PLEDOARII

Avem o Poliție Locală. Cum o curățăm?

 

Adevărul e că să fii ziarist, e o chestie. Trebuie să ai cultură generală, să fi citit ceva la viața ta, să ai fler, nas de detectiv, bile la cârnați când te iei de mai-marii zilei, inteligență peste medie și talent la scris. De ce credeți că în Arad, ca peste tot de altfel, ziariștii sunt mai rari decât polițiștii locali? Ai nevoie de niște talente să pui semnătura pe un articol care poate dărâma o carieră. Ca polițist local, mare brânză nu trebuie să știi decât să te legi la șireturi.

De unde dracu mi se trage comparația asta, absolut aiurea, între ziariști și păduchii, pardon, polițiștii locali? Păi mi se trage de la accidentul de azi. Un tramvai a lovit o copilă de 12 ani în față la Teatru. Merg și io, ca tot omul de presă, să îmi fac documentarea la locul faptei. Ajung după ProTV și Digi24, care deja filmau de zor evenimentul nefericit. Bă, se plimbau ăia de la Pro și Digi pe lângă tramvai, își luau cadrele cele mai faine, ce să mai zic… profesioniști. Vin și io, ziaristul păcii de la Critic Arad, să înfăptuiesc două -trei poze mai de doamne-ajută când, zbang!, intră în scenă Poliția Locală! Poliția Locală, pe numele ei Cristian  Milorad  Țigu, agent de agent. Care agent lasă Pro-ul și Digi-ul acolo, la trei metri de victimă, să îi fure ultima rasuflare dacă se poate, dar mă mătrășește pe mine din zonă ,de parcă io nu aș fi din presă. Cum încercam să fac o poză, cum apărea Garcea Țigu cu indicațiile. La un moment dat nici nu mai știam cine e și ce vrea. Se comporta mai degrabă ca un chelner care plasează clienții la mese în birt, decât ca un brav polițist local. Iar din toată hărmălaia aia de ziariști care au ajuns la locul faptei, el numai cu noi, cei de la Critic, avea treabă. Bine că au intervenit băieții de la Poliția aia mare, adică aia adevărată, că altfel nici Ambulanța nu avea voie să se apropie de victimă.

Termin cu treaba și ajung acasă. Îmi spun că nu are rost să îmi pun mintea cu toți proștii. Când aflu cine e Garcea Țigu. Mai țineți minte cazul cu cântărețul stradal amendat de Poliția Locală din cinci în cinci minute? Ăla e Țigu, fraților! Genul de țăran de Felnac care dacă primește bani și țoale de la stat se crede încoronat.

Problema nu ține neapărat de Țigu lui pește prăjit! Ține de Poliția Locală în ansamblul ei. Pentru că interfața dintre Poliția Locală și plătitorii de taxe sunt oameni ca Țigu! Nu ăia de la birouri, nu șefii, ci agenții de pe stradă. Niște exemplare pe care atunci când le vezi, nu știi dacă să te apuce mila, scârba sau revolta. Imaginea Poliției Locale în mentalul public e varză. Vedem și cauza. Problema e că de la acești amărâți îmbrăcați pe banii statului și hrăniți din taxele și impozitele noastre ne așteptăm la mai multe năzbâtii decât datul în stambă pe gratis, de ochii lumii.

Prin urbe circulă zvonuri. Vorba regretatului Mișu Popovici: Aradul e o Micălacă mai mare. Strănuți în Vlaicu și se aude în centru. Știm tot, despre toți. Dar uneori ne facem că nu auzim. Una dintre experiențele care m-au lăsat mască a fost atunci când, așteptând pe cineva să vină din Germania, am văzut cu ochii mei cum angajați ai Poliției Locale așteptau să coboare din autocare românii întorși de la muncă în străinătate și le cereau la control actele de la fostul loc de muncă. De parcă asta e treaba Poliției Locale, să verifice cât de legal sau nu lucrează conaționalii noștri afară. Inutil să vă mai spun că toată povestea asta miroase a schemă de făcut banii negri. Să mai pomenim de faptul că mai mulți transportatori mari din Arad au adunat deja dovezi despre modul în care sunt terorizați de aceeași angajați ai acestei minunate instituții? Că Poliția Locală Arad a mai organizat, din bani publici, normal, campanii electorale pentru anumiți parlamentari actuali, se știe deja. Poliția Locală, se vede treaba, face orice, dar numai ordine, nu!

Nu credeți că ar fi nevoie de dat cu mătura prin această instituție? Nimeni nu spune că trebuie desființată. Dar de o reorganizare, tot e nevoie. Pentru că altfel nu vom mai avea voie nici să strănutăm pe stradă fără permisiunea unor agenți precum Garcea Țigu, de la Felnac… două puncte.

Cristian Titca, 11 ianuarie 2018 6:51

politist_local