Acasă ȘTIRI Cel mai puternic cutremur din România în 2016 s-a produs în această...

Cel mai puternic cutremur din România în 2016 s-a produs în această noapte. „Va trebui să ne obișnuim cu seisme de 5 – 5,4”…

0
CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 95

 

Un cutremur de magnitudine peste 5 s-a produs în această noapte, la ora 01:20, fiind resimțit destul de puternic la București și la Iași.  INFP a estimat o magnitudine de 5,3, ceea ce-l face cel mai puternic seism care s-a produs în acest an în România.

Nu s-au semnalat pagube materiale, echipajele ISU fac verificări conform procedurii, dar autoritățile au remarcat că, spre deosebire de seismul din septembrie (care a avut o magnitudine chiar ceva mai mică), oamenii nu au mai înroșit liniile de urgență pentru a întreba ce au de făcut în caz de cutremur.

Constantin Ionescu, director tehnic al INFP, a declarat la Digi24 că seismul nu a avut replici, dar a precizat că propagarea undelor diferă la munte față de câmpie și aceasta poate fi o explicație pentru faptul că mulți oameni spun că la Brașov s-a resimțit destul de puternic.

Directorul onorific al Institutului pentru Fizica Pământului, Gheorghe Mărmureanu, a declarat la Digi24 TV că seismul care s-a petrecut în primele ore ale zilei de miercuri a fost unul important, a cărui magnitudine reală este de 5 – 5,4.

Aceste cutremure de 5 – 5 și ceva intră în normalitate

Constat că prognoza de lungă durată este respectată. Vrancea e Vrancea, e o zonă seismică de mare adâncime și se manifestă astfel”, a spus Gheorghe Mărmureanu.

 „Dacă cutremurul ar fi fost la Sibiu sau Făgăraş, efectele ar fi fost importante”, a spus Mărmureanu. „Cutremurele vrâncene sunt cu efecte mai mici pentru că energia se dispersează pe o suprafaţă mult mai mare”, a explicat el.

„Munţii sunt la suprafaţă. Se face un con de influenţă şi suprafaţa se întinde (…) acesta este efectul. Mereu am zis că cutremurele adânci sunt de multe ori cu efecte mai mici ca cele de suprafaţă”, a subliniat Gheorghe Mărmureanu. El a adăugat că dacă era un cutremur de suprafață, un seism de 5,5 este destul de important.

Cutremurul care s-a produs în noaptea de marți spre miercuri – de 5,4 magnitudine și la o adâncime de 97 de km – este un cutremur absolut normal pentru Vrancea, a conchis Gheorghe Mărmureanu.

 

Exit mobile version