Buricul pământului

basil muresan
Distribuie:

 

Nu ştiu cum se face, dar nu mai scăpăm de obsesia geopolitică. Dacă în statele civilizate, deceniul opt al secolului trecut a adus, pe lângă dezinhibări şi libertinaj, o apetenţă la criticism în ceea ce priveşte geopolitizarea, la noi, de când ultimii doi președinți învârt la cârma reformei originale, am devenit maniaci cu poziţia noastră în lume.

Adevărul e că, foarte mult timp, genialii noştri conducători ne-au făcut să credem că suntem un fel de buric al pământului. Chiar dacă eram săraci, şi murdari, şi flămânzi, chiar dacă ne călăreau toate imperiile din jur sau de aiurea, noi aveam o importanţă capitală în structura lumii. Fără români, lumea s-ar fi dus de mult pe pustii, faptul că am fost aici a însemnat salvarea mapamondului. Cu sirenă şi halate albe.

Faza asta cu importanţa noastră poate fi privită, la un moment dat, ca o formă de supravieţuire. Pentru că toţi vecinii ne făceau poştă, trebuia să credem în ceva. Iar mândria de a fi foarte important, factor de stabilitate, insulă a latinităţii într-o mare slavă etc., repetată cu religiozitate, ne-a ajutat, fără îndoială, în anumite perioade istorice, să le zicem cheie.

Doar că, de ceva timp, nu prea ne mai ameninţă mulţi. Iar noi continuăm să ne credem cei mai tari, cei mai importanţi, cei mai cei. Să fim înţeleşi. E vorba de ceea ce cred cei care conduc, vremelnic, România. Aceeaşi oameni care fac alianţe împotriva naturii, atât pe plan extern, cât şi înăuntru. E un fel de program alternativ de calculator, care nu ţine seama de parametri reali, cum ar fi sărăcia, emigrare în masă sau creşterea ratei de sinucideri, ci de înlocuiri subliminale ale nevoilor concrete cu fantasme despre importanţa strategică.

Pe de altă parte, putem spune, fără echivoc, că suntem un factor de stabilitate. Unul extraordinar. Nici o naţiune din lume nu rezistă la ce rezistăm noi, fără să facă scandal. Fără să încerce să schimbe ceva. Nici un popor din lume nu are stabilitatea românilor. Un dig perfect osmotic. Cinci cincinale am fost ţinuţi la întuneric şi frig de un analfabet. A fost necesară acţiunea concertată a două superputeri, pentru ca să putem face ceva. Timp de douăzeci și șapte de ani, cei care deţin puterea în ţara asta uitată de Dumnezeu şi de diavol, au furat tot ce se putea fura, inclusiv speranţa de mai bine. Şi n-am făcut nimic. La noi, orice grevă e un bluff. Au putut construi baze militare străine pe teritoriul României, şi nimeni nu s-a opus. Ne-au adus sub limita subzistenţei, şi nimeni n-a crâcnit. Nici un sunet. Nimic. Nici o problemă.

Ce rămâne de făcut? Probabil, spirale yoghine la Herculane, pentru că şi trupa băutoare de uree crede că suntem buricul pământului. Un fel de poartă universală a sărutului în dosul oricui se aciuează pe aici. Rămânem factorul de stabilitate, atât de drag lui Klaus, insula de latinitate iubită, printre borcane de zacuscă, de regretatul lingvist Pruteanu. Rămânem clitorisul universal, locul unde, paradoxal sau nu, majoritatea femeilor mimează orgasmul.

 

Categorie: Opinii
Etichete: basil murasan, buriciul pamantului, geopolitica, pledoarii
Distribuie:
Articolul anterior
[HIP HOP NEWS] Profilul pe cheia sol al muzicantului ONE Dinescu vs. ganterele lui VESA. Road Runner vs Talpă-Iute Alin Iovănuț
Articolul următor
Adam Muller Guttenbrunn va fi omagiat la Zăbrani, în cadrul proiectului „Galeria Scriitorilor Arădeni”

3 comentarii. Leave new

  • avatar of balint stefan
    balint stefan
    23 iulie 2017 12:16

    Pai da .. Pentru ca mamaliga romineasca detoneaza doar cind o tai felii si ii pui fitil strain.

    Răspunde
  • „Cinci cincinale am fost ţinuţi la întuneric şi frig de un analfabet.” – Da așa este !
    Un analfabet ce era purtat în ovații prin calești regale, pe covoare roșii la Casa Albă, erau pertou cu Nixon, cu Jummy Carter, îl iubeau Mao Tze Dong și Indira Ghandi! ………….
    Bieții americani, abia acum s-au trezit că sunt slugile altora, și au ieșit din robie, votându-l pe acest Mare patriot Donald John Trump! ………..
    Acum ! Slugile tuturor !

    Răspunde
  • Site-ul ăsta are șpe categorii. Cam multe. Dint toate categoriile astea multe accesibile prin cele două meniuri orizontale, linkul cel mai discret este al categoriei ”PLEDOARII”.
    Apoi timpul lung în care un comentariu trece de la faza de apobare la publicare este prea mare. Nu permite feed-back. Poate este și una din cauzele care numărul comentatorilor este așa de mic.
    Privind articolul pot spune că autorul se află în oroare. Lozincile patriotarde și sentimentul de buric al pământului nu este un rezultat al unui neajuns al cetățeanului care se supraapreciază ci este rezultatul inculturii. Cu cât ești mai limitat și mai sărac inclusiv cu duhul, cu atât clișeele astea se lipesc mai vârtos. Ele sunt o reacție psihică normală la umilirea pe care clasa politică ne-o injectează continuu. Noi suntem de fapt frustrați, jenați de mizeria pe care trebuie să o purtăm cu noi, aceea de a fi român.
    Adevărul este cu prea mai avem de ce să fim mulțumiți. Totul a fost adus, prin imbecilitatea politrucilor, la cele mai infecte niveluri.
    Lipsa de valori, educația precară, promovarea nesimțirii, a prostului gust, a șmecherelii ne transformă în omuleți chinuiți și dezbinați, plini de ură, de ranchiună, revanșarzi, patriotarzi fără fundament, disperați, zdrențăroși, umili, proști, leneși etc.
    La toată mizeria asta, cu o crasă lipsă de asumare a vreunei responsabilități , găsim o presă penibilă, aservită, obligată să se zbată în lipsuri și lipsă de satisfacție.
    Dacă pulimea este proastă, nu știu. Știu că nu are nici o posibilitate să se exprime. O face destul de echilibrat odată la 4 ani, dar per ansamblu nu poate comunica. Presa în schimb are toate atributele să se facă auzită. Din păcate nu are nimic de spus fiindcă nu este deloc preocupată de adevăr ci de ”adevăruri” mărunte și penibile, de cancanuri.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

virgil florea

Evoluție vs cinism 2-0

Pentru nevoile noastre firești, imediate, am făcut totul. Născocirile și invențiile ne-au adus astăzi la un nivel foarte ridicat. Dacă pentru a mânca, la început, ne ajutam de bâte acum…
gheorghe schwartz

Răspunzându-le prietenilor

Nici nu mai este necesar un cutremur pentru a se prăbuși clădirile. Îngrozită, proprietara unei firme mi-a spus că pereții au început să crape. ATENȚIE! ÎN FOSTA PIAȚĂ A CATEDRALEI…