marți, noiembrie 29, 2022

„Cei 79 din Revetiș” îi spun ADIO celei care a fost iubita lor profesoară Voichița Șandru

 

„Cei 79 din Revetiș!” – așa titra revista „Cutezătorii”, un articol realizat în anul 1975, la Școala generlă Revetiș. Autorul materialului prezenta activitatea și realizările profesorilor și elevilor din Roșia, Revetiș și Joia Mare. Un material cu un conținut bogat: rezultate bune la faza județeană a Olimpiadelor școlare la matematică, biologie și istorie, activitățile de „lucru manual”- confecționat mături și plasă de gard, băieții, cusut și brodat, fetele- activități care aduceau bani în fondul școlii, activități sportive- handbal, fotbal, oină, tir, „lotul școlar” la CAP etc. Cuvinte de laudă și multe poze. Actorii acestui material, 10 dascăli și 69 de elevi clasele I- VIII.

Un an mai târziu, gimnaziul se desființează, copii continuă studiile la Sebiș, iar profesorii se răspândesc pe la alte școli. Anii au trecut, au rămas gândurile care mai răscolesc prin cufărul cu amintiri. Rând pe rând, obosiți dar și cu satisfacția datoriei împlinite, minunații noștrii dascăli se retrag discret pentru a se odihni puțin, sau poate se regrupează pentru a reface colectivul didactic de acum jumătate de secol. Astfel, la cancelaria cerească s-au prezentat profesorii Ionel Bândea, Ionuț Horga, Ioan Filipaș, Teodor Mercea. La citirea catalogului, au răspuns și o parte dintre foști lor elevi. De acum, școala putea să înceapă, organigrama era aproape completă, lipsea doar profesorul de matematică. Astăzi, Dumnezeu a hotărât să întregească corpul profesoral, chemând-o la El pe distinsa profesoară de matematică, Voichița Șandru. Dragii noștri colegi Ioan Borlea, Vasile Margea, Teodor Zbârcea, Ionel Lulușa, Ioan Coșeri, Ionel Ienci și ceilalți, pregătiți-vă de extemporal. A venit doamna profesoară Voichița Șandru!

Duminică seara, în drum spre biserică, am întâlnit-o pe doamna profesoară. Era veselă, stătea de vorbă cu vecinii. M-a întrebat ce mai fac și mai ales ce mai face Lelița- mama mea, colega și prietena ei din copilărie. Au trecut doar patru zile și astăzi glasul clopotelor ne aduce trista veste. S-a grăbit, poate pentru că se apropie începerea anului școlar și trebuie să se pregătească pentru întâlnitre cu elevii și cu foști colegi. Întotdeauna s-a prezentat impecabil în fața clasei.

Drum lin printre stele, distinsă doamnă profesoară Voichița Șandru!

Ultimele Știri

Related news