Comisia Parlamentară pentru controlul SRI are subiecte și la Arad… numai să fie curioasă!

 

Comisia SRI a anunțat marţi că,  de săptămâna viitoare, vor  efectua controale la unităţi SRI centrale şi din teritoriu, unele controale fiind notificate prealabil, altele fiind inopinate. Cel care a făcut publică această informare este președintele Comisiei Parlamentare pentru controlul SRI, Adrian Țuțuianu.

Dacă Direcţia Judeţeană a SRI Arad va fi verificată de Comisia Parlamentară, rămâne  încă neconfirmată. Totuși, având în vedere că județul Arad este „patria” lui Florian Coldea, că influența acestuia a profitat multor personaje controversate, de la edilul Aradului, Gheorghe Falcă, la procurori DNA care au fost numiți pe această filieră, vizita comisiei la Arad ar trebui să fie o certitudine. Mai mult, dacă tot se vor face verificări de date, informații, documente, nu ar fi rău să verifice unde s-au blocat dosarele fostului ofițer SRI, Cătălin Boghicevici și de ce și unde s-a rupt filmul justiției. Mai mult, să verifice și în ce manieră funcționau echipele mixte în  ceea ce privește triumviratul evazionist  Cătălin Boghicevici- Claudia Boghicevici – Anton Pop.

Am stabilit că, începând de săptămâna viitoare, comisia va merge în control la unități centrale și subordonate ale Serviciului Român de Informații din teritoriu. Avem un program de control aprobat pentru întreaga durată a sesiunii parlamentare. Vom începe cu instituțiile centrale, unități centrale ale serviciului și vom merge și la direcțiile județene de informații. Am prevăzut că atribuțiile de control ale comisiei pot fi exercitate inclusiv prin verificări la sediile unităților SRI și am stabilit două modalități de control: un control cu notificare prealabilă a perioadei și tematicii de control, dar și controale inopinate, pe o tematică stabilită în cadrul comisiei, la unități centrale sau din teritoriu ale serviciului”, a anunțat președintele comisiei, Adrian Țuțuianu, citat de Mediafax.

Adrian Țuțuianu a precizat că în cadrul acestor controale vor fi verificate date, informații, documente.

„Am pornit de la ideea generală de control. Orice instituție face, de regulă, un control tematic. ANAF dacă vine în control te anunță cu 15 zile înainte și îți spune ce să-i pregătești. Asta e o modalitate normală de realizare a activității, dar poate într-o zi considerăm că este util să vedem efectiv la lucru neanunțat Serviciul Român de Informații sau să avem o sesizare care ne obligă să avem o intervenție imediată. Să nu se înțeleagă că cineva dintre membrii comisiei ar putea să meargă pe oriunde și oricum, noi lucrăm fie în integralitate ca și comisie, fie pe subcomisii”, a explicat Țuțuianu pentru Mediafax.

Președintele Comisiei pentru controlul SRI a spus că toate comisiile de control anterioare au făcut asemenea deplasări și verificări în unitățile aparținând SRI.

Controlul parlamentar este una dintre formele de control care pot fi exercitate în ceea ce privește SRI

La fel ca în majoritatea statelor europene, legalitatea activităţii Serviciului Român de Informaţii este asigurată prin control parlamentar.  Conform prevederilor Constituţiei, Parlamentul numeşte, la propunerea Preşedintelui României, directorul SRI.

Anual, sau când Parlamentul hotărăşte, directorul SRI prezintă Parlamentului rapoarte cu privire la activitatea Serviciului.

Pentru asigurarea controlului civil, Parlamentul a instituit Comisia comună permanentă a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI.

La această dată, Comisia comună permanentă este compusă din:

Preşedinte -Ţuţuianu Adrian  senator PSD

Vicepreşedinte – Cucşa Marian-Gheorghe deputat ALDE

Secretar -Verestóy Attila  senator UDMR

Membri – Babuş Radu deputat PSD

Chirteş Ioan-Cristian  senator PNL

Costescu Manuel deputat USR

Federovici Doina Elena senator PSD

Nasra Gabriel-Horia  deputat PSD

Preda Cezar-Florin  deputat PNL

 

 

 

FOTO: Google

Loading

Facebook Comments Box

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.
I accept the Privacy Policy