ATENȚIE! RECENSĂMÂNTUL POPULAȚIEI și LOCUINȚELOR este în derulare. Cei care refuză recenzarea pot fi amendați conform legii. Vezi ce trebuie să faci

recensamant2022
Distribuie:
RECENSĂMÂNTUL POPULAȚIEI ȘI LOCUINȚELOR a debutat la 1 Februarie 2022

Începând cu 1 februarie 2022, recensământul populației și locuințelor a debutat prin desfășurarea primei etape, cea de preluare a datelor din surse administrative și de creare și populare a bazei de date a recensământului cu acest prim set de date.

Colectarea datelor la Recensământul Populației și Locuințelor 2021 se face în două moduri:

a). prin autorecenzare (completarea online a datelor de fiecare dintre noi) – PLATFORMA pentru AUTORECENZARE va fi disponibilă începând cu data de 14 Martie!

b). prin varianta clasică prin primirea vizitei recenzorului pentru cetățenii care nu au putut, din anumite motive, să se autorecenzeze.

Important! Cetățenii români care se află în afara hotarelor țării pentru o perioadă mai mică de 12 luni se pot autorecenza online.

O persoană se poate recenza o singură dată. Prin completarea online nu mai este nevoie de vizita recenzorului.

Se urmărește obținerea unui procent cât mai ridicat în ceea ce privește autorecenzarea online

Persoanele salariate care se autorecenzează (își completează online chestionarul de recensământ) primesc de la angajator o zi liberă, indiferent dacă lucrează în mediul public sau privat.

Pentru cei care au nevoie de suport în ceea ce privește autorecenzarea este disponibilă autorecenzarea asistată, adică

acțiunea prin care înregistrarea informațiilor cuprinse în programul de observare al recensământului pentru o anumită unitate statistică este efectuată de către persoana însăși, cu sprijinul unui recenzor. Persoanele care au nevoie de acest sprijin pot apela la punctele de asistență ale primăriilor, unde vor primi îndrumare cu privire la autorecenzare.

Pot apela la autorecenzarea asistată toate persoanele care au nevoie. Aceste persoane pot fi cele care nu au acces la internet și/sau dispozitive pentru a completa online chestionarul de recenzare sau cele care nu posedă competențele digitale necesare autorecenzării online.

Primăria Arad a demarat procesul de selecție și instruire a recenzorilor înscriși și vor fi deschise centre pentru autorecenzarea asistată în mai multe locații din municipiu.

Cum se obține accesul la chestionarul online pentru autorecenzare 

Pas 1: se accesează site-ul recensământului (www.recensamantromania.ro), se apasă butonul „Platformă autorecenzare” unde se deschide formularul de preînregistrare. Acesta trebuie completat prin înscrierea tuturor membrilor aceleiași gospodării care locuiesc la adresa respectivă. Se completează adresa reședinței obișnuite și CNP-urile și adresele de e-mail la care fiecare dorește să își primească link-ul către propriul chestionar de recensământ

Pas 2: Fiecare membru al gospodăriei primește la adresa de e-mail indicată în formularul de preînregistrare propriul chestionar de recensământ

Pas 3: Fiecare intră pe link-ul primit prin e-mail și i se deschide propriul chestionar unde începe să completeze răspunsurile.

Important! Cei care refuză recenzarea pot fi amendați conform legii

Recensământul este o datorie cetățenească și este în beneficiul tuturor. Cooperarea fiecărui cetățean este esențială pentru buna desfășurare a recensământului (RPL2021).

Prin urmare, refuzul de a oferi informații sau furnizarea de date incomplete sau eronate în cadrul procesului de recenzare constituie contravenții care pot fi sancționate cu amendă între 1.000 și 3.000 lei.

Cu toate acestea, bine este ca fiecare dintre noi să înțelegem faptul că a completa chestionarul de recensământ (prin autorecenzare sau prin răspunsuri oferite recenzorului) este o îndatorire civică, o responsabilitate față de comunitatea în care trăim.

Toate detaliile despre procedura și pașii de urmat pot fi consultate pe pagina recensamantromaania.ro 
***
Recensământul populației și locuințelor se desfășoară în trei etape:

• 1 februarie – 13 martie 2022: Preluare date din surse administrative şi popularea bazei de date RPL2021;

• 14 martie – 15 mai 2022: Autorecenzare;

• 16 mai – 17 iulie 2022: Colectare a datelor de către recenzori, prin interviuri faţă în faţă (înregistrarea datelor în chestionarul electronic, cu ajutorul tabletelor).

Elemente de noutate ale actualului Recensământ al populației și locuințelor (RPL2021) sunt:

• 100% informatizat în etapele de culegere și prelucrare a datelor;
• posibilitatea autorecenzării – premieră în statistica românească;
• recenzare prin interviu, cu înregistrarea datelor pe tablete, de către un recenzor;
• autorecenzarea se va putea realiza de pe orice telefon mobil tip smartphone, pe tabletă, laptop sau PC;
• chestionarul pentru autorecenzare – disponibil în limba română și în limbile minorităților naţionale precum și în limba engleză.

Institutul Național de Statistică beneficiază de sprijinul tehnic și operațional al Serviciului de Telecomunicații Speciale, care se va implica în buna funcționare a întregului proces de recenzare în cadrul Recensământului.

Informațiile colectate vor fi prelucrate în conformitate cu legislația în vigoare privind protecția datelor cu caracter personal (Regulamentul UE nr.679/2016) și anonimizate imediat după intrarea în sistem.

Începând cu anul 2021, în toate statele membre U.E. se realizează Recensământul populației și locuințelor în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 763/2008 al Parlamentului European și al Consiliului privind recensământul populației și al locuințelor și cu regulamentele de implementare corespunzătoare.

În România, Recensământul populației și locuințelor se va desfășura potrivit prevederilor Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 19/2020 privind organizarea și desfășurarea Recensământului populației și locuințelor din România în anul 2021, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 178/2020, cu modificările și completările ulterioare.

Categorie: Administrație
Etichete: autorecenzare, autorecenzare asistată, recensământ populație și locuințe 2021
Distribuie:
Articolul anterior
Mihai Fifor: Primăria Arad trebuie să se implice urgent în acordarea de sprijin pentru refugiații din Ucraina
Articolul următor
Frații Charlene și Sean Lieberwirth din Wiesbaden (Germania) sunt invitații speciali ai primei seri a Tribunei Tinerelor Talente de la Filarmonică

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie