Beliu, Gurahonț și Săvârșin vor deveni „super-comune”, urmare a unei legi privind reclasificarea localităților în România

 

O nouă unitate administrativ-teritorială ar putea apărea in România – scrie hotnews.ro preluând un comunicat al Guvernului. Un proiect de lege privind reclasificarea localităților propune înființarea a 183 de comune poli-regionali. Aceste localități, practic un fel de „super-comune”, au rol de servire intercomunală la nivelul zonelor lipsite de orașe pe o distanță de minim 25 km. Proiectul de lege stipulează că dezvoltarea acestor localități este sprijiită de Guvern inclusiv prin reabilitarea infrastructurii de transport, tehnico-edilitară și socio-culturală.

La nivelul județului Arad, conform acestui proiect vom avea trei super-comune: Beliu, Gurahonț, Săvârșin.

Dacă inițiativa legislativă va găsi susținere în Parlament, comunele din România vor fi împărțite în două categorii: comune poli-regionali și alte comune. Aceste comune poli-regionali, un fel de super-comune, au fost deja selectate de Guvern.

Ce deosebește „super-comunele” de comunele simple? Sunt localități cu rol de „loc central” în județe care pot prelua servicii cu rol teritorial în sănătate, educație, cultură, comerț și servicii. Ele vor avea o populație de minim 2.000 locuitori. În desemnarea drept comună – pol  au fost luați în calcul mai mulți factori: rata migrației temporare a populației, rata medie anuală de creștere a populației, volumul populației, accesibilitatea rutieră și feroviară, ponderea persoanelor cu studii superioare sau mărimea medie a exploatațiilor agricole.

Aici vezi lista cu noile super-comune din România

Facebook Comments Box
Despre Critic Arad Articolele 6540
Cotidian din Arad cu prima aparitie in 8 aprilie, 2016, cuprinzând știri, reportaje, investigații de presa, opinii, pamflete, sport si publicitate

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.
I accept the Privacy Policy