ATITUDINI ȘI CONFESIUNI (I): DESPRE VALORILE CONTEMPORANE ALE ARADULUI

ilica anton
Distribuie:

 

În prezentarea volumului „Atitudini și confesiuni”. Publicistică (Editura Palimpsest, București, 2022, 388 pagini), ne vom referi la trei domenii:

La profilurile acelor oameni care au întreținut pentru Arad aura trebuinței neuitării, pentru faptele lor intelectuale, culturale și civice (I),
atitudinea fermă, corectă, exigentă și responsabilă față de plagiat, întreținut în jurul Universității Aurel Vlaicu, prin faptele demonstrate la nivel național, de către chiar actualul rector de trei mandate al universității (II),
precum și o altă atitudine confesivă referitoare la intersecția neobosită a autoarei cu lumea teatrului, devenind critic al scenei și actorilor care consumă aplauze și sădesc comportamente în lirismul liniștitor al sufletelor dedate cu arome fermecătoare de estetic (III).

ATITUDINI ȘI CONFESIUNI I: DESPRE VALORILE CONTEMPORANE ALE ARADULUI

Publicistica d. Lizica MIHUȚ din volumul Atitudini și confesiuni este scrisă în perioada 15 sept 2015 – 7 martie 2022, deci șase ani și jumătate ani, convertind articolele de presă în carte de bibliotecă, elegant tipărită și ales structurată în răsuflări de-o clipă despre ceea ce rezonează în urbea noastră, în domeniul teatrului, bisericii, învățământului și… al dialogurilor româno-chineze la Arad.

Un capitol frumos, poate cel mai luminat al volumului, se intitulează „Arădeni ce nu trebuie uitați”, anticipat de patru superbe „Evocări reverențiale”.

Evocările … sunt „confesiuni” despre ilustre patru personalități naționale: Patriarhul DANIEL, acad. poet Ștefan Augustin DOINAȘ, acad. Ioan DUMITRACHE și ministrul educației, prof. Daniel FUNERIU, invitați ai Universității Aurel Vlaicu din Arad, cărora li s-au decernat titlul de Doctor Honoris Causa.

Calitatea de portretist al autoarei „confesiunilor” este remarcabilă, prin esențializarea însușirilor … reverențiale prin evocări înălțătoare.

Patriarhului DANIEL îi identifică „dimensiunea liturgică și misionară, științifică și publicistică, filantropică și socială, precum și vocația monahală”.

Preafericitul e întemeietorul „învățământului teologic modern”, a înființat 250 de noi biserici, inclusiv Catedrala Neamului, și a restaurat 600 biserici, a pus temelia pentru 70 de mănăstiri, spitale și centre de diagnostic, apoi a dat ortodoxiei televiziune, editură, ziar, încurajând clerul să-i urmeze modelul de a scrie și a participa la congrese (până în 2007).

Încheie aprecierea pentru înaltul Patriarh cu fascinație și profundă admirație: „un om excepțional”, inteligent, erudit, poliglot, cu umor subtil și pilduitor, generos, necruțător cu duplicitarii și ipocriții, dar bonom și drept, un om superior … prin calități umane” (p. 17).

Concluzia: Patriarhul DANIEL „va rămâne în istorie ca o personalitate de anvergură, unică, providențială pentru contemporaneitate”.

Poetul Ștefan Augustin DOINAȘ „plânse profund interiorizat”,

atunci când asistă la lecția profesorului Ursu PASCU, de la Colegiul Național „Moise Nicoară”, despre „Mistrețul cu colți de argint”, una dintre „cele mai frumoase poeme ale literaturii române”.

Academicianul Ioan DUMITRACHE,

prof. univ. emerit, dr. ing., demnitar în ministerul, cercetător, este portretizat ca „un dascăl de vocație”, cu înaltă competență și ținută profesională”, model de „verticalitate și corectitudine”, „om de caracter”, „reper de performanță științifică”, fiind apreciat drept „om providențial pentru România academică” de astăzi.

Daniel FUNERIU, fostul ministru al educației naționale,

face parte din categoria „personalităților de excepție” (subliniat L. M.), având înzestrarea unei „inteligențe excepționale”. Dispune de „o carte de vizită de top științific internațional”.

D. Funeriu a fost un ministru cu o „anvergură intelectuală”, excelând prin pragmatism, viziune, voința de a moderniza și europeniza învățământul românesc. Autoarea Confesiunii punctează în mod sintetic și relevant 14 dimensiuni efective ale implicării lui Daniel Funeriu pentru reașezarea școlii românești în standardele reale de calitate.

Viziunea acestuia îl recomandă pentru a conduce educația și învățământul românesc în zona ”priorității naționale și a „României educate”.

„Careul de ași” este însoțit de „arădeni ce nu trebuie uitați”, prin încropirea unor profiluri „de ieri și de azi”.

Șirul celor 38 de aleși începe cu un fost rector al UAV, profesorul și economistul nativ arădean, Dimitrie CAMENIȚĂ, care a venit, la întâia chemare, la Arad dintr-o virtuoasă universitate bucureșteană pentru a sprijini consolidarea învățământului superior din orașul său natal.

Atunci, la începuturi, Universitatea avea nevoie de modele, iar D. Cameniță a fost „reper academic și uman”, la care „ne raportăm cu admirație și respect”.

„Profilurile” sunt rânduite în ordinea alfabetică.

Pentru pictorul Adriana CHIRIȚĂ vocația a fost „o formă de existență”, Ovidiu CORNEA avea două obsesii, pe care autoarea le accentuează („drama ratării și pericolul ridicolului”), dar a fost „cel mai bun director de teatru pe care l-a avut Aradul”.

Medicul dr. Corina CRIȘAN dispune de „o pregătire intelectuală și formare profesională de top”., fiind apreciată ca femeie puternică, având „verticalitate morală” și spirit de „loialitate”.

Urmează arhitectul Miloș CRISTEA (personalitate proteică a Aradului), Silvia DEMIAN („a condus epoca de strălucire a liceului arădean de artă”), Gheorghe FALCĂ (”il principe”, omul care elaborează strategia pentru astăzi și pentru mâine în filiala Arad a partidului”), Onoriu FELEA (autorul unui spectacol dans – IRENNE – cu un succes special), Mihai FIFOR (un omagiu dedicat OMULUI din spatele ierarhiilor publice),

Dorin FRANDEȘ („elegant și discret, sobru și profund”), Radu HOMESCU („o biografie științifică și culturală de excepție”), Anton ILICA, Michael IOVIN (om care își iubește la fel de mult țara de obârșie – România – și țara de adopție – America – profund atașat Aradului),

Elena LĂSLEAN (moda înseamnă ELLIS), Zoltan LOVAS (actor cu o capacitate de comunicare cu oamenii, riguros și profund), Horia MEDELEANU (nonconformist, înflăcărat, senior și cărturar al Aradului),

Mirela MUREȘAN (inteligentă, riguroasă, necruțătoare, tobă de carte, profesor de literatură românească), dr. Dana OLAR (medic pneumolog, competent profesional, cinstit și corect, iubitor de oameni, „a crezut – și crede – în valori”), Ovidiu OLARIU (natural, meticulos, intelectual rasat, incomod pentru superficiali, dar profund”, așteptându-i „o operă de anvergură, aflată în manuscris”),

Alexandru ROZ (istoric remarcabil, rigurozitate și logică impecabilă în discurs, profesor pe care L. M. îl recompensează „cu o imensă admirație”), Cecilia SÎEGHIE (tânără cercetătoare curajoasă, încăpățânată, dar generoasă, sinceră și devotată, „un Om frumos pe dinăuntru”), Dumitru ȘERBAN (sculptor de mare succes, generos, manager de vocație),

Mirela VALEA (pregătire temeinică în contabilitate, înzestrată cu seriozitate, rigoare, echilibru, demnitate), Andreea WEISL – SHAW (doctor în literatura medievală spaniolă, profesor la Cambridge, poliglotă cu apetență pentru cultură…”).

S-a întins destul de mult această prezentare a arădenilor ce merită să intre în neuitare. Cât de mult ar fi e totuși puțin față de valorile pe care le cultivă și le reprezintă pentru Arad.

Grupul CON BRIO

este alcătuit din Liliana BRAN, universitar și director al Școlii Postliceale Sanitare, realizând mărturisiri despre momentele satisfăcătoare ale profesiei;

Diana CHIȚOIU, avocat, care își dezvăluie întâlnirile sale admirabile cu oameni excepționali; Tabita CRISTEA, manager, una dintre cele șapte doamne de succes în domeniul lor de activitate;

Ana-Maria DRAGOȘ, președinte Con-Brio, abandonând actoria pentru „lumea afacerilor”, oferind servicii de consultanță în diferite domenii;

Aureliana MAN, inspector financiar cu doctoratul în economie, pasionată de etica profesională a funcționarului public din domeniul fiscal;

Ramona PANTEA, jurist și psiholog clinician, psihoterapeut, având aleanuri poetice;

Viorica POPESCU, avocat, Lia Alb, ca scriitor, membră a Uniunii Scriitorilor din România, excelând în romanele Senioria țărănească, Maica Anghelina, Pădurea din Biserică, Pași pierduți și Cimitirul istoriei.

Atâtea personalități puse sub formă iconică într-un capitol

presupune capacitate de sinteză, de esențializare, dar și opinii ferme, creionate cu hotărâre și prețuire pentru dreptate și adevăr.

Lizica MIHUȚ realizează portretul unui contingent de intelectuali, care au dinamizat viața publică, socială, culturală și civică a Aradului, au construit durabil în domeniul lor și au dovedit atașament pentru evoluția orașului nostru natal sau adoptat.

Este un capitol luminos și fermecător, care se citește cu plăcerea cu care au fost scrise eseurile despre oamenii din jurul nostru.

Autoarea topește în fiecare profil prețuire și iubire, respect și considerație. Scrisul său în aceste „Confesiuni…” are șansa de a se bucura, fiind „chemat să lumineze ochii” fericiți de a realiza confesiuni calde, iubitoare, seducătoare prin ceea ce spune despre semenii noștri.

În acest capitol, rezonează o vibrație umanistă deplină, de prietenie împărtășită, o terapie a dragostei față de confratele virtuos, care a ademenit interesul și a oferit bucuria de a alcătui, împreună cu tine, insula de frumusețe a grupului de arădeni.

Ca cititor, rămânem cu credința că EI merită cu adevărat admirația noastră, precum și profilurile aurite pentru neuitare. Ceea ce realizează cu stilul său inconfundabil publicista Lizica MIHUȚ.

Categorie: Opinii
Etichete: Lizica Mihuț, valorile contemporane ale Aradului, „ATITUDINI și CONFESIUNI”
Distribuie:
Articolul anterior
Prof. dr. Lizica Mihuț își lansează joi, în Sala „Ferdinand”, a 29-a carte – „Atitudini și confesiuni”
Articolul următor
Deschiderea Expoziției „Memories of blue” va avea loc vineri, la Muzeul de Artă Arad

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

virgil florea

Subgenerația

Mai mult ca sigur acesta este subiectul despre care îmi este cel mai greu să scriu. Războiale s-au purtat în general cu militari. Soldați, oameni tineri capabili de eforturi și…
florin remetan

[Profile în câteva linii] FLORIN REMEȚAN

Nereușind să-i găsesc CV-ul, întreb un important ziarist din presa arădeană despre studiile lui FLORIN REMEȚAN și aflu că „nu prea are studii”. Cum nicicând nu consider suficientă doar o…
virgil florea

Nu veți reuși…

Să stricați tot… Și știți de ce? Pentru că noi ne încăpățânăm să trăim. Care noi? Cei care mai știm ce înseamnă normalul și bunacuviință. Ați încercat să ne omorâți…
teodor caciora

[Profile în câteva linii] TEODOR CACIORA

Compozitor, profesor universitar doctor, dirijor, organist, pianist, producător, TEODOR CACIORA constituie o personalitate complexă, pentru care muzica nu este numai o profesie, în sine, ci un MOD DE EXISTENȚĂ. A…