marți, septembrie 27, 2022

Ceasul din turnul Primăriei Arad va fi recondiționat

[COMUNICAT DE PRESĂ]

Ceasul din turnul Palatului Administrativ va fi reparat. La finele săptămânii trecute au început lucrările de demontare a acestuia, urmând să fie transportat în atelierul unei firme din oraș, firmă desemnată câștigătoare a procedurii de achiziție inițiată de Primăria Arad pentru recondiționarea orologiului al cărui mecanism avea elemente lipsă, nu mai funcționa corect și
transmitea erori privind ora exactă. În plus, părțile metalice ale ceasului erau afectate de rugină.

Timp de 8 luni, orologiul va fi supus unui amplu proces de recondiționare

care presupune verificarea mecanismului și a componentelor existente, inventarierea părților
componente ale ansamblului ceasului, curățarea de rugină și depuneri a acestora, reconstruirea / refacerea în atelier a elementelor dispărute sau degradate ale ceasului, remontarea pieselor componente și recalibrarea mecanismului, efectuarea de probe în atelier, refacerea sistemului audio al ceasului pentru utilizarea melodiei, montajul mecanismului reparat în turn, repararea și revopsirea cadranelor ceasului și a marcajului orelor, restaurarea, curățarea/sablarea clopotului care va bate ora exactă și sferturile de oră, automatizarea ridicării greutăților ceasului mecanic și efectuarea de reglaje și probe, după montajul ansamblului ceasului în turn.

„Am reușit să terminăm toată documentația pentru a repara ceasul din Turn, un ceas cu o vechime frumoasă, cu o istorie. Mă bucur că firma e din Arad, chiar din Bujac, o firmă cu tradiție, o firmă care face acest lucru pentru multe ceasuri din România și nu numai.

Mă bucur că reușesc să se apuce de lucru. Pentru că vor urma Zilele Aradului, în acea perioadă va fi pus ceva provizoriu în locul ceasului și sperăm ca până în toamnă să fie finalizat. Mai lipsesc și din piesele originale, avem și un clopot care bătea, încercăm să recondiționăm totul, ca în toamnă să fie funcțional. Sperăm ca anul viitor să facem un traseu vizitabil care să includă Sala Ferdinand și Turnul cu Ceas, să vedem ce condiționalități vom avea.

Mă bucur că facem acest pas, care e o mică părticică din sufletul nostru al arădenilor și a orașului. Să ne bucurăm în toamnă de un sunet cât mai frumos al ceasului.”, a detaliat primarul Călin Bibarț.

Lucrările de recondiționare a ceasului din turn se ridică la suma de 172.850 lei (fără TVA), bani alocați din bugetul local.

Critic Arad
Critic Aradhttps://criticarad.ro/
Cotidian din Arad cu prima aparitie in 8 aprilie, 2016, cuprinzând știri, reportaje, investigații de presa, opinii, pamflete, sport si publicitate

Ultimele Știri

Related news