Confiscarea banilor de la cerșetori este reglementată în Arad încă din anul 2019

cersetori
Distribuie:

 

Pentru că au apărut în spațiul public reacții virulente cu privire la faptul că „Poliția Locală Arad a confiscat suma de 113 lei de la o persoană care apela la mila publică, iar suma confiscată va ajunge în bugetul orașului” se impune precizarea că acest tip de sancțiune / măsură este deja reglementată la nivelul municipiului Arad încă din luna septembrie 2019!, așadar există cadru legal.

Oricâte abordări și comentarii ar suporta acest demers, scopul acestei măsuri ( deși este cinic pentru cei mai mulți dintre noi care ne raportăm la semeni cu empatie și milă) este de a descuraja aceste practici pe străzile din municipiu, ceea ce nu este de condamnat. Dacă ar fi să condamnăm ceva este doar faptul că acest tip de măsuri nu este integrat într-un context macro de rezolvare concretă a problemelor acestor persoane, pentru că, degeaba le tot confiști sumele de bani dacă nu le oferi și alternativă, dacă nu le pui la dispoziție programe sociale eficiente care să le determine să renunțe la aceste practici, dacă nu anihilezi rețele de cerșetori și, mai ales, dacă nu ajungi niciodată la „capii” acestor rețele întrucât, în 99% din cazuri, cerșetorul nu stă la mila trecătorilor de bunăvoie.

HOTĂRÂREA nr. 465 din 11 septembrie 2019 privind interzicerea activităţii de cerșetorie pe raza administrativ-teritorială a municipiului Arad a fost adoptată cu unanimitate de voturi (21 de consilieri prezenți din totalul de 23).

 

hclm 465 2019

Singura critică în ceea ce privește această hotărâre este cea cu privire la amenda contravențională în sumă de 300 lei care se aplică conform art.2 alin 1, pe lângă confiscarea sumei de bani, și asta din simplul motiv că este inutilă în cazul acestor persoane care nu realizează venituri, deci nu vor achita niciodată aceste amenzi, iar singurul efect al acestei măsuri este de a încărca cu Debite neîncasate baza de date a Direcției Venituri. Aceste debite nu vor putea fi încasate niciodată și nu se va putea executa silit niciun contravenient-cerșetor, aceștia neavând niciun bun care să poată fi supus executării silite pentru recuperarea sumelor.

În decembrie 2020 a fost finalizată și aprobată procedura de aplicare a hotărârii 

„Primăria Municipiului Arad a finalizat și aprobat, în săptămâna 14-21.12.2020, procedura operațională de aplicare a HCLM nr. 465/2019 privind interzicerea cerșetoriei pe raza administrativ-teritorială a municipiului Arad. Documentul prevede sancţiuni mai aspre pentru persoanele care apelează la mila publicului, respectiv confiscarea sumelor rezultate din cerşetorie.” – se arată într-un comunicat de presă al DGPLA din luna decembrie.

La finalul lunii decembrie 2020 erau deja aplicate 11 astfel de sancțiuni

„În aplicarea respectivei proceduri, polițiștii locali au întocmit deja 11 procese-verbale în cuantum de 3300 lei și au confiscat suma de 820 lei de la persoane cu domiciliul în alte localități, care locuiesc fără forme legale în municipiul Arad și practică frecvent cerșetoria. Acțiunile survin suplimentar activităților desfășurate deja, anterior, în baza legii 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice”– conform aceluiași comunicat de presă al DGPLA.

Conținutul acestei proceduri nu este public, documentul nefiind afișat nici pe pagina oficială a Primăriei Arad nici pe pagina oficială a Poliției Locale Arad.

În măsura în care DGPLA apreciază că această procedură poate fi făcută publică, în scopul eliminării din spațiul public, pe viitor, a reacțiilor negative cu privire la implementarea acestei măsuri, ar putea dispune afișarea acesteia pagina sa oficială.

 

Categorie: Știri
Etichete: cersetori, cersetorie, confiscare sume de bani, politia locala arad, primaria arad
Distribuie:
Articolul anterior
„Gașca lui Farcașiu” de la Târnova este acuzată că și-a însușit din BANII DE MÂNCARE ai pensionarilor care beneficiază de OUG 115/2020 pentru sprijinirea persoanelor defavorizate!
Articolul următor
Tânăr de 22 de ani, OFIȚER M.A.E. „FAKE” – ARESTAT!

1 comentariu. Leave new

  • Asistența Socială, este praf! În Arad, există vreun centru de specialitate? Nu știu! Dar există programe de a reabilita aceste situații!
    Avem, azile de noapte? Avem cantine, care pot sugruma, lipsa de foame!?,
    De ce s-au aciuit asemenea persoane in Arad?
    Foarte simplu, aici nu li se oferă nimic!, decât confiscarea sumei la purtător!
    Aici, localii ,,prealeșii,” se mulțumesc , cu confiscarea!
    Iar, după 2 ore, o pot lua de la început!
    Lingurile de lemn, din ,,Piața Mică ” care îți oferă spre vânzare ,, libgura de lemn” te blestemată și te înjură ca la ușa cortului , dacă îndrăznești să treci nepăsător, aceste femeii, sunt de ani de zile la locul lor!
    Nici o poliție locală, nici jandarmeria, nimeni nu a luat vreo atitudine!
    Ce să mai vorbim de locurile bine plasate ale cerșetorilor, care de anii bunii, sunt stabile!
    Facem furori , că am confiscat 113 lei!
    Frumos! Bravo! Respect….

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie