Au migranții covid? Poliţia de Frontieră: „Peste 10.000 de persoane au fost depistate încercând să treacă fraudulos frontiera în ultimul an. Aceștia sunt din Afganistan, Siria, Irak, Turcia, Maroc, Algeria, Pakistan, Bangladesh şi Somalia. Doar DSP poate comunica numărul de teste COVID19 efectuate”

imigranti
Distribuie:

 

Fiind curioși să aflăm cum se gestionează măsurile împotriva răspândirii Covid19 în cazul  migranților, dacă sunt testați și câți au fost depistați pozitiv, am transmis un set de întrebări către Poliția de Frontieră. Din răspunsul primit, reiese faptul că această categorie de persoane nu este testată de către această instituție și am fost redirecționați cu întrebările către DSP, singura instituție care poate furniza aceste informațiiRăspunsul DSP Arad nu ne-a parvenit încă (vom reveni în măsura în care ni se va răspunde).

În ultimul an de pandemie, Poliția de Frontieră a depistat un număr de 10.586 de cetăţeni străini care au încercat să treacă ilegal frontiera, din care 6.658 pe sensul de intrare în ţară şi 3.928 pe sensul de ieşire, mare parte dintre ei acţionând ilegal la frontieră organizaţi în grupuri de migranţi, cu sprijinul a 363 de facilitatori, cetăţeni români şi străini.

În perioada 01.04.2020 – 13.04.2021, la frontiera româno – sârbă au fost depistaţi 7.883 cetăţeni străini în tentativă / trecere ilegală a frontierei de stat care au acţionat pe sensul de intrare în ţară, dinspre Serbia în România, iar la nivelul frontierei româno – ungare, au fost depistaţi 5.402 cetăţeni străini, care au acţionat pe sensul de ieşire din ţară mare parte dintre aceştia fiind în procedura de azil sau au intrat legal în România în baza unor vize eliberate în scop de muncă sau studii.

 

Răspunsul Poliției de Frontieră:

„ În referire la cererea dumneavoastră din data de 13.04.2021, primită şi înregistrată cu nr. 306.048 din 15.04.2021, formulată în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, Centrul de Informare şi Relaţii Publice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, după consultarea structurii de specialitate, este abilitat să vă informeze următoarele:

Poliţia de Frontieră Română este instituţia specializată a statului care are ca principale atribuţii supravegherea şi controlul trecerii frontierei de stat, prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale şi a faptelor specifice criminalităţii transfrontaliere săvârşite în zona de competenţă.

O analiză în ceea ce priveşte migraţia ilegală indică faptul că, tara noastră rămâne, în continuare, o zonă de tranzit pentru migranţii ilegali, în drumul acestora spre statele din vestul Europei.

Pentru prevenirea şi combaterea fenomenului migraţionist, Poliţia de Frontieră Română întreprinde măsurile necesare pentru organizarea şi desfăşurarea unui control eficient al persoanelor aflate/depistate în zonele de competenţă.

Astfel, în anul 2020, pe linia migraţiei ilegale la nivelul întregii ţări, poliţiştii de frontieră au depistat în zona de competenţă 10.586 de cetăţeni străini care au încercat să treacă ilegal frontiera, din care 6.658 pe sensul de intrare în ţară şi 3.928 pe sensul de ieşire, mare parte dintre ei acţionând ilegal la frontieră
organizaţi în grupuri de migranţi, cu sprijinul a 363 de facilitatori, cetăţeni români şi străini.

Totodată, în perioada la care faceţi referire în solicitarea dumneavoastră, 01.04.2020 – 13.04.2021, la frontiera româno – sârbă au fost depistaţi 7.883 cetăţeni străini în tentativă / trecere ilegală a frontierei de stat care au acţionat pe sensul de intrare în ţară, dinspre Serbia în România, iar la nivelul frontierei româno – ungare, au fost depistaţi 5.402 cetăţeni străini, care au acţionat pe sensul de ieşire din ţară mare parte dintre aceştia fiind în procedura de azil sau au intrat legal în România în baza unor vize eliberate în scop de muncă sau studii.

Modalităţile cele mai des întâlnite prin care aceştia încearcă să treacă ilegal frontiera sunt:
– tentativa de trecere ilegală la frontiera „verde”;
– ascunderea în mijloace de transport;
– folosindu-se de documente de călătorie și vize false, substituire de persoană, evitarea controlului de frontieră etc.

În ceea ce priveşte naţionalitatea persoanelor depistate în tentativă de trecere ilegală a frontierei, se constată că cei mai mulţi provin din următoarele ţări: Afganistan, Siria, Irak, Turcia, Maroc, Algeria, Pakistan, Bangladesh şi Somalia.

Poliţiştii de frontieră care îşi desfăşoară în mod curent activitatea în zona de competenţă derulează acţiuni preventive, în sistem integrat, cu reprezentanţi ai celorlalte structuri M.A.I.

Astfel, având în vedere actualul context pandemic determinat de Covid 19, dacă se constată că cetăţenii străini depistaţi actionand illegal la frontieră au sosit dintr-o țară care se află pe lista galbenă (adică țări/zone/teritorii de risc epidemiologic pentru care se instituie măsura carantinei), se solicită efectuarea triajului epidemiologic. Direcțiile pentru Sănătate Publică judeţene dispun carantinarea persoanelor, iar autoritățile publice locale stabilesc spațiile instituite ca centre de carantinare pentru cetăţenii străini.

Prin urmare, Directiile pentru Sănătate Publică sunt competente a vă furniza date cu privire la numărul cetăţenilor străini testaţi pentru Covid-19, modul în care s-a procedat cu privire la persoanele depistate pozitiv, instituţia noastră nedispunând de astfel de date.

În ceea ce priveşte migraţia ilegală, în continuare situaţia este atent monitorizată, atât la nivel naţional, cât şi la nivel european, fiind menţinute, progresiv, măsurile dispuse pentru creşterea capacităţii operative în zona de
competenţă, la graniţa de sud si sud-vest, în funcţie de dinamica situaţiei operative.

Cu stimă,
Structura responsabilă cu implementarea Legii 544/2001, Centrul de Informare şi Relaţii Publice din cadrul I.G.P.F”

 

O solicitare a fost transmisă și către DSP Arad pentru a afla câte persoane din categoria celor care au fost depistate de către Poliția de Frontieră au fost testate, câte au fost depistate pozitiv și cum s-a procedat în cazul lor. Răspunsul DSP Arad nu ne-a parvenit încă (vom reveni în măsura în care ni se va răspunde)

1.În perioada 01.04.2020 – 13.04.2021, câte persoane care au trecut fraudulos frontiera și au fost depistate la granița de Vest a României (cu raportare la răspunsul transmis de către Poliția de frontieră pe care-l atașăm) au fost testate SARS COV2.

2.Dacă au fost testate, câte au fost depistate pozitiv și cum s-a procedat în cazul lor (unde au fost izolate, dacă li s-a administrat tratament, ce formă de manifestare a bolii au avut).

3.Dacă au existat cazuri de deces printre aceștia din cauza SARS COV 2 și cum s-a procedat în acest caz.

 

Primăria Arad a răspuns la acea dată (vezi articol asociat) că în perioada 01.04.2020 – 12.04.2021, doar 9 persoane beneficiare ale serviciilor sociale au fost suspecte de Covid și doar 6 au fost și confirmate. Toate cele 6 persoane au fost tratate și nu s-a înregistrat niciun deces.

 

Articol asociat:

De ce persoanele fără adăpost și migranții nu au Covid? Pentru că nu au televizor!

 

Foto: Google

 

Categorie: Investigații
Etichete: covid 19, granite, migranti, politia de frontiera, teste covid 19, trecere ilegală a frontierei
Distribuie:
Articolul anterior
Confruntare IMPORTANTĂ pentru locul doi în play-out
Articolul următor
Echipa Facultății de Drept a Universității de Vest din Timișoara a ocupat locul al treilea la Hexagonul Facultăților de Drept 2021
Bagă un „16”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

florin malița - condamnații

[ACTUALIZARE 14] Florin Malița este un infractor condamnat cu ROST… în sensul filosofic al termenului. Într-un interviu-eveniment, fostul „copil-problemă” al lumii interlope arădene, ne explică cum PUȘCĂRIA poate fi o FACULTATE DE AUTODISCIPLINĂ

Interviul acordat de Florin Malița – fostul „copil-problemă” al lumii interlope arădene, actualmente guru de pușcărie – jurnalistei Adriana Stoicescu pentru postul B1 TV în cardul emisiunii CONDAMNAȚII  (premiate de Asociația…
dosare

[ACTUALIZARE 6] Odiseea corupției din Justiția arădeană în cazul jafului imobiliar continuă: SCRISOARE DESCHISĂ adresată Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Timișoara în cazul Viorica Ichim vs fostul judecător Ioana Popescu & întregul grup infracțional organizat

N. RED: și ACTUALIZAREA nr.6 a acestui articol reprezintă exclusiv TEXTUL AUTOAREI – Viorica Ichim. Oricine dintre cei vizați de acuzațiile cititoarei noastre dorește să își exprime opinia / poziția…