Concertul simfonic dedicat Zilei Naționale a României propune un program Enescu – Mozart- Berlioz

filarmonica afis concert ziua nationala
Distribuie:

 

[COMUNICAT DE PRESĂ – Filarmonica de Stat din Arad]

Concertul dedicat în acest an Zilei Naționale a României, organizat în seara de 30 noiembrie 2017, la ora 19.00, în sala Cercului Militar, propune un program Enescu – Mozart- Berlioz, un complex muzical care se raportează la performanță și vehiculează titluri de top ale repertoriului mondial.

Ultima seară de noiembrie este un simfonic aparte, în care muzica generatoare este temperamentala Rapsodie I de George Enescu, o senzațională colecție de jocuri populare românești, care conferă sărbătorii nuanțe autohtone și pregătește destinația concertistică a programului, Primul concert mozartian pentru flaut, în sol major, K. 313, în interpretarea lui Constantin Talmaciu.

Virtuozitatea și valențele emoționale ale partiturii solistice se transferă și în planul simfonic al celei de a doua părți, extinsă de dirijorul invitat, Daniel Manasi, în perimetrul romantismului francez. Simfonia fantastica de Hector Berlioz, o pagină descriptivă, puternic impregnată de autobiografie, este proiecția finală a concertului festiv, care printr-un melanj repertorial de culminație, frapează prin imaginația acustică și inventivitatea orchestrală.

Este de altfel o suprapunere perfectă peste cromatica sfârșitului de toamnă, subliniată de artiști și coordonatori prin alegerea și asumarea comună a unor partituri de carieră.

Concert maestru al Orchestrei de Cameră a Radiodifuziunii și dirijor, Daniel Manasi a absolvit cursurile Academiei de muzică George Enescu din Iași și a urmat stagii de perfecționare instrumentală la Weimar, sub îndrumarea profesorilor Oleg Krissa, Hansheinz Schneeberger, William Pleeth, Alfons Kontarsky și cursuri postuniversitare de dirijat, la Conservatorul din Vienașsi Filarmonica din Oradea, cu Ervin Acel.

Și-a început, în 1981, activitatea violonistică la Filarmonica Moldova din Iași, a devenit în 1989 concert-maestrul Filarmonicii Paul Constantinescu din Ploiești, iar din 1992 ocupă aceeași poziție, de prim-violonist, în Orchestra de Cameră a Radiodifuziunii București.

Lansat, în 1982, pe scena de concert, a abordat repertoriul solistic pe scenele Filarmonicilor din București, Iași, Bacău, Craiova, Ploiești, Cluj Napoca și Botoșani și în locații importante din Italia, Franța, Spania, Germania, Japonia, China, Coreea de Sud, Singapore, Malaezia, Cuba etc.

În stagiunea 1990 -1991, a susținut un număr record (140) de concerte camerale de muzică vieneză în Italia și Elveția, iar ca dirijor a colaborat de-a lungul timpului cu ansambluri simfonice din București (Radiodifuziunea Română), Bacău, Sibiu, Craiova, Ploiești, Târgu- Mureș, Oradea, Botoșani, Galați, Râmnicu Vâlcea, Târgoviște, Vidin, Schumen, Macao etc.

Constantin Talmaciu, prim flautistul orchestrei noastre simfonice, este absolvent al Academiei de muzică “George Enescu” din Iaşi şi posesorul a numeroase premii câştigate la Concursurile naţionale de interpretare.

Solist invitat al orchestrelor din Iaşi, Sibiu, Constanţa, Timişoara şi Satu Mare, Constantin Talmaciu concertează în fiecare an şi la Arad. Cariera concertistică a instrumentistului se desfăşoară de câţiva ani şi peste hotare, apărând în postura de solist pe scene din Ungaria, Austria, Suedia, Mexic şi China.

În ultimele stagiuni muzicale flautistul a colaborat frecvent cu ansambluri simfonice din Viena (Staatsoper, Volksoper) şi Baden.

În colaborare cu casa de discuri ARTE NOVA, Constantin Talmaciu a realizat integrala cvartetelor cu flaut de Wolfgang Amadeus Mozart şi Gioacchino Rossini, integrala concertelor pentru flaut de Wolfgang Amadeus Mozart şi concertul pentru flaut de Saverio Mercadante ( în cazul ultimelor două CD-uri acompaniat de orchestra Europa Symphony).

Muzica de cameră este un domeniu pe care flautistul îl cultivă cu predilecţie. Membru al trioului Presto, Constantin Talmaciu a realizat în această formulă un CD cu trio-uri de Wolfgang Amadeus Mozart şi a concertat împreună cu acest ansamblu în România, Ungaria, Austria, Italia şi Spania.

Joi, 30 noiembrie 2017, ora 19.00

Sala Cercului Militar B-dul Decebal nr. 19

Dirijor Daniel Manasi

Solist Constantin Talmaciu

Program:

George Enescu – Rapsodia română op.11 nr. 1

Wolfgang Amadeus Mozart – Concertul nr. 1 în sol major pentru flaut și orchestră K. 313

Hector Berlioz – Simfonia fantastica op.14

Categorie: Cultură
Etichete: Berlioz Hector, concert simfonic, Constantin Talmaciu, Enescu, filarmonica de stat arad, mozart, Trio Presto, violonist Daniel Manasi, ziua nationala a romaniei
Distribuie:
Articolul anterior
Marius Sulincean : „Proiectul clinicii oncologice este prea important pentru a ne putea permite erori administrative”
Articolul următor
C.C.I.A. Arad promovează agenții economici arădeni. Chic By Vali Cioban a făcut senzație în China!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie