Cargo Berlin-Timișoara: Un spectacol teatral inovator ce dezvăluie povestea unor șoferi de camion care călătoresc prin Europa

cargo berlin timisoara scaled
Distribuie:
Incluziune în teatru. Cum a fost adaptată piesa Cargo Berlin-Timișoara pentru comunitatea surzilor

În ciuda progreselor din domeniul accesibilității, persoanele cu deficiență de auz continuă să întâmpine provocări în ceea ce privește accesul la artă și cultură, între altele. Evenimentele culturale exclusive pentru comunitatea surdă, sunt rare și puține în România.

Cu toate acestea, Teatrul Basca din Timișoara a realizat trei proiecte cu și pentru surzi:

Teatru accesibil tuturor, Teatru Surd – La început a fost tăcere și Dincolo de Cuvinte, ambele
oferind accesibilitate pentru comunitatea surdă la spectacolele de teatru.

Acum, o altă oportunitate de acces la cultură a fost oferită de către spectacolul Cargo Berlin- Timișoara.

Cu toate că acesta a fost un spectacol în mișcare și s-a desfășurat într-un spațiu îngust, a fost adaptat pentru a fi accesibil pentru comunitatea surdă, cu ajutorul interpretului mimico-gestual Angela Mate.

„Nu prea există provocări culturale. Pentru surzi, în general, nu există mare lucru accesibilizat, din păcate. Astfel, e lăudabilă activitatea Teatrului Basca care a oferit extrem de multă incluziune prin accesibilizarea pieselor de teatru. Se întâmplă rar prin anumite teatre de prin țară să se accesibilizeze câte ceva”, a explicat Angela Mate.

În ciuda dificultăților logistice implicate în adaptarea unui astfel de eveniment, comunitatea surdă din Timișoara a arătat un interes mare pentru spectacol, ocupând toate biletele rezervate pentru ei.

„A necesitat puțină documentare din partea mea, pentru ca e ceva inedit, e o provocare, dar mai degrabă este despre bunăvoință și despre ‘incluziune pe bune’. Da, e dificil, dar nimic valoros nu se obține fără efort. Eu mă declar binecuvântată pentru întâlnirea mea cu Ana Maria Ursu (n.r. managerul Teatrului Basca), pentru mine și pentru comunitatea surzilor din Timișoara, e o întâlnire esențială. Ana are capacitatea de a vedea ‘oamenii invizibili’, are
super puterea de a-i iubi și de a vrea să schimbe ceva pentru ei”, a mai spus Angela Mate.

În județul Timiș, se estimează că în acest moment ar fi aproximativ o mie de persoane surde, aflate în bazele de date oficiale.

Interesul pentru spectacolul piesei de teatru Cargo Berlin-Timișoara care a avut și interpretul mimico-gestual a fost primit cu bucurie din partea comunității de surzi, astfel că biletele pentru această reprezentație s-au epuizat imediat.

Spectacolul Cargo Berlin-Timișoara se joacă în orașul de pe Bega până pe 27 mai.

Cargo Berlin-Timișoara a fost realizat de către Teatrul Basca din Timișoara, în colaborare cu Rimini Protokoll.

Destinații, întâmplări și povești de viață. Cine sunt șoferii de TIR din spectacolul Cargo Berlin- Timișoara

Cargo Berlin Timișoara este un spectacol teatral inovator, pus în scenă de Teatrul Basca și Rimini Protokoll din Berlin. Spectacolul dezvăluie povestea unor șoferi de camion care călătoresc prin Europa, depășind obstacolele și înfruntând provocările de pe drum. Prin intermediul acțiunii spectacolului, publicul are ocazia să pătrundă în universul meseriei de șofer de camion și să descopere adevărurile și emoțiile acestui domeniu.

Cu elemente de teatru, elemente video, muzică și povești personale,

spectacolul aduce la viață această lume fascinantă și impresionantă. Aflat ‘la jumătatea drumului’, spectacolul este un real succes, iar tinerii șoferi de TIR, transformați în actori își iau rolul în serios la fiecare reprezentație. Povestesc din
realitate, din experiența lor și din întâmplări.

De la drum la teatru: O experiență unică pentru cei doi tineri

Spectacolul prezintă un drum ipotetic între Berlin și Timișoara, cu opriri și provocări. Publicul este cargo-ul, iar actorii principali sunt doi șoferi de TIR, Dalian și Denis.

Dalian, unul dintre șoferii de TIR prezenți în spectacolul Cargo Berlin Timișoara, este un tânăr de 27 de ani care a început să lucreze de la 16 ani, iar ca șofer de la 19 ani.

A plecat singur în Suedia, unde a muncit din greu pentru a-și asigura un viitor mai bun. Dalian a făcut tot ce i-a stat în putință pentru a-și croi drumul în viață și spune că a ajuns să facă parte din acest spectacol pentru că nu a refuzat niciodată oportunitățile.

„Nu refuz nimic din ce-mi oferă viața. Așa am lucrat în ultimii șase ani în acest domeniu. A trebuit să mă descurc în țări străine, singur, fără să vorbesc bine engleza. Am refuzat o dată să merg cu trenul în Suedia și e o experiență pe care am ratat-o. Nu mai vreau să regret nimic, așa că spun da la ceea ce-mi oferă viața. Așa am ajuns acum să fiu și actor”, spune Dalian.

Tânărul șofer de TIR a străbătut Europa și a avut ocazia să vadă multe locuri frumoase, dar recunoaște că cel mai mult i-a plăcut nivelul de trai din Norvegia.

A văzut însă o mulțime de locuri și a locuit într-un camping, pe malul unui lac, cu un peisaj superb. A condus în condiții dificile, cu încărcătură de 60 de tone, pe dealuri. S-a descurcat și a fost plăcut mereu. Așa a obținut și un buletin de Suedia.

„Puteam să continui, să rămân în Suedia. Ultimul job de acolo l-am obținut după ce m-am dus să-i cer șefului companiei să mă angajeze. Venise la compania de la care voiam sa plec, căuta camioane de vânzare. L-am abordat pur și simplu. Am comunicat cu el cu ajutorul telefonului pentru că nu vorbesc bine engleza și m-a ajutat un coleg, și el român. Și aici am văzut oportunitatea și am spus de ce nu. M-au plăcut, au făcut tot posibilul să rămân acolo. Acum, cu toate că aș avea ocazia să mă întorc, cred că viața are mai mult sens alături de oameni dragi, de familie”, mărturisește Dalian.

Experiența umană a transportului rutier

Dalian spune că a învățat multe și că a fost o experiență interesantă și memorabilă. În asentiment cu el este și colegul lui de la Cargo Berlin-Timișoara, Denis.

Denis are 26 de ani și este actualmente manager de flotă, dar a lucrat ca șofer de TIR timp de trei ani, cu companii românești.

Pentru el, meseria de șofer este o moștenire de familie, tatăl său fiind, de asemenea, șofer de TIR, iar atunci când s-a angajat pentru prima dată, jobul i s-a părut unul atractiv. În cei trei ani în care a lucrat ca șofer, a vizitat întreaga
Europă.

„Cred că nu aș fi reușit să văd atât de multe locuri nici dacă aș fi fost în concediu jumătate din viață. Meseria asta îți oferă ocazia să vezi lumea. Dintre toate locurile, mie mi-au plăcut Portugalia și Monaco cel mai mult”, spune Denis.

Deși a văzut multe, Denis preferă să rămână și să lucreze în România, deoarece crede că aici se lucrează diferit față de străinătate. Îi place ceea ce face acum, deși e muncă de birou.

„Rămân în România, aici se lucrează diferit față de străinătate, iar în altă țară ești mereu singur, departe de cei dragi, de viața ta, de obiceiurile tale. Ești mereu un imigrant în altă țară. Aici chiar îmi place ceea ce fac, nu trebuie să mă duc la lucru doar ca să merg, ci chiar merg cu drag în fiecare zi”, a conchis Denis.

Povești reale din spatele volanelor de TIR

Deși meseria de șofer de TIR deschide multe drumuri către destinații diferite, nu e una ușoară. Adesea, șoferii de TIR nu au un program de odihnă sau de masă optim sau chiar sănătos, astfel că provocările șoferilor nu sunt limitate doar la cele întâlnite pe drum, în vămi sau atunci când nu știu care este drumul corect și ajung, din greșeală, în traficul din orașe.

Acesta este scopul piesei de teatru, să prezinte realitatea brută, să ofere acces la un adevăr pe care mulți nu au ocazia să-l vadă.

„Cred că folosirea unor șoferi adevărați ca actori în spectacolul nostru aduce un nivel de autenticitate producției care nu ar putea fi obținut altfel. Denis și Dalian au trăit experiențele pe care noi le prezentăm în spectacol, iar interpretările lor vin dintr-un loc de înțelegere și emoție autentică. Lucrul cu șoferii a fost o experiență incredibilă pentru noi și suntem recunoscători pentru oportunitatea de a colabora cu oameni atât de talentați și pasionați”– Ana Maria Ursu, director al Teatrului Basca, despre alegerea unor șoferi adevărați ca actori în spectacolul Cargo Berlin Timișoara.

Noi drumuri cu Cargo Berlin-Timișoara sunt programate până pe 27 mai. Biletele pot fi achiziționate de aici: https://bit.ly/cargoberlinTM
Despre Teatrul Basca

Teatrul Basca a fost înființat în Timișoara, în fosta fabrică de pălării Paltim, unde și-a câștigat numele inconfundabil. Dar Basca nu este doar un teatru obișnuit – acesta este locul în care se întâlnesc arta și incluziunea socială. Aici, proiecte de teatru, film, muzică și circ se desfășoară cu, pentru și despre persoane aflate în dificultate, promovând înțelegerea, incluziunea, creând legături reale între comunități, promovând empatia.

Despre Rimini Protokoll

Casa de producție teatrală Rimini Protokoll este recunoscută la nivel internațional și a fost fondată în anul 2000. Helgard Haug, Stefan Kaegi și Daniel Wetzel au reușit să revoluționeze lumea teatrului prin crearea unor lucrări inovatoare care oferă o nouă perspectivă asupra realității. Adesea, spectacolele lor au nevoie de experți din diverse
domenii din afara teatrului. Rimini Protokoll transformă, frecvent, diverse spații și structuri sociale în formate teatrale inovatoare, prin încorporarea interactivității.

 

Categorie: Cultură
Etichete: Casa de producție teatrală Rimini Protokoll, incluziune în teatru, persoanele cu deficiență de auz, piesa Cargo Berlin-Timișoara, Teatrul Basca
Distribuie:
Articolul anterior
Opt echipe de elevi de liceu din întreaga țară participă la finala celei de-a noua ediții ale Competiției Naționale CanSat
Articolul următor
Mai ursul lipsea în Chisindia! – restul le prisosește…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie