CAMPANII

Comuna Vladimirescu la răscruce – interviu cu consilierul local Francisc Kempf

 

De ani buni de zile, comuna Vladimirescu bate recorduri după recorduri. Și nu vorbim aici despre laudele pe care și le auto-adresează primarul localității peste tot pe unde prinde ocazia, ci despre adevărata stare de fapte legată de lipsa infrastructurii. Lipsă care, iată, generează inclusiv pierderi de vieți omenești. În urmă cu câteva zile, la ieșirea din Via Carmina, s-a produs un accident de circulație. Din nefericire, o persoană a plătit cu viața. Astfel de tragedii sunt frecvente în această comună, dar se pare că nimeni nu înțelege cu adevărat care sunt motivele reale ce duc la asemenea cazuri nefericite. De aceea am stat de vorbă cu consilierul local Francisc Kempf, pentru a afla care sunt problemele cu care se confruntă localnicii și cum pot fi ele rezolvate.

–        Pentru început am dori să aflăm de la dvs.  de ce există zilnic blocaje pe DN7, în dreptul comunei?

–        În primul rând avem de a face cu un trafic intens. Aceasta ar fi problema pe scurt. Dar atâta vreme cât stăm cu mâinile încrucișate și nu căutăm soluții, situația va rămâne cel puțin așa, dacă nu chiar se va agrava. Avem cartiere noi în Vladimirescu (Via Carmina și Europa) iar locuitorii acestora se plâng de faptul că le este foarte greu să intre pe DN7 la orele de vârf. Gândiți-vă că doar în Via Carmina există deja câteva sute de case. Asta înseamnă câteva sute de familii și câteva sute de autoturisme. Singura variantă de a ajunge în Arad este să intre pe DN7. Iar acolo se produce aglomerația.

–        Ce ar fi de făcut?

–        Păi se vorbea în urmă cu câțiva ani de construirea unui sens giratoriu la intrarea în Vladimirescu. Era o promisiune electorală a actualului primar. După ani de zile, tot la stadiul de promisiune am rămas.

–        Cum ar putea fi pus în practică acest proiect?

–        Foarte simplu. După exemplul multor altor primării care, în disperare de cauză, nu au mai așteptat CNADNR-ul să intervină, ci au afectuat lucrările din fonduri proprii, pentru ca la finalizarea acestora să le doneze companiei. Localitatea Vladimirescu are al doilea buget ca mărime din județ, după municipiu. Bani ar fi. Mai e nevoie și de implicare.

–        Se vorbea, la un moment dat, de o centură ocolitoare a localității. Care este stadiul prezent al proiectului?

–        Am auzit și de această promisiune, dar eu, în calitate de consilier, nu am văzut nici un proiect în acest sens.

–        Să înțelegem că în viitorul apropiat nu se va schimba nimic din acest punct de vedere?

–        Greu de crezut. Vladimirescu are în general o problemă de infrastructură. Mai avem încă străzi și drumuri neasfaltate. Iar cele care se asfaltează acum se fac din alte considerente decât cele utilitare. Dau un exemplu grăitor. A fost asfaltat un drum doar pentru că, spun cetățenii, în zonă ar avea terenuri întâi-stătătorii comunei. Nu mi se pare normal. Avem și alte priorități. Nu știu dacă știți, dar dacă îți construiești o casă în comuna Vladimirescu, trebuie să plătești o taxă de infrastructură  în valoare de 2 250 de lei, altfel nu ți se eliberează certificatul fiscal. Vă rog să vă plimbați prin cartierele noi și să vedeți cum sunt folosiți acei bani. Deloc, sau aproape deloc. Cetățenii au toată dreptatea să fie revoltați. Noi am început deja demersurile de atacare pe cale legală a acestei taxe și suntem convinși că vom reuși să o eliminăm.

–        Noi știam din presă că Vladimirescu este o comună urbanizată în proporție de 100%. Iar dumneavoastră ne descrieți acum o altă realitate…

–        Realitatea poate fi verificată ușor. Doar trebuie să vă plimbați prin localitate și prin satele aparținătoare și veți vedea adevărul gol-goluț. Faptul că actuala conducere a primăriei își face imagine vânzând neadăvăruri, se poate proba. Spre exemplu, noi achităm lunar 7 000 de lei pentru o publicație a Primăriei și a Consiliului Local. Trecem peste faptul că această sumă este exorbitantă. Problema e că această publicație este de fapt o armă a actualei conduceri unde cei care nu sunt de acord cu primarul sunt terfeliți în fel și chip. Nouă nu ni se publică nici drepturile la replică acolo, deși, la fel ca toți cetățenii comunei, contribuim și noi financiar, prin plata taxelor și impozitelor, la publicarea acestei fițuici. Probabil că de acolo ați aflat că Vladimirescu este cea mai cea comună din lume.

–        Așadar e greu să faci opoziție în Vladimirescu…

–        Da. Dar nu ne lăsăm. Pot să îi informez pe cetățeni că de puțin timp am încheiat o înțelegere cu consilierii partidului Noua Dreaptă. PSD-ALDE, împreună cu Noua Dreaptă deține de acum încolo majoritatea în consiliu, astfel încât suntem convinși că vom reuși să ne impunem proiectele în favoarea locuitorilor comunei.

Cristian Titca, 30 decembrie 2017 8:45