Front 7 ȘTIRI

Cel mai ABRAMBURA SUBIECT din istoria recentă a ÎNVĂȚĂMÂNTULUI lovește și Aradul: Elevii intră în VACANȚĂ în aceeași zi în care profesorii intră în GREVE din cauza repartiției claselor PROFESIONALE în licee pe criterii NEPROFESIONISTE

 

De joi, 6 iunie, tot urmărim cum se „dă la pompa” acestui subiect-abrambura… practic venit ca un târnăcop în lespedea „Monumentului profesorului nerecunoscut” odată cu citirea de către cadrele didactice a noului Plan de Școlarizare pe anul 2019 – 2020, primit și de noi la data respectivă. (E un târnăcop de plastic, însă… numai de efect, așa… dacă e să ne-ntrebați pe noi „ce-i aici, de fapt?” Produce zgomot dar nu dărâmă nimic – și cu atât mai puțin construiește – dar nu părerea noastră contează.)

Un tămbălău „făcut din pix” de Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, în tentativa sa de a corecta erorile comise în precedentele mandate, spre a nu fi reținută de publicul-țintă drept „distrugătoarea școlilor de meserii din România”. Șase unități de învățământ din Arad au (avut) de suferit de pe urma repartizării, tot pe sistem „așa a dat calculatorul” – dar, de dragul corectitudinii politice măcar, predicatul „suferit” trebuie pus în ghilimele.

„Filmul” protestelor în Arad

La Colegiul Tehnic și de Protecția Mediului din Arad a „sărit muștarul” joi, cum ziceam; vineri, 7 iunie, a avut loc o conferință de presă la Inspectoratul Școlar Județean Arad iar ieri, 10 iunie, un grup de profesori de la Liceul Teoretic „Gheorghe Lazăr” din Pecica a plecat, spontan, să picheteze sediul de la „Pădurice” (foto principal). Protestul profesorilor a fost mediat de liderul Sindicatului Democratic din Învățământ (SDI), Dănuț Ienășescu, iar adresa pe care profesorii au trimis-o sindicatului care, la rându-i, a înștiințat-o pe șefa ISJ, Anca Stoenescu, este următoarea:

 

 

Și de parcă nu era de-ajuns, 

„ROMÂNIA, TREZEȘTE- TE! EDUCAȚIA ÎNSEAMNĂ VIITOR!
DACĂ NU NOI, ATUNCI CINE? DACĂ NU ACUM, ATUNCI CÂND?” sună anunțul… folk al momentului, descris de inițiatori cu fotografia și textul care urmează pe Pagina de facebook dedicată evenimentului ce urmează să se petreacă joi, 13 iunie, în fața Palatului Administrativ:

Pentru că sindicatele au „adormit” (sau au fost mai tot timpul „adormite”) un grup de profesori din județul Arad a gândit organizarea unui protest numit „EDUCAȚIA ÎNSEAMNĂ VIITOR !”, protest care va avea loc joi, 13 iunie 2019, pe Platoul din fața Palatului Administrativ, între orele 18,30-21,30. Protestul a primit aviz favorabil din partea Comisiei pentru avizarea adunărilor publice din cadrul Primăriei Municipiului Arad – Nr. Ad. 45559 din 10.06.2019.

Vă așteptăm alături de noi pe toți cei care doriți ca învățământul românesc să devină unul de calitate, iar modificările aduse sistemului educațional de către Ministerul Educației Naționale să fie supuse, în prealabil, unor consultări publice reale.

De ce acest protest? Pentru că Ministerul Educației Naționale a produs haos în ultimii ani în sistemul de învățământ din România:

1.Încălcări ale Legii Educației Naționale;

2.Încălcări ale unor metodologii;

3.Ordine publicate și apoi retrase;

4.Ordine date și nepublicate în monitorul oficial;

5.Manuale care nu au ajuns la timp pe băncile elevilor;

6.Planul de școlarizare (cu tăieri și transformări) publicat cu foarte mare întârziere și care a bulversat elevii aflați în prag de Evaluare Națională 2019, părinții și profesorii;

7.Februarie 2019 – încercarea de schimbare a statutului disciplinei Educație fizică, la clasele pregătitoare, a I-a și a II-a, predate acum de profesorii cu specializare EFS, în lecții predate de învățători, fără specializare;

8.Așa-zisa viziune „Educația ne unește”

Organizatorii anunță că nu doresc sprijin din partea niciunui partid politic și îi roagă pe toți cei care vor să fie prezenți la acest protest să o facă în mod pașnic și civilizat!

Nu facem politică, ci educație!

***

Notă: până la această oră, deși am insistat, telefonic și live pe acest subiect – și nu doar noi -, Inspectoratul Școlar Județean nu a oferit vreo poziție scrisă față de evenimentele din ultimele zile (care strică vacanța elevilor sau le-o fac mai interesantă… depinde de care parte a politicii privești lucrurile). Nu ne îndoim, însă, că va veni…

 

Lucian Valeriu, 11 iunie 2019 11:35

Memoriu-Lic.-Pecica-2Memoriu-Lic.-Pecica-1profesor