Camera de Comerț din Arad, în 2022, a fost una dintre cele mai active din România

ccia_bilant2022
Distribuie:

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură încheie un an cu un bilanț pozitiv. A fost una dintre cele mai active Camere din țară, iar după austeritatea perioadei de pandemie, aceasta a relansat activitatea pe șase planuri:

  • târguri
  • conferințe
  • cursuri de formare profesională
  • relații instituționale la nivel local și național
  • relații internaționale
  • proiecte europene
Anul 2022 a fost o perioadă de acumulare pentru colectivul Camerei de Comerț de la Arad, fiindcă a dobândit experiențe noi și a organizat evenimente în premieră.

„Le mulțumesc partenerilor noștri din administrația locală, Consiliul Județean Arad și Primăria Municipiului Arad, care au facilitat activitatea de organizare de târguri, și în mod special Consiliului Județean, care s-a implicat și anul acesta, în calitate de coorganizator, în Agromalim, oferind spațiu expozițional pentru producătorii agricoli”, a declarat președintele
Camerei, arh. Gheorghe Seculici.

Nu credem că greșim când afirmăm că evenimentul flagship al Camerei de la Arad a fost
organizarea, la Budapesta, în colaborare cu Ambasada României, cu un grup de investitori și cu Camera de Comerț a Ungariei, a unei conferințe internaționale care a pus în valoare potențialul logistic al județului Arad.

A fost, de altfel, cel mai consistent eveniment de diplomație economică de anul acesta, organizat pentru județul Arad, cu participanți din România, Ungaria, Austria, Italia, Germania, Olanda, Marea Britanie.

Dar nu a fost singurul eveniment internațional în care Camera de Comerț din Arad a susținut mediul investițional arădean.

La Debrecen, în Ungaria, a participat la întâlnirea transfrontalieră a președinților Camerelor de Comerț, în care subiectul a fost parteneriatul bilateral cu Ungaria, posibilitățile de abordare a proiectelor transfrontaliere și dezvoltarea oportunităților oferite prin finanțarea cooperării transfrontaliere în zona de graniță româno-ungară.

Iar în această toamnă, tot în Ungaria, a reprezentat Aradul la evenimentul organizat în cadrul proiectului INTERREG- ROHU406 „Cooperare transfrontalieră eficientă cu scopul creșterii ocupării forței de muncă în județele Arad și Békés”.

Scopul evenimentului a fost de a prezenta baza de date cu oferte transfrontaliere de vânzare-cumpărare de parcuri industriale, proprietăți imobiliare, zone de investiţii, terenuri, clădiri de birouri, etc., dar şi pentru a promova afacerile din industria construcţiilor şi a imobiliarelor.

„Pentru noi este importantă relația cu Ungaria, fiindcă este unul dintre cei mai puternici
investitori în această zonă a României, iar în companiile multinaționale arădene muncesc
sute, dacă nu chiar mii, de cetățeni maghiari, care vin zilnic la lucru la Arad. Deci există o
interdependență între investitorii de pe cele două părți ale graniței și forța de muncă transfrontalieră. Dezvoltarea noastră înseamnă și dezvoltarea comunităților vecine din
Ungaria, iar bunăstarea lor este și bunăstarea noastră”, spune arh. Gheorghe Seculici.

La capitolul conferințelor organizate de Camera de Comerț, unul dintre evenimentele de elită din Arad poartă tot amprenta Camerei de Comerţ.

Este vorba despre o conferință organizată în primăvara acestui an, împreună cu specialiști din FBI și cu Serviciul Comercial al Ambasadei Statelor Unite ale Americii la București, vizând „Cele mai bune practici anticorupție  – educație și prevenire”, eveniment care a avut ca subiect central corupția la nivelul mediului de afaceri și mijloacele de combatere a practicilor neconforme în companii.

În ce privește târgurile, Expo Arad a găzduit anul acesta opt târguri de mare amploare:

Două ediții „Petreceri de Vis”, Agromalim (care, cu aproape 17.000 de vizitatori, a fost ediția de cel mai mare succes în ultimii 30 de ani), Festivalul Vânătorilor (organizat pentru prima dată în municipiu și care a atras 5000 de participanţi), Ar-Medica, târg de produse, servicii și tehnologii în medicină, Târgul de construcții și instalații, Târgul primăverii cu secțiunile de flori și grădinărit, bunuri de larg consum și Târgul apicol.

Au fost reluate și târgurile Demo Metal, GreenRoua – industria automotiv, Târgul educației.

Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Arad a organizat anul acesta 12 cursuri de formare și calificare, după cum urmează:

bucătar, responsabil de mediu, contabil, formator, intrastat, expert achiziții publice, inspector/ referent resurse umane, operator introducere, validare şi prelucrare date, competențe digitale de utilizare a tehnologiei informației ca instrument de învăţare şi cunoaştere, manager proiect, competențe antreprenoriale, lucrător comercial.

Pentru anul viitor, CCIA Arad pregăteşte deja două cursuri noi:

unul de inițiere în limba maghiară, având în vedere caracterul multietnic al comunității arădene și solicitările de la agenți economici și chiar de la persoane fizice, respectiv un curs de diplomație și relații internaționale.

În mod tradițional, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură a organizat TOPUL FIRMELOR ARĂDENE, ajuns la ediţia a 29-a.

Anul acesta au intrat în clasament un număr total de 2.624 de firme și pentru prima dată, președintele de la nivel național al Camerei, domnul Mihai Daraban, a fost alături de companiile arădene la festivitatea de premiere.

Un capitol distinct în activitatea Camerei de Comerț de la Arad l-au constituit proiectele
europene, fiindcă la nivelul conducerii Camerei se înţelege oportunitatea completării bugetului cu fonduri nerambursabile.

La ora actuala Camera de Comerţ din Arad este implicată într-un număr de șase proiecte europene cu peste 2500 de beneficiari.

„Ca previziune pentru anul 2023, îmi doresc nu doar continuarea activităţii de anul acesta, ci şi diversificarea ei. Segmentul relaţiilor internaţionale, al diplomaţiei economice, al organizării de evenimente, târguri şi conferinţe, al scrierii de proiecte de finanţare pentru angrenarea comunităţii de afaceri din Arad în proiecte de dezvoltare locală, sunt unele dintre misiunile prioritare ale noastre. Îmi doresc ca şi la finalul anului viitor să putem spune ce spunem acum: că a fost un an bun!”, a încheiat preşedintele Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Arad, arh. Gheorghe Seculici.

ccia bilant2022

Program expozițional 2023

Petreceri de Vis – Nunți și organizare de evenimente – Februarie 2023
ARpicultura – Eveniment apicol – conferințe, produse și utilaje apicole – 25-26 februarie 2023
Târgul Primăverii – Bunuri de larg consum – 20 – 23 aprilie 2023
Confort Construct & Instal – Construcții, instalații, imobiliare – 20 – 23 aprilie 2023
Gardenia – Flori și grădinărit – 20 – 23 aprilie 2023
Demo Metal – eveniment dedicat prelucrării metalelor – 23 – 26 mai 2023
Demo Plast – eveniment dedicat prelucrării plasticului – 13 – 15 iunie 2023
Agromalim – agricultură, industrie alimentară și ambalaje – 7 – 10 septembrie 2023
Vicii și Delicii – salon de vinuri și gastronomie – Octombrie 2023
GrennRoua – Eveniment B2B Automotive – 26 Octombrie 2023
AR-Medica – Medicină – 2 – 4 noiembrie 2023

 

Biroul de presă al CCIA

Categorie: Comunicate de presă
Etichete: Camera de Comerț din Arad, conferințe, cursuri de formare profesională, Gheorghe Seculici, relații internaționale, targuri
Distribuie:
Articolul anterior
Delegaţie sârbă, în vizită la CCIA Arad
Articolul următor
Un scurtcircuit la instalația bradului de Crăciun a dat foc Școlii Primare din Chișineu-Criș!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie