Ciclistul britanic Chris Froome a câștigat cea de-a 103-a ediție a Turului Franței

froome win
Distribuie:

 

Ciclistul britanic Chris Froome a câștigat pentru a treia oară Turul Franței, cea mai importantă competiție mondială în ciclism și unul dintre cele mai urmărite evenimente sportive în lume. Ultima etapă, care s-a terminat pe Champs Elysees la Paris, a fost câștigată la sprint de germanul Andre Greipel (Lotto Soudal).

Froome (Team SKY), în vârstă de 31 de ani, născut la Nairobi în Kenya, s-a situat pe primul loc în clasamentul general individual cu un avans de 4’05” față de francezul Romain Bardet (AG2R La Mondiale) și 4’21” față de columbianul Nairo Quintana (Movistar).

Cu această a treia victorie, care se adaugă celor din 2013 și 2015, Froome urcă în palmaresul Turului Franței alături de alte trei nume prestigioase belgianul Philippe Thys (învingător în 1913, 1914, 1920), francezul Louison Bobet (1953, 1954, 1955) și americanul Greg LeMond (1986, 1989, 1990).

Pe primele locuri cu câte cinci victorii se situează francezul Jacques Anquetil (1957, 1961, 1962, 1963, 1964), belgianul Eddy Merckx (1969, 1970, 1971, 1972, 1974), francezul Bernard Hinault (1978, 1979, 1981, 1982, 1985) și spaniolul Miguel Indurain (1991, 1992, 1993, 1994, 1995).

Froome a preluat tricoul galben de lider al clasamentului individual în etapa a opta și nu l-a mai cedat până la final. El a intrat în posesia tunicii de aur într-un stil foarte spectaculos atacând în ultima coborâre spre Bagneres de Luchon, uimindu-și toți rivalii și dovedind că nu este doar un foarte bun cățărător și la contra-cronometru, ci și un excelent coborâtor.

Froome a mai câștigat și etapa a 18-a contra-cronometru individual în ascensiune între Sallanches și Megeve și în rest, cu ajutorul echipei sale Team SKY a controlat cursa de la un capăt la altul.

Mai mult ca oricând coechipierii, dintre care s-au remarcat locotenenții săi olandezul Wouter Poels și galezul Geraint Thomas, l-au ajutat pe Froome în acest cel mai de echipă sport individual.

Câștigătorul Turului a avut două momente de vulnerabilitate, primul în etapa a 12-a când în ultimul kilometru înainte de sosirea pe Mont Ventoux a fost victima unui accident când a fost răsturnat de pe bicicletă de o mașină oficială și a pierdut timp, dar arbitrii i-au restabilit rezultatul ca și cum incidentul nu ar fi avut loc.

Al doilea incident a avut loc în etapa a 19-a când pe o ploaie torențială Froome a alunecat la coborâre pe linia albă de marcaj, a căzut și apoi a terminat etapa pe bicicleta oferită de loialul Thomas,fiind practic „tras” de Poels după el în ultima ascensiune și pierzând doar 36 de secunde față de Bardet, care a câștigat etapa din Alpi.

Tricoul verde al sprinterilor a fost câștigat pentru a cincea oară consecutiv de campionul mondial pe șosea, slovacul Peter Sagan – declarat și cel mai combativ ciclist al acestei ediții, iar cel alb cu buline roșii al cățărătorilor de către polonezul Rafal Majka (câștigător deja al acestui tricou în 2014) – ambii cicliști de la echipa Tinkoff – Saxo care se desființează la sfârșitul acestui sezon.

Clasamentul pe echipe a fost câștigat de Movistar, echipa lui Quintana și a veteranului spaniol Alejandro Valverde, al șaselea în clasamentul general.

Revelațiile acestei ediții au fost, pe lângă Bardet, care la 25 de ani devine speranța francezilor la câștigarea pentru prima oară a Turului Franței după Hinault în 1985, britanicul Adam Yates (23 de ani, Orica Bike Exchange), câștigătorul tricolului alb al celor sub 25 de ani), locul 4 în clasamentul general și sud-africanul Louis Meintjes (24 de ani, Lampre Merida), locul 8 în clasamentul general.

De altfel, ciclismul britanic a fost strălucit reprezentat în această ediție a Turului Franței, sprinterul Mark Cavendish (Team Dimension Data) câștigând patru etape și ajungând la un total de 30, al doilea după marele Eddy Merckx cu 34 de victorii de etapă în Marea Buclă și de coechipierul său Stephen Cummings câștigător detașat al celei de-a șaptea etape.

Text: rfi.ro

Foto: mirror.co.uk

 

 

 

 

 

Categorie: Sport
Etichete: 2016, chris froome, ciclism, turul frantei
Distribuie:
Articolul anterior
Rupe-te un minut și jumătate din ce faci și vezi cum a inventat Mr. Bean relația perfectă dintre Iarbă, Iepuri și Destin!
Articolul următor
Germania Federală şi „terorismul istoric”, în actualitate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

liga 3 frf

LIGA 3 | Cinci Doamne și toate cinci!

LIGA 3 – Rezultate etapa 17: Phoenix Buziaş – CS Socodor 6-3 Grancea 12,  Savu 13, 37, Românu 56, 83, Chistrugă 60 – Nicolescu 44/autogol, Ciornei 52, Mercioiu 70/penalty CSC Peciu…
razvan boita 1

Polițist arădean, vicecampion la Karate Kyokushin

La sfârșitul săptămânii trecute, în Oșorhei, jud. Bihor, s-a desfășurat Campionatul Național de Karate Kyokushin, pentru juniori și seniori. Răzvan Boita, agent de siguranță publică care își desfășoară activitatea la…