[AVANCRONICĂ] „Dansând cu mine” – o provocare literară cu demoni, nostalgie, realități paralele și vis

 

Cred că îţi trebuie curaj ca să scrii. Poate şi puţină inconştienţă, puţină nebunie şi mult nerv. Într-o perioadă plină de înşiruitori de cuvinte, actul creator adevărat devine o naştere cu complicaţii. Devine tot mai greu să găseşti acea scânteie reală, a visului nedomesticit. Tocmai de aceea, şi cu atât mai mult, mă bucură că am găsit aşa ceva.

Nu sut cel mai în măsură să fac aprecieri pozitive. Ca şef suprem al departamentului insulte, mă găsesc în situaţia cel puţin peculiară de a face o cronică literară pozitivă. Nu seropozitivă, cum s-ar aştepta cei care s-au obişnuit cu tăişurile mele. E vorba de cartea Roxanei Lucan, carte pe care a avut amabilitatea şi curajul de a mi-o dărui cu două săptămâni înainte de lansare. Care, a propos, va avea loc vineri, 22 iulie, la opt jumate seara, la clubul Activ.

Am citit de trei ori cartea, în primul rând ca să mă asigur că e pe bune. Pentru că e un mare pas înainte în scriitura arădeană. Muzical, o asimilez unui album de Tricky. Are flow, muzicalitate, are suflet şi are vână. E proză, dar e multă poezie înăuntru. E uşor de citit, cu toate că are adâncimi pe care le întâlnesc foarte rar, în această realitate plină de forme fără fond. Cartea arată bine şi se citeşte asemenea. E ca o răsuflare proaspătă a unui muribund. Te lasă să joci cu proprii tăi demoni şi îţi adaugă, gradual, demonii scriitoarei. Pentru că despre demoni e vorba, despre nostalgie, despre realităţi paralele, dragoste, pierdere, vis şi multe, multe altele, într-o întrepătrundere care mi-a adus aminte de un Llosa la început de drum. Sau de un Casares neliniştit.

Cred, sincer, că Roxana Lucan va deveni unul dintre numele cu care Aradul se va mândri. Sper ca, şi de data asta, să am dreptate.

……………………………………………………………

Anunțul de pe pagina de facebook dedicată evenimentului:

Muzică, pictură, creație şi literatură. Toate într-un eveniment la ceas de seară!
Vă aşteptăm vineri 22 iulie, ora 20:30, la piscina de la Activ Club la lansarea volumului ,,Dasând cu mine” semnat de Roxana Lucan.
Pentru că ,,arta spală de pe suflet praful vieții de zi cu zi” (Pablo Picasso).
Info & booking  0756285621.
Intrare libera pe bază de rezervare.

 

 

Facebook Comments Box

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.
I accept the Privacy Policy