marți, martie 28, 2023

Biblioteca Județeană Arad deține veritabile bijuterii ale tiparului. Iată un incunabul al unui „Doctor Subtilitis”, de la 1481

 

[COMUNICAT CJA]

Colecţia „Incunabule” / Cea mai veche carte de la Bibliotecă, tipărită în 1481

Colecţia de carte rară a Bibliotecii Judeţene are în componenţa ei şi câteva incunabule, volume realizate în perioada de început a tiparului, de la inventarea acestuia de către Johannes Guttemberg (cca 1455) şi până la anul 1500. Exponatele, incunabule religioase şi laice, sunt valoroase prin raritate, frumuseţe sau atelierul unde au fost imprimate.

Consiliul Judeţean Arad şi-a propus să vă prezinte săptămânal câte o astfel de carte-bijuterie, o incunabulă, parte din „zestrea” pe care Biblioteca Judeţeană „A. D. Xenopol” o deţine.

Cea mai veche carte din colecţia Bibliotecii Judeţene Arad, exemplar unicat în România este o culegere de texte teologice, tipărită în 1481, la Veneţia, volumul fiind scris de John (Johannes) Duns Scotus. Odată cu răspândirea tiparului, Veneţia a devenit capitala mondială a cărţii tipărite, aici activând până în anul 1500 cel puţin 150 de meşteri tipografi.

John (Johannes) Duns Scotus, denumit şi Doctor Subtilis, a fost un filozof şi teolog franciscan de orientare scolastică, activ în a doua jumătate a sec. al XIII-lea la Universităţile din Oxford, Cambridge şi Paris. Pe mormântul său, aflat în Biserica Minoriţilor din Köln, stă scris: Scotia me genuit. Anglia me suscepit. Gallia me docuit. Colonia me tenet („Scoţia m-a născut/ Anglia m-a primit/ Franţa m-a învăţat/ Köln-ul mă ţine”).

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!
Critic Arad
Critic Aradhttps://criticarad.ro/
Cotidian din Arad cu prima aparitie in 8 aprilie, 2016, cuprinzând știri, reportaje, investigații de presa, opinii, pamflete, sport si publicitate

Ultimele Știri

Related news