Acasă CULTURĂ „CONCERTE`N SAT”- un proiect inițiat de muzicienii din Timișoara – a ajuns...

„CONCERTE`N SAT”- un proiect inițiat de muzicienii din Timișoara – a ajuns la Vinga

0

 

[COMUNICAT DE PRESĂ]

Prima serie de evenimente din cadrul proiectului Concerte’n sat, organizat de Asociația  Culturală Timorgelfest, a reunit aproape 600 de participanți (copii și adulți), în urma a 5  ateliere și 5 concerte de muzică clasică derulate în 5 sate (trei aparținând comunei Vinga și  două, comunei Uivar). 

În 9 și 10 mai 2021, de la ora 19:00, barocul și clasicismul se întâlnesc în alte două spații – la  Centrul Cultural din Pustiniș și Căminul Cultural din Uivar. Cei patru muzicieni care vor  interpreta lucrări celebre din cele două perioade reper în istoria muzicii sunt: Cristina Deiana Struța (pian) – doctorandă și cadru didactic asociat la Facultatea de Muzică  și Teatru din Timișoara

Bianca Mihăescu (soprană) – artist liric la Filarmonica Banatul din Timișoara Bianca Pomparău (vioară) – artist instrumentist la Filarmonica Banatul din Timișoara Gianluca Vanzelli (flaut) – artist instrumentist la Opera Română din Timișoara

Conștienți de puterea pe care jocul o are în viața copiilor, organizatorii îi invită pe cei mici să  experimenteze diverse genuri și elemente muzicale pe parcursul unor ateliere, derulate în  aceleași zile, de la ora 19:40. În cadrul acestora, copiii sunt încurajați să descopere muzica  prin joc și joacă: un caiet de lucru ieșit din tipar la început de turneu, care cuprinde fișe,  exerciții și rebusuri, abia așteaptă să fie răsfoit și să lege prietenii între cei mici și noțiunile  muzicale.

Psihologii spun că muzica ajută la dezvoltarea copilului în mod armonios. Caietul de lucru a  pornit din dorința de a avea un suport în derularea atelierelor. El conține 30 de fișe cu  exerciții de teoria muzicii și rebusuri care au ca punct de pornire diverse instrumente  muzicale sau viața compozitorilor clasici. În completare vin și jocurile muzicale care pot ajuta la dezvoltarea atenției și percepției auditive. Fișele de colorat implică și mai mult copiii  în procesul creativ, întărind această abordare ludică a muzicii, pe care o promovăm de ceva  timp deja, spune Cristina Struța directoarea artistică a evenimentului.

#Concerte’n sat este un proiect inițiat de Asociația Culturală Timorgelfest și cofinanțat de  AFCN.

Parteneri: Universitatea de Vest din Timisoara/ Facultatea de Muzică și Teatru, Primăria Vinga, Primăria Uivar, Tipografia Grafoprint, Parohia Bisericii Romano Catolice din  Vinga, Parohia Ortodoxă Română din Uivar.

Cristina Struța

Director artistic „Concerte’n sat”

Exit mobile version