luni, februarie 6, 2023

Bibi poate sărbători de azi. Mâine îi va fi aprobat bugetul

 

Primarul Călin Bibarț și-a rezolvat aprobarea în CLM a primului său buget planificat în calitatea sa de primar plin al Aradului. Astăzi a anunțat în cadrul unei conferințe de presă faptul că „s-a ajuns la un acord pe buget”, adică s-a asigurat de voturile consilierilor locali ai partidelor care puteau să-i pună piedici, UDMR, PMP și USR PLUS.

USR PLUS a făcut valuri formale în ultimele zile cu privire la niște capitole din buget și mimând o oarecare condiționare în cazul în care nu vor fi acceptate – un joc de imagine la nivel mic, pe modelul celui din coaliția de guvernare iscat o dată cu demiterea lui Vlad Voiculescu de la Ministerul Sănătății, o hârjoneală politică cu PNL și atât.

Cu UDMR n-ar fi fost oricum nicio problemă (mai ales cu fostul viceprimar, Levente Bognar în poziție de consilier local acum), iar cu PMP (Cristian Galea) sunt de notorietate blaturile.

Consilierii PSD nu contează numeric. Conform art. 139 alin 3 din Codul Administrativ, hotărârile privind bugetul local se adoptă cu majoritatea absolută a consilierilor locali în funcție, adică cu primul număr natural strict mai mare decât jumătate din totalul membrilor în funcție.

***

[COMUNICAT DE PRESĂ – PRIMĂRIA ARAD]

Acord pe Buget

„Apreciez faptul că alături de PNL s-au aliat, pentru binele Aradului şi reprezentanţii PMP, UDMR, USR-PLUS. Am demonstrat că dincolo de politică poate exista şi colaborare pentru susținerea  proiectelor şi a unui buget echilibrat” a declarat primarul Călin Bibarț în conferința de presă susținută joi, 15 aprilie 2021, alături de  viceprimarul Lazăr Faur și  consilierii Levente Bognar (UDMR),  Cristian Galea (PMP), Florin Stana și Codrin Vlad (USR-Plus).

Aflat pe ordinea de zi a ședinței de mâine a Consiliului Local Municipal, Bugetul General de Venituri și Cheltuieli pentru anul 2021 are toate șansele să fie aprobat, însă cu anumite amendamente prin care se vor suplimenta bugetele pentru cultură și reabilitarea clădirilor istorice din municipiu. Vor fi alocați bani pentru documentațiile necesare construirii unui nou spital municipal dar și pentru cele necesare accesării fondurilor  europene destinate reabilitării unităților de învățământ. Nu în ultimul rând au fost modificate prin amendamente, bugetele pentru investiții, reparații străzi și amenajare/revitalizare spații verzi.

„După parcurgerea pașilor procedurali, respectiv după dezbaterea publică a bugetului, am avut împreună cu domnul viceprimar mai multe întâlniri cu reprezentanții consilierilor din fiecare spectru politic reprezentat în consiliul local: USR-PLUS, UDMR, PSD, PMP și PNL. Am căutat punctele comune și am constatat că sunt unele asumate de fiecare partid politic. Am luat în analiză cele susținute doar de unele dintre părți,  s-a ajuns la un acord comun pornind de la principiul că bugetul, trebuie să fie aprobat, astfel încât de mâine să putem emite comenzi la lucrări, să putem da drumul la licitații și să avem un an cât de cât în parametri normali, deși suntem în pandemie și în criză. Sumele de bani rectificate le-am luat cu preponderență de la cheltuieli materiale.”, a declarat primarul Călin Bibarț.

***

[COMUNICAT DE PRESĂ – USR PLUS]

USR PLUS votează bugetul local cu anumite condiții

 

Consilierii USR PLUS au negociat o serie de condiții pentru a sprijini prin vot proiectul de buget propus de administrația locală. Responsabilitatea noastră este de a asigura banii necesari funcționării orașului și totodată de a pune în practică proiectele pentru care am fost aleși.

Florin Stana, consilier local USR PLUS: „În urma mai multor discuții purtate cu reprezentanții Primăriei și ai partidelor politice din Consiliu, am agreat o serie de modificări ale proiectului de buget. Mai mult, am solicitat și am obținut un angajament din partea executivului, de continuare pe viitor a alocărilor către proiectele susținute de USR PLUS.

Primul proiect solicitat și agreat este construirea unui nou spital municipal în Arad. Actuala clădire a Municipalului este veche de 200 de ani, improprie pentru actul medical și ne costă foarte mult, an de an. Perspectivele financiare sunt favorabile construirii acestui spital, în condițiile interesului Uniunii Europene și a Guvernului în infrastructura pentru sănătate. Pentru început, am convenit alocarea din bugetul local a 500.000 de lei, pentru partea de studii și documentație.

Un alt amendament solicitat de noi este creșterea fondul pentru repararea fațadelor. În lipsa unei implicări ferme a administrației locale, procesul de reabilitare a patrimoniului construit va continua să stagneze în Arad. În viziunea noastră, pentru a avea o zonă centrală cu care să ne putem mândri, atractivă pentru turiști, este necesară accelerarea intervenției, mergând până la repararea imobilelor din bani publici, cu recuperarea lor ulterioară. Am convenit alocarea suplimentară a 1 milion de lei acum și a încă 2 milioane în cursul anului.”

O a treia solicitare a fost alocarea de fonduri pentru repararea clădirilor școlilor tehnologice din municipiu.

Codrin Vlad, consilier local USR PLUS: „Până acum, principalele beneficiare au fost liceele teoretice aflate în centrul Aradului. Am agreat alocarea a 40.000 de lei pentru actualizarea documentației necesare reabilitării Liceului Tehnologic de Industrie Alimentară (Agricol), clădire monument istoric unde învață foarte mulți tineri arădeni. De asemenea, am agreat alocarea în cursul acestui an a fondurilor necesare efectuării lucrărilor și continuarea procesului în anii următori.

Nu în ultimul rând, am solicitat suplimentarea fondului de salarii al Filarmonicii, precum și un angajament ferm că nu va fi desființat corul sau posturi ale artiștilor. Am identificat deocamdată suma de 1 milion de lei, care va fi adăugată acum, cu promisiunea că se vor identifica soluții pentru viitor, inclusiv pe partea de management.”

Vom monitoriza administrația locală pentru a ne asigura că aceste alocări vor conduce la fapte și proiectele se vor realiza efectiv. Nu vom ignora nici restul componentelor bugetare, unde vom urmări o cheltuire rațională și cumpătată a banilor.

 

Articol asociat:

[ANUNŢ] Repartizarea excedentului bugetar aferent anului 2020 și Bugetul general al Aradului pentru 2021 se află la transparență. N-are rost… dar până în 9 aprilie pot fi depuse contestații [DOCUMENTE]

Ultimele Știri

Related news