sâmbătă, octombrie 8, 2022

[CONCERTUL DE JOI AL FILARMONICII] Întâlnire cu o tânără pianistă româno-americană și o partitură pianistică spectaculoasă a lui Franz Liszt

 

Joi 8 Iunie 2017 ora 19.00

Concert simfonic

Dirijor Matei Corvin

Solistă Helga Andrea Scheibert SUA

Program

Franz Liszt Concertul nr.1 în mi bemol major pentru pian şi orchestră

Antonin Dvorak Simfonia a IX-a în mi minor op.95 „Din Lumea Nouă”

 

Programul simfonic al serii de 8 Iunie 2017 îl readuce la Arad pe dirijorul Matei Corvin, aflat într-un nou circuit de concerte în România şi propune publicului o primă întâlnire cu o tânără pianistă româno-americană, instruită la Târgu Mureş, Cluj Napoca  şi  Universitatea Duquesne din Pittsburgh.

Helga Andrea Scheibert deschide  programul de la ora 19.00,  din Sala Cercului Militar, cu cea mai spectaculoasă partitură pianistică a lui Franz Liszt, Concertul nr. 1 în mi bemol major, o propunere concertistică de anvergură, care oglindeşte aspectele cele mai spectaculoase ale limbajului european în perioada de culminaţie a secolului romantic.

Ultimul deceniu al secolului al XIX-lea şi cea mai strălucitoare simfonie a lui Anton  Dvorak, cea de a IX-a, Din Lumea Nouă,  amplifică pe urmă  audiţia  prin extensiile ansamblului orchestral, noua abordare  aleasă pentru această ultimă lună de stagiune reconfirmând  eficienţa şi maleabilitatea unui întreg simfonic, ideal integrat în dinamica repertoriilor de mare succes.

Matei Corvin s-a născut în 1953, în România şi a urmat studiile de specialitate la Liceul de muzică din Bucureşti, la clasa de flaut îndrumată de Virgil Frâncu. Începe încă din anii de liceu o bogată activitate de scenă şi de înregistrări pentru Radioteleviziunea Română.

După absolvirea Liceului de muzică a fost admis la Conservatorul Ciprian Porumbescu din Bucureşti, unde şi-a continuat studiile sub aceeaşi îndrumare. Perioada este marcată de un număr impresionant de recitaluri, pe scena de la Conservator, la Sala Radio şi Ateneul Român, de concerte solistice  realizate cu acompaniamentul orchestrelor Conservatorului şi Camerata şi de participări la Festivalurile Internaţionale de la Bayreuth, Praga, Paris şi Barcelona. În 1976 a obţinut premiul I la Concursul Naţional de Muzică Românească.

După absolvirea Conservatorului, în 1976, a devenit  membru al partidei de flaut din cadrul orchestrei simfonice a Filarmonicii George Enescu din Bucureşti, unde a cântat sub bagheta unor dirijori renumiţi, precum Sergiu Celibidache sau Kurt Mazur. În această perioadă şi-a continuat activitatea concertistică, apărând pe scena Sălii Mici a Palatului şi la Ateneul Român, cântând ca solist cu orchestrele simfonice ale Filarmonicilor din Cluj, Sibiu, Timişoara, Braşov, Bacău, Ploieşti si Craiova. În paralel cu activitatea concertistică şi pedagogică  a devenit colaborator permanent al emisiunilor Radioteleviziunii Române şi a asistat la cursurile de dirijat ale lui Sergiu Celibidache la Bucureşti şi Witold Rovitscki la Viena.

A părăsit România în 1983, devenind profesor de flaut în Franţa şi Germania. Nu a renunţat nici la cariera de scenă, susţinând recitaluri la Paris, Marseille, Cannes, Saint-Tropez, Hamburg şi Köln şi a început în paralel să ia lecţii de dirijat cu Erich Kluge, profesor de dirijat la Academia din Köln, apărând ca solist şi dirijor al Orchestrei de Cameră din Köln, într-un turneu de concerte pe Coasta de Azur.

În 1985 a reuşit să ocupe prin concurs poziţia de flaut solo al Orchestrei Simfonice din Cape Town, Africa de Sud, unde a cântat timp de 13 ani. A susţinut numeroase recitaluri, a înregistrat pentru Radioteleviziunea Sudafricană şi a apărut ca solist cu orchestrele simfonice ale Filarmonicilor din Cape Town, Bloemfontein, Cape Chamber Orchestra şi Cape Philharmonique, interpretând concertele importante ale repertoriului pentru flaut. A predat la Conservatorul din Cape Town şi a fost invitat în numeroase ocazii să facă parte din jurii locale şi naţionale. În 1999 i-a apărut primul CD En Bateau, care s-a bucurat de un succes remarcabil.

În 1997 a fost numit profesor de flaut şi dirijat la Conservatorul din Stellenbosch, iar în 2001 i-a fost decernat titlul de Doctor de Filosofie în Muzica de către Universitatea din Cape Town.

După ce şi-a perfecţionat studiile de dirijat cu Bernhard Gueller (unul dintre cei mai renumiţi discipoli ai lui Sergiu Celibidache), în anul 1997 a început o bogată carieră de dirijor. În anul 2000 a fost numit director muzical şi prim dirijor al orchestrei Cape Town Sinfonia, iar în 2001 director fondator şi dirijor al Cape Town Concert Orchestra. Este de asemenea director muzical şi prim dirijor al orchestrei simfonice a Universităţii din Stellenbosch. A colaborat cu majoritatea orchestrelor din România, printre care Filarmonicile din Bucureşti, Iaşi, Bacău, Timişoara, Ploieşti, Sibiu, Craiova, Piteşti, Botoşani şi Râmnicu Vâlcea. În prezent colaborează cu orchestre din Africa de Sud, România, Ucraina, Bulgaria şi Italia şi are angajamente viitoare în Belgia şi Italia. Printre colaborările  sale de excepţie se numără concertul cu Luciano Pavarotti din Africa de Sud şi acela cu Filarmonica din Johannesburg, unde l-a acompaniat pe legendarul Pinchas Zukerman.

Helga Andrea Scheibert a studiat  la Liceul de artă din Târgu Mureş, la clasa profesoarei Szőnyi Márta,  şi la Academia de Muzică Gheorghe Dima, cu pianistul Csíky Boldizsár. În anul 2010 a obţinut diploma  Universităţii Duquesne din Pittsburg, iar trei ani mai târziu, şi-a finalizat masteratul la aceeaşi universitate. Ca îndrumători la clasele de pian, i-au fost profesorii David AllenWehr şi Peter Amstutz.

În perioada anilor de studii  a urmat  cursuri de măiestrie îndrumate de  Henry Spinelli, Barbara Nissman, Christopher Taylor, Daniel Goiţi, Adriana Bera, Walter Kraft, Maxim Mogilevsky.

Începând din anul 1992 susţine  recitaluri în România şi SUA, iar experienţa ei concertistică este legată de colaborările cu orchestra Filarmonicii din Târgu Mureş şi orchestra simfonică şi orchestra de suflători a Universităţii  Duquesne

S-a impus deopotrivă în domeniul didactic, acumulând experienţe  ca îndrumător  de cursuri în cadrul  Mary Pappert School of Music  – Universitatea Duquesne şi  profesor de pian la Seton Center Suzuki School of Music şi la Hope Academy.

Începând din anul 2009  este  dirijoarea corului, organistă şi director muzical al Bisericii Metodiste Unite  din  Bridgeville, Pittsburg.

Critic Arad
Critic Aradhttps://criticarad.ro/
Cotidian din Arad cu prima aparitie in 8 aprilie, 2016, cuprinzând știri, reportaje, investigații de presa, opinii, pamflete, sport si publicitate

Ultimele Știri

Related news