Centrele de vaccinare – imaginea neputinței administrației locale arădene

imagine 2021 01 15 103432
Distribuie:

 

 

Etapa II din campania națională de vaccinare debutează astăzi. Haosul general nu ocolește Aradul. Din cele 26 de centre de vaccinare la nivelul județului Arad, doar două sunt dotate corespunzător, restul de 24 de centre fiind „parțial dotate” ceea ce presupune că nu vor fi funcționale deocamdată.

Cele două centre de vaccinare disponibile momentan în Arad sunt cele din următoarele locații: 1) Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad – str. Stephan Ludwig Roth, nr. 2 și 2) Genesys Medical Clinic – str. Dr. Cornel Radu, nr. 3

centre etapaii pg1

centre etapaii pg2

Informații oficiale cu caracter general privind ETAPA II de vaccinare

Românii incluși în perioada a doua a campaniei de vaccinare – persoanele cu vârsta peste 65 de ani, cele aflate în evidență cu boli cronice și angajații „care desfășoară activități în domenii-cheie, esențiale” – se vor putea programa pentru vaccinare începând de vineri, 15 ianuarie, de la ora 15.00. În cazul angajaților, înscrierea în platforma de vaccinare va putea fi făcută de către angajator, în timp ce o persoană cu vârsta de 65 de ani, de exemplu, poate fi înscrisă prin medicul de familie sau sunând la un call-center – 021.414.44.25, conform coordonatorului campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță. Potrivit medicului militar, programările pe platforma dedicată vaccinării vor putea fi făcute din 15 ianuarie, ora 15.00.
Pentru persoanele cu vârsta peste 65 de ani, programarea se poate face individual, prin medicul de familie sau prin call-center. Va exista un număr unic la nivel național – 021.414.44.25 -, iar sunând la acest număr apelurile vor fi preluate în cele 42 de call-center-uri distribuite în fiecare județ.
O altă modalitate de programare va fi prin direcțiile de asistență socială din primării sau prin intermediul aparținătorilor, care își pot face cont și pot înscrie pe platformă până la maxim 10 persoane din familie.
Aceeași procedură este și în cazul pacienților cu boli cronice.
În ceea ce îi privește pe cei care desfășoară activități în domenii-cheie, esențiale, aceștia vor putea fi înscriși în platforma de vaccinare de către angajator. Persoana înscrisă intră apoi în platformă, se identifică în baza numărului de telefon, după care selectează centrul de vaccinare, data și ora la care vrea să se programeze pentru vaccinare. Valeriu Gheorghiță a spus că aceste categorii incluse în etapa a doua de vaccinare nu vor fi prioritizate, adică se va putea vaccina orice persoană inclusă aici, în funcție de programare.
De asemenea, în etapa a doua de vaccinare intră și persoanele aflate în centrele sociale, iar coordonatorul campaniei de vaccinare susține că echipe mobile vor merge în acele centre, începând din 15 ianuarie, iar acolo se vor putea vaccina și angajații acestor instituții.
750 de centre de vaccinare pentru etapa a doua a campaniei, în 15 ianuarie vor fi gata jumătate
Tot Valeriu Gheorghiţă a afirmat că pentru etapa a doua vor fi organizate 750 de centre de vaccinare care vor avea 1.766 de cabinete de vaccinare. „Pentru etapa a doua sunt identificate şi vor fi operaţionalizate 750 de centre, dintre care, aşa cum am spus, circa 100 de centre rămân deja din centrele din unităţile medicale. Aceste 750 de centre vor avea circa 1.766 de puncte de vaccinare. Capacitatea maximă este 100.000 de persoane care se pot vaccina în fiecare zi”, a precizat Gheorghiţă.
Se stimează că în 15 ianuarie vor fi deschise în jur de 50% din centre, iar după 20 ianuarie vor putea funcționa toate.
Lista completă a bolilor cronice stabilite pentru etapa a doua a campaniei de vaccinare împotriva COVID:
  • Diabet zaharat
  • Obezitate
  • Alte boli metabolice, inclusiv congenitale
  • Afecțiuni cardiovasculare
  • Afecțiuni renale
  • Afecțiuni oncologice
  • Afecțiuni pulmonare
  • Afecțiuni neurologice, inclusiv sindromul Down
  • Afecțiuni hepatice moderate/severe
  • Afecțiuni autoimune
Lista activităților „în domenii-cheie, esențiale”:
  • Personal cheie pentru funcționarea instituțiilor statului (parlament, președinție, guvern, ministere și instituții subordonate acestora);
  • Personalul din domeniul apărării, ordinii publice, siguranței naționale și a autorității judecătorești;
  • Personalul din sectorul economic vital:
  • Procesare, distribuție și comercializare a alimentelor de bază (panificație, lactate, carne, fructe și legume);
  • Uzine de apă, epurare, transport și distribuție apă;
  • Centrale electrice, producție, transport și distribuție curent electric;
  • Unități de producție, transport și distribuție gaze;
  • Unități de producție, transport și distribuție combustibili lichizi și solizi;
  • Unități de producție, transport și distribuție medicamente și materiale sanitare;
  • Transport de persoane și mărfuri;
  • Noduri feroviare, aeroporturi civile și militare, porturi esențiale;
  • Comunicații (serviciul de telecomunicații speciale, radio și televiziune naționale);
  • Personalul din unitățile de învățământ și creșe;
  • Personalul poștal și din servicii de curierat;
  • Personalul cultelor religioase;
  • Personalul din mass-media care desfășoară activități cu risc crescut de expunere la infecția cu SARS-CoV-2 (ex: reportaje în unități medicale);
  • Personalul din domeniul salubrității și deșeurilor.
În Uniunea Europeană sunt aprobate la acest moment de către Agenția Europeană a Medicamentului două vaccinuri împotriva COVID-19 – cel al BioNTech Pfizer și cel dezvoltat de compania Moderna.
Cu privire la haosul din etapa II de vaccinare la nivelul municipiului și al județului Arad a reacționat deputatul PSD de Arad Mihai Fifor printr-un 

 

[COMUNICAT DE PRESĂ]

Mihai Fifor: Cele două centre de vaccinare, imaginea neputinței administrației locale arădene

„Ieri, administrația Bibarț și-a dat cu adevărat examenul de maturitate, expresie a neputinței și incompetenței echipei liberale de la Primărie.

Călin Bibarț și Lazăr Faur țin morțiș să egaleze dezastrul administrativ asociat perioadei Falcă, pe fondul campaniei de vaccinare. Din tânguiala ridicolă de la câteva posturi de televizune, aflăm de la tânara speranță a politicii arădene, viceprimarul Faur, că doar două centre de profil, atât au fost capabili să amenajeze. Doar atât!

Astăzi este vineri domnilor, iar cele 26 (unii zic 28) de centre de vaccinare din Arad trebuiau să fie complet dotate și funcționale la capacitate maximă. Nici măcar în astfel de situații de criză nu catadicsiți să vă mobilizați pentru interesul arădenilor. Cu asemenea lucruri nu e de joacă! Aici nu mai discutăm despre guri de canal, borduri sau semafoare, ci despre sănătatea concitadinilor noștri.

Explicații jenante veți avea cu sutele, ca întotdeauna. Ce nu pricepeți, este că nu puteți să vă jucați la nesfârșit cu soarta arădenilor, așa cum faceți de aproape un an. Vă cer, în numele arădenilor, să vă treziți la realitate și să vă faceți datoria ! spune deputatul PSD de Arad Mihai Fifor.

Biroul de Presă al PSD Arad

 

Categorie: Politice
Etichete: Calin Bibart, campania de vaccinare, centre de vaccinare Arad, deputatul PSD de Arad Mihai Fifor, Lazăr Faur, vaccinare anti covid-19
Distribuie:
Articolul anterior
EMINESCU. Rostirea Demiurgului
Articolul următor
KARMA de Târnova: socrul viceprimarului-sifon Cătălin Oprea a căzut cu tractorul în „Pârâul Bolundului” de pe „podul de un miliard” sifonat de prietenul lui Iustin Cionca și a lui Cionca Iustin!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie