodegradabile și le-ar transporta la compostat – pentru că există o stație de compostare în tunel care nu lucrează la capacitatea proiectată tocmai fiindcă nu se face o colectare corespunzătoare așa după cum știm pubelele maro nefiind încă împărțite și stând la Aeroport-, o altă parte din tariful amintit se duce la depozitarea deșeurilor la groapa ecologică împreună cu taxa de mediu de 80 de lei pe tonă care este pe înțelesul nostru o penalizare/amendă de la Europa pentru că nu reciclăm deșeuri, iar altă parte din tariful facturat și încasat deja de doi ani jumate ar fi trebuit să se ducă la operațiunea de sortare a deșeurilor.

Iar aici apar întrebările atât pentru noi cei care plătim cât și pentru instituții care ar trebui să urmărească legalitatea unor fonduri colectate de la noi. Am aflat dintr-un proiect de Hotărâre care ar trebui să se voteze joi, 26 noiembrie în CLM, că operațiunea de sortare care va începe abia după ce RECONS va da drumul stației de sortare de la Arad, ne costă 81 de lei tona sortată!

ATENȚIE ACEȘTI BANI SE ÎNCASEAZĂ DE DOI ANI JUMATE DE LA NOI, IAR ACEASTĂ OPERAȚIUNE NU SE FACE!!!

Nu intrăm în detaliile proiectului de hotărâre pus în fața încă proaspeților consilieri spre a fi votat, pentru că e făcut în stilul consacrat, ca noi oamenii de rând să ne pierdem în detalii și alambicări legislative care ne-ar pune în postura să le urăm sărbători între gunoaie inițiatorilor, dar îi întrebăm pe inițiatori, pe domnul ministru care a vizitat Aradul și care a comunicat că „ are o slăbiciune pentru colectarea deșeurilor”dar și pe cei de la ADISIGMD, pe cei de la Curtea de Conturi și pe cei care se ocupă cu deturnările de bani. UNDE SUNT CEI 81 de lei / tonă prinși în tarifele pe care le plătim de doi ani jumate pentru operațiunea de sortare a deșeurilor care nu s-a făcut și deocamdată nu se face? Cât a plătit Aradul și celelalte UAT-uri penalitate la Fondul de Mediu pentru neatingerea țintelor de colectare de către cei care și le-au asumat prin contractele de Concesiune? Care a fost procentul de reciclare pentru anii 2018, 2019 și 2020 -până la această dată pentru Arad și celelalte primării l-au realizat prin Concesionarul Serviciului și Cât s-a realizat efectiv de către
Concesionar care, așa după cum am arătat mai sus, a facturat și a încasat de la fiecare dintre noi inclusiv bani pentru operațiunea de sortare. Și, mai putem întreba cum văd reprezentanții ADISIGMD, respectiv ANRSC,  respectiv reprezentanții Curții de conturi, respectiv ANPC posibilitatea ca beneficiarii serviciului să își recupereze banii plătiți pentru o operațiune care s-a realizat pe lângă proiect dar s-a încasat ca în proiect?

Proiectul de hotărâre care este supus votului în CLM în ședința de joi, 26 noiembrie:

10 PH Din 26 11 2020 Modificare Hclm 39 Din 2020 by Critic Arad on Scribd

10 PH Din 26 11 2020 – H 39 Din 2020 Statia Sortare by Critic Arad on Scribd

Categorie: Politice
Etichete: ADISIGMD, ANPC, ANRSC, CLM, gunoi, primaria arad, recons, tarif sortare
Distribuie:
Articolul anterior
Cadoul ideal pentru cineva care lucrează de acasă
Articolul următor
Glasspandoor inaugurează un NOU SHOWROOM în Aradul Nou. Merită să ajungi la deschidere

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie